Tara Gamulin

Mylife YpsoPump za pripadnice ljepšeg spola 😊

01/07/2022

Svoju mylife YpsoPump dobila sam u rujnu 2020. Nakon 22 godine svakodnevnog bockanja činjenica da će svakodnevni ubodi biti smanjeni na jedan u tri dana, bila je i više nego oslobađajuća. Iako sam prije postavljanja pumpe bila prilično upućena u njezin način rada, prilagodba je bila nešto drugačija.

Sam početak uštimavanja bazala bio je pogođen od prve. Isto tako ugljikohidratni omjer (koliko ugljikohidrata pokriva jedinica inzulina) te faktor inzulinske osjetljivosti (koliko jedna jedinica inzulina spušta GUK). Sve su to parametri koji su u regulaciji vrlo bitni, a na koje mi, dugogodišnji pacijenti, s vremenom zaboravimo.

Također je važno znati kako se ti parametri tijekom života mijenjaju zbog promjene životnog stila, tjelesne težine, bioritma, odnosno aktivnosti, ili pak u nekim akutnim stanjima kao što su bolesti. Dijabetes je zaista komplicirana bolest, ali ju jako olakšava njezino razumijevanje. Povlačenjem i pretvaranjem da ne postoji i da je samo uzimanje inzulina dovoljno, otežavamo regulaciju i kvalitetu života s dijabetesom. Edukacija je zaista ključna, a zaboravljenog sam se znanja prisjetila kada sam postala pumperica.

Nakon postavljanja pumpe vratila sam se na Hvar i tu su započele prve manje smetnje. Glukoza u krvi počela je rasti. U ovom slučaju telemedicina se pokazala revolucionarnom, naime moja doktorica na ekranu svoga kompjutera u svako doba može popratiti isporučene dnevne doze inzulina s pumpe, kao i vrijednosti GUK-a s LibreView softvera i tako modificirati terapiju.

Mišljenja sam kako s pumpom možete imati puno bolji uvid u svoju bolest. Meni se najviše sviđa, osim kudikamo manje količine uboda i evidentne psihološke olakšice, smanjenje broja hipoglikemija koje su bile glavna indikacija moje nove terapije. Nakon 22 godine hipoglikemije nisam više osjećala i premda nikada nisu išle ispod 2 mmola, činile su me veoma nervoznom i nesigurnom.

Kod ovakve terapije volim i preciznost i mogućnost finog podešavanja. Uz tjelesnu aktivnost za izbjegavanje hipoglikemije, imate mogućnost smanjenja bazala u vremenskom periodu u kojemu ste aktivni. Nakon aktivnosti pumpa vraća prethodne postavke bazala. Dakle hipoglikemija u pumperskom rječniku skoro pa ne postoji, ali zato morate biti jako precizni u brojanju ugljikohidrata jer su temelj rada s pumpom.

Ako dobijete ovu pumpu, morat ćete proći obuku o tome kako ona radi, a za to ćete dobiti edukatora iz tvrtke Salvus za koje imam samo riječi hvale. Jako su profesionalni i ažurni te im se za bilo koji kvar na pumpi možete javiti i u 3 sata ujutro. Problem će vam riješiti u nekoliko minuta.

Mana korištenja inzulinske pumpe koju primjećujem jest prevelika količina medicinskog otpada koji ostaje nakon mijenjanja infuzijskih setova, no to nije posebnost samo ove pumpe. Sve ostalo je veoma simpatično. U poslovnici Salvusa kupila sam vrlo praktičan spremnik za ampule inzulina. Ampule za pumpu mora korisnik sam napuniti inzulinom iz pena. Tako ih može pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 30 dana. Kad mijenjam set, samo uzmem već pripremljeni rezervoar i umetnem ga u pumpu, te promijenim kanilu i kateter.

Još priča o ovim pumpama potražite na www.malapumpa.hr , a službena stranica je www.mylife-ypsopump.hr

Tara Gamulin
Privatno: Veliki entuzijast i vječiti optimist. Majka 11o godišnjeg gejmera (zbog kojeg namjerava otvoriti svoj youtube kanal) Poslovno: Prevoditeljica/hostessa na edukacijama enologije. Interesno: Zaljubljenica u psihologiju i glumu kojom se bavi amaterski, kao i kreativnim pisanjem za web.

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: