Davor Skeledžija

Napredne funkcije Medtronic 780G inzulinske pumpe

12/09/2021

Cilj ovog teksta je pokazati kako iz ove pumpe izvući što više, među ostalim i kako njen algoritam učiniti što agresivnijim kako biste imali što bolje rezultate. Naravno, tu treba uzeti u obzir da će vas agresivan algoritam lakše odvesti u hipoglikemiju, pa cijeloj priči treba vrlo oprezno pristupiti.

Medtronic 780G inzulinska pumpa jedan je od prvih široko dostupnih uređaja za dijabetes koji posjeduje takozvani „self learning algorithm“ (engl. samoučeći algoritam). Kao dokaz tome - oni koji su isprobali 780G mogu potvrditi da je pumpa neusporedivo gluplja kada ju izvadite iz kutije nego nakon npr. 2 tjedna korištenja. Osim što će vam podesiti bazale, upoznat će vaše obrasce ponašanja, a naučit će ponešto i o vašoj vještini brojanja ugljikohidrata. Zahvaljujući tome, uz malo sreće moći će i sama donekle ispravljati greške koje radite ili neočekivane utjecaje na šećer, na način da će automatski povećati ili smanjiti isporuku inzulina.

Na gornjim fotografijama tipičan je primjer fenomena zvanog „self learning algorithm“. Prve noći pumpa je uspješno držala dobar šećer pojačanom isporukom bazala (ljubičasta horizontalna linija), ali i malim bolusima (plavi vertikalni kvadratići). Nakon što je ponešto naučila, druge noći je jednostavno povisila bazale pa su mali bolusi bili potpuno nepotrebni.

Ovo gore je primjer drugog korisnika po imenu Nikola i to nakon ručka. Nikola i njegova 780-ka nakon perioda učenja koji je trajao skoro tjedan dana izašli su u kineski restoran. Nakon obilnog ručka pumpa je znala da treba napasti sa svim raspoloživim oružjem. Da, uočavamo da je šećer mrvicu pobjegao, ali po ljubičastim i plavim kvadratićima vidi se da je 780G odradila lavovski posao kako bi savladala kineski restoran s kojim ju je Nikola suočio.

Agresivni algoritam nije za svakoga. Neki od nas su skloniji hipoglikemijama, neki preferiraju stabilan šećer na gornjoj granici jer ih se boje, nekima je ta cijela priča jednostavno prekomplicirana, a neki su zadovoljni i s inicijalnim postavkama pumpe pa ne žele isprobavati. No, ukoliko nakon nekog vremena korištenja pumpe niste zadovoljni agresivnošću algoritma, postoje načini da si pomognete, a zovu se DIA, ISF i IC.

Kako 780G pumpu učiniti što agresivnijom?

DIA – Duration of Insulin Action ili trajanje djelovanja inzulina

To je postavka koju morate unijeti u pumpu kako bi znala koliko dugo je vaš inzulin učinkovit, tj. koliko se zadržava u organizmu. Što je DIA manji, to je algoritam agresivniji jer pretpostavlja da vam inzulin kraće djeluje te će zbog toga prije isporučiti nove količine inzulina. Smanjite DIA i imat ćete agresivniju pumpu (uz dogovor s dijabetologom). Tipična vrijednost za djecu je 4 h, tipična vrijednost za odrasle je 5 h, ali je vrlo individualna.

ISF ili FIO – Insulin Sensitivity Factor ili faktor inzulinske osjetljivosti

ISF ili osjetljivost na inzulin nam govori koliko će nam šećer pasti ako uzmemo jednu jedinicu inzulina.

Npr. ako smanjimo ISF u pumpi s 1.5 na 1.2, time ćemo pumpi poručiti da postane agresivnija. Točnije, sada će pumpa s jednom jedinicom inzulina umjesto za 1.5 mmol/l, razinu glukoze srušiti samo za 1.2 mmol/l. Preformulirano: kako bi postigla isti pad šećera, pumpa će isporučiti više inzulina (čime je postala agresivnija). Tipična vrijednost ISF-a za djecu je 7 mmol/l, tipična vrijednost za odrasle je 1.5no i to je vrlo individualno. Inače, 780G pumpa samostalno izračunava FIO za svaki tekući dan.

IC – Insulin to Carb ratio ili odnos jedinice inzulina prema ugljikohidratima

Ova vrijednost označava koliko će grama ugljikohidrata „uništiti“ jedna jedinica inzulina u vašem tijelu. Npr. ako IC iznosi 7, to znači da će jedna jedinica inzulina pokriti 7 grama ugljikohidrata. Što je IC manji – pumpa je agresivnija. Ova vrijednost će kalkulatoru u pumpi biti uputa da postane agresivniji, tj. da isporučuje više inzulina za količinu ugljikohidrata koju planirate pojesti. Tipična vrijednost za djecu je 20 g, tipična vrijednost za odrasle je 10 g, ali, već znate, i to je vrlo individualno.

#tidepoolbigdata analiza s više od 479 godina podataka o inzulinskoj pumpi kako bi stekli uvid u tipične omjere inzulina i ugljikohidrata

Ovo su 3 funkcije čije modifikacije omogućavaju fino podešavanje regulacije i da bi se koristile potrebno je razumjeti i naučiti njihov utjecaj na rad pametnog algoritma pumpe.

Kad smo već kod pametnog algoritma, ono što je mene osobno zasmetalo, jedna je posve druga značajka. Vjerojatno znate da je senzore koji idu uz ovu pumpu potrebno kalibrirati krvlju najmanje dva puta dnevno. Zauzvrat za takvu kalibraciju dobivamo odličnu preciznost. Nama koji smo dugo živjeli i „prije senzora“ to nije toliki problem jer smo prste uništavali puno češće. No, po meni je problem činjenica da će 780G u slučaju da ju niste kalibrirali – značajno smanjiti isporuku bazalnog inzulina. Dakle, dobit ćete nešto inzulina kako ne biste završili u ketoacidozi, ali ako na vrijeme ne kalibrirate – vrlo vjerojatno ćete završiti u hiperglikemiji. Važno je napomenuti da ako ste ostali bez trakica, problem možete riješiti tako da isključite SmartGuard i pumpa će istog trena početi isporučivati 100% bazala koji su joj unaprijed programirani, a podsjećam doći će i senzori bez kalibracije.

Zaključak

Neki dijabetolozi dodatno educiraju i potiču svoje pacijente da sami podešavaju postavke svoje pumpe, drugi pak inzistiraju da pacijent „ništa ne dira“ te da će oni sve. Kojoj skupini pripada vaš dijabetolog sigurno već znate. Važno je biti svjestan da to ne ovisi samo o njegovom mentalnom sklopu, već ovisi i o stupnju povjerenja koje ima u vaše vještine upravljanja regulacijom dijabetesa.

Kako bilo, portal naInzulinu.com ne može preuzeti odgovornost za eventualne probleme na koje možete naići korištenjem ovih savjeta. Po mom skromnom mišljenju ni vaš dijabetolog ne može preuzeti odgovornost, nego isključivo vi sami. Ipak, generalna je preporuka da se što više sami educirate,  što više konzultirate s dijabetologom i što više zadržite optimizam.

Sretno nam bilo.

p.s. Zahvala tvrtki Mediligo na podršci, informacijama i posuđenoj 780G inzulinskoj pumpi.

p.s. odlična svjedočanstva i konkretne informacije o ovoj pumpi potražite na Hrvatskom na www.medtronic780g.com

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: