HZZO: Predani papiri za Medtrum NANO pumpu bez katetera!

HZZO je ovih dana zaprimio zahtjev za ulistavanje još jedne inzulinske pumpe bez katetera na listu pomagala uz doplatu! Riječ je o Medtrum Nano inzulinskoj pumpi i povezanim NANO senzorima, a zahtjev je predala tvrtka Bauerfeind.

Prema dostupnim specifikacijama, riječ je o pumpi koja je pobrala sve najbolje od trenutno dostupnih. Manja je za oko 20% i lakša oko 50% od konkurenta OmniPod, a može sve što i Medtronic 780G, pa i više.

Neke od karakteristika Medtrum Nano sustava:

  1. Mogućnost peglanja hipoglikemija automatskim prekidom isporuke inzulina
  2. Pegla hiperglikemije povećanjem bazalne doze inzulina i dodavanjem automatskih korekcijskih bolusa
  3. Upravljanje preko zasebnog malog uređaja s ekranom u boji, osjetljivim na dodir
  4. Zadržala je relativno veliki rezervoar od 2 ml (200 jedinica inzulina)
  5. „Eco friendly“ jer se baza pumpe koristi više puta
  6. Brojanje ugljikohidrata više nije obavezno zahvaljujući „auto meal handling“ funkciji
  7. Nano pumpa komunicira s Nano senzorom koji je iznimno malen i ne zahtijeva kalibraciju krvlju. Traje do 14 dana i podatke šalje svake 2 minute

HZZO i uvrštenje na listu

Uvrštenje konkurentskih inzulinskih pumpi na HZZO-ovu listu pomagala ne bi trebalo predstavljati veliki problem budući da smo se riješili notornih tendera. Ako pumpa posjeduje europski CE certifikat i još nešto neophodne papirologije, stvari su prilično transparentne. HZZO je cijenu Medtronic 640 s potrošnim materijalom za period od 4 godine uzeo za „standard“, pa ako novi izazivač može ponuditi istu ili nižu cijenu – nova pumpa dolazi na osnovnu listu pomagala bez doplate. Ako sustav košta više, taj dodatni novac ide iz džepa osiguranika.

Zaključak

Ako sve prođe po planu Bauerfeinda, Hrvatska će dobiti prvu pumpu bez katetera koja je ujedno integrirana sa CGM senzorom na način da zna peglati visoke i niske šećere (hibridna zatvorena petlja).

Sretno nam bilo 🙂

p.s. Ako Vas zanima ova tematika, učlanite se u zatvorenu Facebook grupu Medtrum senzori i pumpe.

 


Još iz kategorije HZZO: