Davor Skeledžija

Uzimanje inzulina mobitelom

23/05/2023

Mislim da dijabetes generalno ne treba skrivati, u svojih 30-ak godina staža sablaznio sam značajan broj ljudi vađenjem krvi iz prsta za stolom restorana ili uzimanjem injekcija inzulina.

Ipak, svatko od nas, ma koliko ekstrovertiran bio, našao se u situaciji kada je htio izmjeriti razinu glukoze i/ili uzeti inzulin – bez da itko iz okoline to primijeti. Poslovni sastanci s potpuno nepoznatim ljudima ili držanje predavanja ovog mi trena padaju na pamet. Ne zaboravimo još i hladno zimsko vrijeme kada se želimo što manje raskopčavati i kada bi bilo super da imamo mobitel putem kojega možemo sve odraditi.

Klasične inzulinske pumpe s kateterima donekle su doprinijele željenoj diskreciji, vrlo su slične različitim elektroničkim napravicama i većina nezainteresiranih osoba (da, nezainteresirane su za vas) neće primijetiti da ustvari prčkate po pumpi s kateterom, a ne po mobitelu.

Ipak, za one koji žele dodatnu razinu diskrecije i privatnosti, ponešto je već dostupno u Hrvatskoj, a bit će puno više.

U kontekstu „ekstremne privatnosti“ posvetit ćemo se pumpama: OmniPod, Ypsomed i Medtrum.

OmniPod Dash i budući OmniPod 5

Da se ne lažemo, izazov s OmniPod pumpama bez katetera je doplata HZZO-u od cca 75€ mjesečno. Ipak, OmniPod Dash je već danas dostupan u Hrvatskoj i posjeduje zaseban uređaj s ekranom osjetljivim na dodir koji neodoljivo podsjeća na mobitel.

Dakle, nema šanse da netko tko sjedi pored vas za stolom shvati da vi ne lajkate najnoviju objavu svog prijatelja na Facebooku, već ustvari izdajete svojoj bežičnoj pumpi naredbu za isporuku inzulina. Sljedeća generacija, OmniPod 5, imat će aplikaciju na vašem mobitelu na kojoj ćete pogledati razinu šećera s Dexcom senzora i okinuti isporuku inzulina.

Ypsomed myLife Dose

O Ypsomed pumpama jako smo puno pisali, odabrani tekstovi dostupni su na www.malapumpa.hr.

Generacija Ypsomeda koja je upravo došla u Hrvatsku, može primati naredbe s mobitela (tzv. bi-directional Bluetooth), tako da putem nove MyLife Dose funkcionalnosti, možete svoju pumpu držati npr. u grudnjaku, a pumpu kontrolirati putem mobitela! 😉

Pumpa u grudnjaku, a sve ostalo na mobitelu.

Minijaturna pumpa u grudnjaku, a sve ostalo na mobitelu

Važno je što do Ypso pumpe najlakše možete doći preko HZZO-a bez ikakve doplate.

Medtrum Nano - pumpa bez katetera

O Medtrum pumpama već smo pisali na ovom portalu, riječ je o pumpama koje imaju povezane senzore i u stanju su isključiti isporuku inzulina prije hipoglikemije, a mogu i povečati isporuku inzulina kada izmjere rast šećera (slično kao Medtronic 780G) i svaštanešto. Uskoro očekujemo Medtrum Nano pumpu da postane dostupna preko HZZO-a po sličnim uvjetima kao i OmniPod.

Medtrum Nano senzor i pumpa

Medtrum Nano senzor i pumpa

Nano inzulinskom pumpom bez katetera moguće je upravljati putem malenog dediciranog uređaja s ekranom osjetljivim na dodir, ali i samo mobitelom. Po želji.

Zaključak

Podcijenjena je činjenica da dio osoba zbog sramežljivosti ostvaruje lošiju regulaciju šećerne bolesti. Dio liječnika, a pogotovo osiguravatelji uopće ne mogu rzumjeti ove probleme i to nas ne bi trebalo čuditi. Nasreću, dolazak senzora na scenu već je sada značajno doprinijelo diskreciji vezanoj za mjerenje glukoze. Vađenje onog aparatića za krv, lancetara, trakica, pikanje i cijeđenje krvi na trakicu nikako se ne može usporediti sa slobodom i privatnošću koju omogućuju senzori.

Što se tiče uzimanja inzulina, pumpe su već sada prilično diskretne, ali očigledno je došlo potpuno novo vrijeme kada će i najveći znatiželjnici oko vas imati velikih problema da vide komentirate li nečiji status na Fejsu ili uzimate inzulin 😊.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: