Davor Skeledžija

Izvanredne vijesti o inzulinskim pumpama na HZZO listi pomagala!

18/01/2022

Danas 18.1. je u HZZO-u održana sjednica Povjerenstva za medicinska pomagala praktički sa samo jednom temom – Inzulinske pumpe na listi pomagala!

Riječ je o stručnom Povjerenstvu koje svoje preporuke daje Upravnom Vijeću koje ih potom (uglavnom) prihvaća!

Za službene detalje ćemo se morati strpiti, ali liječnik koji već nekoliko godina vodi nacionalni tender za inzulinske pumpe, a i član je spomenutog HZZO povjerenstva (i još koječega), prof. Darko Kaštelan je izjavio:

"Najvažnija vijest je da su Povjerenstvo i stručni tim HZZO-a danas donijeli svoje preporuke  i ostale indikacije vezane za inzulinske pumpe i uputili ih prema Upravnom Vijeću HZZO-a!

Prilikom donošenja preporuka, pacijenti su bili na prvom mjestu, a odmah potom i briga za proračun HZZO-a koji se nalazi u teškoj situaciji."

Vjerujem da smo svi nestrpljivi i da vam nam se svima nad glavom roje brojna pitanja o detaljima. Za one koji zadovoljavaju indikacije će u sklopu zadravstvenog sustava biti dostupne inzulinske pumpe bez doplate, ali i one s doplatom kao "nadstandard". Ostali odgovori će sigurno doći i nećemo ih dugo čekati!

Najvažnije je da je ovaj veliki korak napravljen i da ćemo nakon sjednice Upravnog Vijeća i objave u Narodnim Novinama imati sve detalje i to službeno.

Sigurno je i da u početku neće stvari teći glatko jer po prvi puta u Hrvatskoj ozbiljno govorimo o inzulinskim pumpama na HZZO listi pomagala!

Ali isto tako je sigurno da će stvari biti svjetlosnim godinama bolje nego do sada! ?

Zaključak

Stvari se očigledno događaju i mnogi očigledno rade na tome. Nerealno je očekivati da će se pumpe uskoro dijeliti "šakom i kapom" jer neće, ali isto tako sigurno imamo ogromnih razloga za zadovoljstvo!

Hvala prof. Darku Kaštelanu za kojeg mi je i druga članica Povjerenstva danas izjavila da se bezrezervno posvetio priči o inzulinskim pumpama.

Hvala predsjedniku Povjerenstva Tomislavu Madžaru, ostalim članovima povjerenstva, voditeljici Povjerenstva ispred HZZO-a, Tei Dakić. Hvala pomoćnici Ravnatelja za medicinske poslove, Tei Strbad koja je koordinirala mnoge neophodne aktivnosti da bi se sve ovo dogodilo.

Hvala Ravnatelju HZZO-a, Lucianu Vukeliću i baš svim ostalim liječnicima i djelatnicima koji su svojom podrškom, stručnošću i empatijom doprinijeli da dođemo do ovog velikog napretka!

Nedugo nakon što Upravno Vijeće potvrdi stav Povjerenstva će svi detalji bit objavljeni u Narodnim Novinama i potom stupiti na snagu. Sjednica Upravnog Vijeća bi se mogla dogoditi još ovaj mjesec.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: