Najbrži inzulin na Svijetu je na putu za HZZO listu!

Među gomilom loših stvari koje redovno serviramo iz HZZO-a, uspjeli smo pronaći i nešto dobro! Nema ljepše stvari koju portal koji se bavi modernom tehnologijom može objaviti od vijesti da je proizvođač nekog novog i modernog lijeka ili pomagala odlučio krenuti u bitku s našim tromim osiguravateljskim mastodontom. Naravno, pod uvjetom da smo ga isprobali i da smatramo da uistinu postoji dio populacije koja može od njega „profitirati“. A jesmo 🙂

Riječ je o superbrzom inzulinu FIASP o kojem je bilo riječi ovdje (Ines) , ovdje (Maja) i ovdje (Davor). Nemojmo se zavaravati, nije FIASP čarobni štapić i nisu svi toliko oduševljeni njime. Ipak, nema osobe koja imalo široko gleda na dijabetes u Hrvatskoj, a koja nije oduševljena informacijom da bi se uskoro u Lijepoj Našoj mogao pojaviti novi moderni inzulin renomiranog proizvođača.

Iz perspektive osobe s dijabetesom tip 1, situacija s inzulinom u Republici Hrvatskoj je gotovo fenomenalna. Imamo dostupne praktički sve inzuline koji su dostupni u razvijenom svijetu i to bez doplate. Da, da – s jednom iznimkom, riječ je o Tresibi super dugo djelujućem inzulinu.

Što s Tresibom?
koliko god HZZO smatram tromom i nesposobnom državnom institucijom, ovdje stajem u njegovu obranu. HZZO fakat ne mora svakom proizvođaču koji dođe s „novom tekućinom“ i višom cijenom – udovoljiti. Ali ono što mora – je napraviti brzu i efikasnu procjenu, te svojim osiguranicima osigurati „novu tekućinu“ uz doplatu ili po mogućnosti bez nje. A ako se s vremenom pokaže da neki inzulin “jede malu djecu” što se regulacije tiće – treba ga dijeliti šakom i kapom. Za to su plaćeni i to od nas.

Drugim riječima, ako Novo Nordisk ima inzulin za čiji razvoj je uložio brutalne novce i sada želi taj novac vratiti – možemo kukat do sudnjeg dana.

A ako HZZO smatra da tih novaca nema, pa traži doplatu dok istovremeno osigurava solidan broj inzulina bez doplate – tko ga može kriviti? Ono za što ih trebamo i moramo kriviti je kada uvode ili povećavaju doplatu na lijekove kojima cijena nije narasla. A stvarno je ružno i kada ne uspiju srušiti cijenu nekog lijeka, pa onda svoj neuspjeh svale na nas pacijente uvodeći veću nadoplatu. To može moj šestogodišnji sin, ne treba nam glomazni i skupi državni aparat od nekoliko tisuća ljudi koji samo na poštarinu spiska par miliona kuna.

Hoćemo li i FIASP doplaćivati?
Ako pažljivo proučite tablicu na ovom HZZO linku , pronaći ćete uljeza:

Primijetit ćete na kraju da piše skraćenica DLL. Rekao bih da to znači „Dopunska Lista Lijekova“, a susjedni OLL bi značio „Osnovna Lista Lijekova“. Drugim riječima, možemo očekivati da će FIASP na žalost biti također uz doplatu… Usporedio sam cijene FIASP-a i NovoRapida u drugim zemljama, novi FIASP je nešto skuplji, ali ne puno. To pak znači da ni u Hrvatskoj nadoplata neće biti strašna, no to su samo moje projekcije. Apeliram na HZZO da odluku o FIASP-u donese brže nego mišljenje o bezbolnom kontinuiranom mjerenju. A na proizvođača i osiguravatelja da doplata FIASP-u bude što pristupačnija za pacijente. I da ne diraju postojeće inzuline!

Sretno nam bilo.

p.s. samo za napredne: ako pažljivo pogledate cijelu tablicu na onom HZZO linku, primijetiti ćete da predlagatelji promjena (na bolje) ne moraju biti samo “zli farmaceuti” već to mogu biti stručna društva, a i referentni centri. Možda je vrijeme da zamolimo našu struku da i oni samoinicijativno nešto predlože i lobiraju u HZZO-u kako bi se poboljšala skrb za osobe s dijabetesom u RH. HZZO će ih vjerojatno na prvu otkantati, ali to ne znači da se ne treba truditi i biti uporan. Trenutno je predsjednik povjerenstva za lijekove – onkolog što je rezultiralo velikim napretkom u toj grani, a to je pak odlično. Kako jednom postaviti ondje i sposobnog dijabetologa – pitanje je sad.


Još iz kategorije HZZO: