Gost autor

5 odličnih savjeta za korištenje sustava Medtronic 780G!

08/04/2022

Sve više Medtronic 780G inzulinskih pumpi pronalazi put do svojih korisnika. Bez obzira jeste li već "iskusni korisnik" ili se tek zanimate sa ovaj sustav koji može peglati visoke i niske šećere, ovaj pregled osnovnih savjeta za korištenje 780-ke dobro će vam doći.

1. Obratite pozornost na obavijesti i reagirajte!

Kada inzulinska pumpa zahtijeva neku radnju kako bi ostala u značajci SmartGuard™, ona obavještava koje su to radnje i koliko je vremena potrebno da se one naprave.

Najnaprednija SmartGuard tehnologija automatski isporučuje bazale i korekcijske prema vrijednostima glukoze izmjerene senzorom. Ukoliko glukoza raste, SmartGuard algoritam je u stanju povećati isporuku inzulina, a ako algoritam predvidi pad razine glukoze, u stanju je prekinuti isporuku inzulina

Imat ćete najviše 4 sata prije nego što se sustav prebaci u ručni način rada. Ako pumpa ne prima vrijednosti glukoze izmjerene senzorom tijekom tih 4 sata, bazalni inzulin će se isporučivati na temelju povijesti isporuke inzulina. Savjetujemo da nadgledate popis za provjeru značajke SmartGuard™, jer se ondje na jednom mjestu navode uvjeti potrebni za korištenje ili nastavak korištenja značajke SmartGuard™.

                     

2. Brojite i unosite vrijednost ugljikohidrata prije obroka

U inzulinsku pumpu je potrebno unijeti što točniju količinu ugljikohidrata u planiranom obroku. Ne manipulirajte bolusima i ne unosite lažne ugljikohidrate. Precjenjivanje ugljikohidrata može dovesti do toga da se bolusom isporuči više inzulina nego što je potrebno, uzrokujući hipoglikemiju. Dozirajte bolus inzulin 10 do 20 minuta prije obroka. Inzulinska pumpa u značajci SmartGuard™ koristi bolus kalkulator, kojom olakšava izračun potrebne količine inzulina za pojedini obrok. Ako vrijednosti glukoze nakon obroka nisu zadovoljavajuće, obratite se liječniku da promijeni postavke ugljikohidratno-inzulinskog omjera i aktivno vrijeme inzulina.

3. Izuzetno je važno ispravno raditi kalibracije, jer se time povećava točnost i preciznost mjerenja senzora

Neophodne su dvije kalibracije dnevno. Najčešće je to prije jela, vježbanja ili odlaska na spavanje. Ako se pojavi upozorenje „Kalibracija nije prihvaćena“, pričekajte 15-ak minuta. Obavezno kalibrirajte senzor s vrijednostima GUK-a dobivenim iz mjerača, a ne vrijednostima glukoze izmjerene senzorom. Nemojte kalibrirati pomoću očitanja mjerača koje ste uzeli prije više od 12 minuta, jer se vrijednost GUK-a u međuvremenu možda promijenila. Ako se prikaže upozorenje „Odmah kalibrirajte“, a ne možete to učiniti tada, možete postaviti odgodu kako bi vas se podsjetilo da kasnije izvršite kalibriranje.

4. Koristite privremenu ciljnu vrijednost!

Postoji mogućnost odabira privremene ciljne vrijednosti 8,3 mmol/l koja se može aktivirati za tjelesnu aktivnost ili neke druge situacije u kojima je potrebno manje inzulina. Privremenu ciljnu vrijednost možete odabrati kada očekujete da bi vaša vrijednost glukoze izmjerene senzorom mogla pasti te na taj način spriječite nastanak hipoglikemije. U slučaju da se privremena ciljna vrijednost koristi za tjelovježbu, razmislite o tome da opciju pokrenete jedan do dva sata prije početka tjelovježbe. Nakon postavljanja privremenog cilja, ne isporučuju se autokorekcijski bolusi.

5. Pravilno nanošenje ovalnog flastera vrlo je bitno za uspješno korištenje sustava

Ovalni flaster pomaže pri učvršćivanju senzora i odašiljača te osigurava da senzor ostane umetnut u kožu tijekom sedam dana nošenja.

Vrlo je korisno zapamtiti redoslijed ova četiri koraka kada mijenjate senzor:

  1. Umetnite senzor
  2. Zalijepite prvi ovalni flaster
  3. Spojite odašiljač
  4. Zalijepite drugi ovalni flaster

Ovaj članak kao i druge odabrane tekstove o 780G inzulinskoj pumpi na hrvatskom jeziku potražite na www.medtronic780G.com

Sretno.


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: