Mia Duvnjak

Novi život sa 780G inzulinskom pumpom

24/04/2021

Za početak želim vas upoznati zbog čega sam se odlučila nabaviti ovo najnovije čudo tehnike.

Dijabetes imam 14 godina, kroz zadnjih nekoliko godina razvila sam još neke autoimune bolesti (reumatoidni artritis, celijakija, hashimoto), prehrana mi je postala poprilično ograničena. Za ostale autoimune bolesti uzimam lijekove koji izazivaju česte hiperglikemije, koje sam rješavala korekcijskim bolusima, no kad bi pogriješila u izračunu završila bih u hipoglikemiji, ovo se događalo svakodnevno.

Inače sam kao osoba s dijabetesom vrlo disciplinirana, imam dobre rezultate glikemije (TIR 85%, HbA1C 5,7%). U ovih 14 godina od kad imam dijabetes sa sigurnošću mogu reći da me skok ili pad šećera probudio baš svaku noć i po nekoliko puta, te da se 14 godina nisam naspavala.

Slobodno mogu reći da je moj novi život počeo onaj dan kad sam postavila novu 780G pumpicu.

Edukacija je prošla odlično, brzo i jednostavno, sve pohvale ekipi iz Mediligo.hr!

1) San!

Od kad imam ovu pumpicu napokon sam se naspavala. Legnem sa šećerom 7,8 mmol/l ili 10,1 mmol/l bez da dajem korekciju, probudim se s šećerom između 5 mmol/l i 6 mmol/l, ukoliko idem na spavanje s šećerom  4,5 mmol/l mogu mirno spavati bez konzumacije noćnog obroka, jer će pumpica sama zaustaviti isporuku basalnog inzulina dok ne počne rasti, te će po potrebi ponovno započeti isporuku basala.

Također ukoliko imam osjećaj da bi mi šećer mogao biti niži tijekom noći, postavim ciljanu vrijednost šećera na pumpici, umjesto 5.5 mmol/l ciljana vrijednost mi bude  6,1 mmol/l)

2) Hiperglikemije i sindrom zore!

Hiperglikemije uzrokovane lijekovima i sindromom zore za mene više nisu problem, pumpica svojim korekcijskim bolusima to riješi.

3) Cjelodnevna šetnja bez hipoglikemija!

Ovdje me pumpica oduševila, provela sam aktivno cijeli dan u prirodi, šetnja je trajala 6 sati s kratkim pauzama. Aktivirala sam „Temp Target“ (sport mode, ciljanja vrijednost 8,3 mmol/l) na  trajanje od 6 sati. Jela sam jedan manji obrok, i nisam doživjela niti jednu hipoglikemiju, čak niti hiperglikemiju, bazali su se palili i gasili po potrebi, a ja sam nesmetano mogla uživati sa svojom obitelji.

4) Odlazak van stana je postao puno jednostavniji

Ranije je to izgledalo tako da tražim aparatić, pen i uvijek nešto slatko za ponijeti, uz to neki mali sendvič ili voćku. Sada provjerim na pumpici, ukoliko ona kaže da neće biti hipoglikemije vjerujem joj! Naravno ovo se odnosi samo ukoliko idem u šetnju po kvartu ili u grad na par sati. Za sva duža izbivanja nosim sav rezervni materijal, aparatić i hranu.

Novo sanjanje sa Medtronic 780G

Želim napomenuti da nije sve tako savršeno

  • Pumpica je nešto teža i deblja nego Veo pumpica.
  • I dalje je potrebno dobro procijeniti količinu ugljikohidrata u obroku i upisati u pumpicu.
  • Ponekad korekcijski bolusi nisu dovoljni što rješavam tako da upišem “lažne ugljikohidrate” za dodatne boluse (Medtronic ne preporuča)

Izuzetno je važno dobro namjestiti parametre Bolus Wizzard-a kao što su trajanje aktivnosti inzulina i carb ratio, dok inzulinsku osjetljivost pumpa sama izračunava. Kalibracija iz krvi je obavezna barem 2 puta na dan, ja nekad i češće kalibriram. Zasad mi je jedan senzor bio izuzetno točan, dok su ova ostala 3 imala manja i veća odstupanja, tada mi se pokazalo da je jako dobro biti strpljiv i pratiti dodatno šećer u krvi.

Nažalost 2 senzora nisam uspjela uopće produžiti, dok je 1 koji sam produžila imao visoka odstupanja od točnih vrijednosti, nadam se da će biti bolje.

Rekla bih da je potrebno vrijeme da se naviknete na pumpicu, ali i pumpica na vas, jer svakim danom donosi sve bolje odluke u regulaciji vrijednosti glukoze. TIR mi je između 85 - 97%! (Time In Range)

Na često pitanje da li se isplatilo uložiti u ovu pumpicu, u moj slučaju je jedno veliko DA, omogućila mi je san, olakšala odluke, smanjila broj hipoglikemija i hiperglikemija. 780G je doslovno postala moj kompić zbog koje sam sigurnija u sebe, te me motivira da budem produktivnija i još bolja verzija sebe.

Zapratite me na instagramu n.u.t.r.i.c.h

Mia Duvnjak
Magistra nutricionizma, zaljubljenik u kvalitetnu prehranu pogodnu za osobe s dijabetesom

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: