Davor Skeledžija

Najnovija i najbolja Medtronic pumpa 780G kreće u pohod na Europu!

10/06/2020

Ako imalo pratite ovaj portal, naučili ste da je ključan preduvjet da neki medicinski proizvod postane dostupan u EU, a time i u Hrvatskoj – pribavljanje CE certifikata (wikipedia). Ako to imate - vrata Europe širom su vam otvorena.

Dragi čitatelji – najveća svjetska vijest je da je Medtronic dobio CE certifikat za 780G inzulinsku pumpu! 😉

Šta se to nas uopće tiče!?
Razumijem pitanje, kao i razočaranje koje se krije iza njega. Činjenica jest da je Hrvatska gotovo na dnu Europske unije s pumpama, kod nas se jedva nekako probija 640G, a 670G nikada nismo ni dobili..

Krenimo redom
Ako pitate Maju Vuković, našu blogericu iz Njemačke – i bolje je što 670G nikad nije došla u Hrvatsku.

Na prošloj ATTD konferenciji u Madridu imao sam čast sudjelovati na posebnom zatvorenom blogerskom događanju u organizaciji Medtronica - #TogetherAs1. Tamo  su me uvjeravali da se politika Medtronica prema Hrvatskoj (a i mnogim drugim zemljama) – mijenja i da više nećemo toliko čekati na nove proizvode. Štoviše, sasvim je realno očekivati dolazak 780G pumpe u Hrvatsku u prvoj polovici sljedeće godine!

Iz poslovne perspektive također je logično očekivati brži dolazak ove pumpe jer je u Hrvatskoj nedavno ukinuta dobna diskriminacija za ostvarivanje prava na kompatibilne Enlite senzore, hvala HZZO. Ako znamo da najmodernije pumpe nemaju smisla bez kompatibilnih senzora, a do senzora je sada lakše doći – stvari polagano sjedaju na svoje mjesto i imamo razloga za optimizam.

Zašto je nova Medtronic 780G inzulinska pumpa tako super?!

  1. Uz pomoć senzora će peglat' visoke i niske šećere! Puno bolje nego 670G!
  2. Dramatično povećane mogućnosti definiranja ciljnih šećera: 5,2 ; 6.0 ; 6,7 i 8,3 mmol/l . Napredni korisnici će biti oduševljeni jer je nemogućnost takvog podešavanja jedna od najvećih mana prošle 670G, a djelomično i 640G pumpe.
  3. Jednokratno ručno definiranje bazalnih doza i dalje će biti potrebno odraditi, ali neće biti toliko važno jer će sve raditi algoritam!
  4. Uz ovu pumpu se očekuje prosječnih 80 % vremena u ciljnim granicama (Time In Range – TIR)! Čekamo studije.
  5. Preko ugrađenog Bluetootha sve će podatke slati u aplikaciju na mobitelu pa na internet za roditelje i dijabetologe. Pumpu možete staviti u grudnjak i samo na mobitelu pratiti kako algoritam pegla šećere.
  6. Kalibraciju krvlju će za sada na žalost i dalje biti potrebno raditi 2x dnevno, ali ćete vrlo vjerojatno biti iznimno zadovoljni preciznošću.
  7. Za otprilike godinu dana očekujemo izlazak nove generacije CGM-a Guardian sensor 4 koji više neće tražiti svakodnevnu kalibraciju krvlju.
  8. Kalibraciju krvlju bežično ćete moći uraditi i najnovijim aparatićem Accu-Chek Guide tvrtke Roche. Dobit ćete ga s pumpom, kao i nekoliko trakica, a za očekivati je da će ga Roche staviti i na listu HZZO-a.
Roche Accu-Chek Guide - zgodan aparatić s originalnim pakiranjem trakica za bežičnu kalibraciju krvlju

Roche Accu-Chek Guide - zgodan aparatić s originalnim pakiranjem trakica za bežičnu kalibraciju krvlju

Novi 780G sustav sadrži najnapredniju SmartGuardTM tehnologiju koja automatizira isporuku i bazala i korektivnih bolusa svakih 5 minuta. Novi koncept automatskih bolusa omogućuje rane i sigurne isporuke inzulina bez intervencije pacijenata, smanjujući teret dijabetesa.


Zaključak
Ako ćemo baš biti picajzle, u cijelom svijetu trenutno još jedino Tandem ima pumpu koja može peglati visoke i niske šećere. No, Medtronic je bio prvi sa 670G, a sada dolazi s drugom, boljom i zrelijom generacijom – 780G. Cijena sigurno neće biti niska, ali saznali ste o njoj najranije moguće pa vidite možete li negdje uštedjet' i/ili šta prodat'...  Ako ništa drugo, pumpu će najvjerojatnije biti moguće kupiti na rate i dobiti na testiranje prije kupnje. Osim toga, postoji i B lista pomagala pri HZZO-u – pa možda nekako uz nadoplatu…

Za kraj, pogledajte ovaj nevjerojatan video uz uključene zvučnike! Ponavljajte i zaustavljajte gdje god stignete jer postoji ogromna količina nevjerojatno kvalitetnih informacija o novoj pumpi uz odličan vizualni dojam:

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: