Najnovija i najbolja Medtronic pumpa 780G kreće u pohod na Europu!

Ako imalo pratite ovaj portal, naučili ste da je ključan preduvjet da neki medicinski proizvod postane dostupan u EU, a time i u Hrvatskoj – pribavljanje CE certifikata (wikipedia). Ako to imate – vrata Europe širom su vam otvorena.

Dragi čitatelji – najveća svjetska vijest je da je Medtronic dobio CE certifikat za 780G inzulinsku pumpu! 😉

Šta se to nas uopće tiče!?
Razumijem pitanje, kao i razočaranje koje se krije iza njega. Činjenica jest da je Hrvatska gotovo na dnu Europske unije s pumpama, kod nas se jedva nekako probija 640G, a 670G nikada nismo ni dobili..

Krenimo redom
Ako pitate Maju Vuković, našu blogericu iz Njemačke – i bolje je što 670G nikad nije došla u Hrvatsku.

Na prošloj ATTD konferenciji u Madridu imao sam čast sudjelovati na posebnom zatvorenom blogerskom događanju u organizaciji Medtronica – #TogetherAs1. Tamo  su me uvjeravali da se politika Medtronica prema Hrvatskoj (a i mnogim drugim zemljama) – mijenja i da više nećemo toliko čekati na nove proizvode. Štoviše, sasvim je realno očekivati dolazak 780G pumpe u Hrvatsku u prvoj polovici sljedeće godine!

Iz poslovne perspektive također je logično očekivati brži dolazak ove pumpe jer je u Hrvatskoj nedavno ukinuta dobna diskriminacija za ostvarivanje prava na kompatibilne Enlite senzore, hvala HZZO. Ako znamo da najmodernije pumpe nemaju smisla bez kompatibilnih senzora, a do senzora je sada lakše doći – stvari polagano sjedaju na svoje mjesto i imamo razloga za optimizam.

Zašto je nova Medtronic 780G inzulinska pumpa tako super?!

  1. Uz pomoć senzora će peglat’ visoke i niske šećere! Puno bolje nego 670G!
  2. Dramatično povećane mogućnosti definiranja ciljnih šećera: 5,2 ; 6.0 ; 6,7 i 8,3 mmol/l . Napredni korisnici će biti oduševljeni jer je nemogućnost takvog podešavanja jedna od najvećih mana prošle 670G, a djelomično i 640G pumpe.
  3. Jednokratno ručno definiranje bazalnih doza i dalje će biti potrebno odraditi, ali neće biti toliko važno jer će sve raditi algoritam!
  4. Uz ovu pumpu se očekuje prosječnih 80 % vremena u ciljnim granicama (Time In Range – TIR)! Čekamo studije.
  5. Preko ugrađenog Bluetootha sve će podatke slati u aplikaciju na mobitelu pa na internet za roditelje i dijabetologe. Pumpu možete staviti u grudnjak i samo na mobitelu pratiti kako algoritam pegla šećere.
  6. Kalibraciju krvlju će za sada na žalost i dalje biti potrebno raditi 2x dnevno, ali ćete vrlo vjerojatno biti iznimno zadovoljni preciznošću.
  7. Za otprilike godinu dana očekujemo izlazak nove generacije CGM-a Guardian sensor 4 koji više neće tražiti svakodnevnu kalibraciju krvlju.
  8. Kalibraciju krvlju bežično ćete moći uraditi i najnovijim aparatićem Accu-Chek Guide tvrtke Roche. Dobit ćete ga s pumpom, kao i nekoliko trakica, a za očekivati je da će ga Roche staviti i na listu HZZO-a.
Roche Accu-Chek Guide - zgodan aparatić s originalnim pakiranjem trakica za bežičnu kalibraciju krvlju
Roche Accu-Chek Guide – zgodan aparatić s originalnim pakiranjem trakica za bežičnu kalibraciju krvlju
Novi 780G sustav sadrži najnapredniju SmartGuardTM tehnologiju koja automatizira isporuku i bazala i korektivnih bolusa svakih 5 minuta. Novi koncept automatskih bolusa omogućuje rane i sigurne isporuke inzulina bez intervencije pacijenata, smanjujući teret dijabetesa.


Zaključak
Ako ćemo baš biti picajzle, u cijelom svijetu trenutno još jedino Tandem ima pumpu koja može peglati visoke i niske šećere. No, Medtronic je bio prvi sa 670G, a sada dolazi s drugom, boljom i zrelijom generacijom – 780G. Cijena sigurno neće biti niska, ali saznali ste o njoj najranije moguće pa vidite možete li negdje uštedjet’ i/ili šta prodat’…  Ako ništa drugo, pumpu će najvjerojatnije biti moguće kupiti na rate i dobiti na testiranje prije kupnje. Osim toga, postoji i B lista pomagala pri HZZO-u – pa možda nekako uz nadoplatu…

Za kraj, pogledajte ovaj nevjerojatan video uz uključene zvučnike! Ponavljajte i zaustavljajte gdje god stignete jer postoji ogromna količina nevjerojatno kvalitetnih informacija o novoj pumpi uz odličan vizualni dojam:


Još iz kategorije CGMS/FGMS: