Davor Skeledžija

Novo Nordisk je kupio Ziylo i zašto je to nama fantastično?

18/08/2018

Vjerojatno znate da je osim friškog CGM-a jedna od najboljih stvari u hrvatskom zdravstvu izvrsna dostupnost inzulina preko HZZO-a, barem za one s dijabetesom tipa 1. Također tako znate da je tzv. market leader na tržištu inzulina u Hrvatskoj – tvrtka Novo Nordisk.

Ono što možda ne znate je da će sljedeći fantastičan skok u liječenju dijabetesa biti tzv. „pametni inzulini“! Ponešto o tome smo već pisali. Ukratko, riječ je o inzulinima koji će se aktivirati ovisno o razini glukoze u krvi. Sami će početi djelovati kada vam se razina glukoze povisi, a prestat će djelovati kada se razina glukoze normalizira. Fantastično, zar ne?

Praktički svi proizvođači inzulina već rade na ovoj revoluciji. Vjerojatno i zato što su svjesni da bi onaj tko prvi proizvede pametni inzulin mogao pokopati konkurenciju.

Tko je Ziylo i zašto ih je Novo Nordisk kupio?
Ziylo je tehnološka kompanija koja se bavi supramolekularnom kemijom. Razvila je nedavno treću biomimetičku klasu molekula koje vežu glukozu (glucose binding molecules, GBM). Takvi kemijski spojevi moći će se primijeniti u medicinskim uređajima kao što su npr. kontinuirani mjerači glukoze (CGM). Druga važna potencijalna primjena ovih molekula je razvoj tzv. pametnih inzulina, tj. inzulina čija aktivnost ovisi o razini glukoze u krvi pacijenta (glucose responsive insulins, GRI)!

Zamislite da sve ove Libriće, aparatiće, pumpe, lancete i ostalo onako ritualno spalite na lomači, a sve što vam je potrebno je injekcija koju si jednom dnevno uštrcate! 🙂 Mislite da je riječ o znanstvenoj fantastici koja se može ostvariti samo u vašim snovima? Možda, ali činjenica je da je Novo Nordisk upravo spiskao 800 milijuna dolara na vaše snove, a i do sada nisu sjedili na rukama.

Solidne su šanse da će moja generacija u vrijeme dolaska ove tehnologije biti u invalidskim kolicima, prikvačena za kućni dijalizator (ako će biti novaca). Stoga dragi roditelji, ako uistinu želite dobro svojoj djeci s dijabetesom, odgajajte male buntovnike, osobe sa stavom, srcem i empatijom – jer će oni biti nositelji sljedeće velike bitke za naš bolji život. U suprotnom, sustav će ih odgojiti onako kako njemu odgovara – da rade za njega, umjesto obratno.

Dodatak:
Nikad nećemo saznati što je bilo presudno za dolazak Librea u Hrvatsku, ali ono što sigurno znamo jest to da je Zagrebačko dijabetičko društvo, uz koordinaciju moje malenkosti i angažman struke, prije nekoliko godina natjeralo HZZO da podigne broj trakica za krv za vašu djecu. Nitko u užem timu ZDD-a, koji je na tome predano radio nije imao ispod 18 godina, a ni dijete s dijabetesom. To što smo tada napravili za vašu djecu, očekujemo od vaše djece kada jednom pametni inzulini dođu. Ako ne vjerujete, pogledajte ovdje na RTL-ovim vijestima.

Za kraj predlažem pjesmu Eltona Johna, prigodnog naziva Sacrifice.

Sretno nam bilo. 🙂

Izvori:
https://www.prnewswire.com/news-releases/ziylo-acquired-by-novo-nordisk-in-deal-that-could-exceed-us-800m-878434279.html
https://www.novonordisk.com/media/news-details.2211063.html

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: