Davor Skeledžija

Najbrži inzulin na Svijetu je na putu za HZZO listu!

06/04/2018

Među gomilom loših stvari koje redovno serviramo iz HZZO-a, uspjeli smo pronaći i nešto dobro! Nema ljepše stvari koju portal koji se bavi modernom tehnologijom može objaviti od vijesti da je proizvođač nekog novog i modernog lijeka ili pomagala odlučio krenuti u bitku s našim tromim osiguravateljskim mastodontom. Naravno, pod uvjetom da smo ga isprobali i da smatramo da uistinu postoji dio populacije koja može od njega „profitirati“. A jesmo 🙂

Riječ je o superbrzom inzulinu FIASP o kojem je bilo riječi ovdje (Ines) , ovdje (Maja) i ovdje (Davor). Nemojmo se zavaravati, nije FIASP čarobni štapić i nisu svi toliko oduševljeni njime. Ipak, nema osobe koja imalo široko gleda na dijabetes u Hrvatskoj, a koja nije oduševljena informacijom da bi se uskoro u Lijepoj Našoj mogao pojaviti novi moderni inzulin renomiranog proizvođača.

Iz perspektive osobe s dijabetesom tip 1, situacija s inzulinom u Republici Hrvatskoj je gotovo fenomenalna. Imamo dostupne praktički sve inzuline koji su dostupni u razvijenom svijetu i to bez doplate. Da, da – s jednom iznimkom, riječ je o Tresibi super dugo djelujućem inzulinu.

Što s Tresibom?
koliko god HZZO smatram tromom i nesposobnom državnom institucijom, ovdje stajem u njegovu obranu. HZZO fakat ne mora svakom proizvođaču koji dođe s „novom tekućinom“ i višom cijenom - udovoljiti. Ali ono što mora – je napraviti brzu i efikasnu procjenu, te svojim osiguranicima osigurati „novu tekućinu“ uz doplatu ili po mogućnosti bez nje. A ako se s vremenom pokaže da neki inzulin "jede malu djecu" što se regulacije tiće - treba ga dijeliti šakom i kapom. Za to su plaćeni i to od nas.

Drugim riječima, ako Novo Nordisk ima inzulin za čiji razvoj je uložio brutalne novce i sada želi taj novac vratiti – možemo kukat do sudnjeg dana.

A ako HZZO smatra da tih novaca nema, pa traži doplatu dok istovremeno osigurava solidan broj inzulina bez doplate – tko ga može kriviti? Ono za što ih trebamo i moramo kriviti je kada uvode ili povećavaju doplatu na lijekove kojima cijena nije narasla. A stvarno je ružno i kada ne uspiju srušiti cijenu nekog lijeka, pa onda svoj neuspjeh svale na nas pacijente uvodeći veću nadoplatu. To može moj šestogodišnji sin, ne treba nam glomazni i skupi državni aparat od nekoliko tisuća ljudi koji samo na poštarinu spiska par miliona kuna.

Hoćemo li i FIASP doplaćivati?
Ako pažljivo proučite tablicu na ovom HZZO linku , pronaći ćete uljeza:

Primijetit ćete na kraju da piše skraćenica DLL. Rekao bih da to znači „Dopunska Lista Lijekova“, a susjedni OLL bi značio „Osnovna Lista Lijekova“. Drugim riječima, možemo očekivati da će FIASP na žalost biti također uz doplatu… Usporedio sam cijene FIASP-a i NovoRapida u drugim zemljama, novi FIASP je nešto skuplji, ali ne puno. To pak znači da ni u Hrvatskoj nadoplata neće biti strašna, no to su samo moje projekcije. Apeliram na HZZO da odluku o FIASP-u donese brže nego mišljenje o bezbolnom kontinuiranom mjerenju. A na proizvođača i osiguravatelja da doplata FIASP-u bude što pristupačnija za pacijente. I da ne diraju postojeće inzuline!

Sretno nam bilo.

p.s. samo za napredne: ako pažljivo pogledate cijelu tablicu na onom HZZO linku, primijetiti ćete da predlagatelji promjena (na bolje) ne moraju biti samo "zli farmaceuti" već to mogu biti stručna društva, a i referentni centri. Možda je vrijeme da zamolimo našu struku da i oni samoinicijativno nešto predlože i lobiraju u HZZO-u kako bi se poboljšala skrb za osobe s dijabetesom u RH. HZZO će ih vjerojatno na prvu otkantati, ali to ne znači da se ne treba truditi i biti uporan. Trenutno je predsjednik povjerenstva za lijekove - onkolog što je rezultiralo velikim napretkom u toj grani, a to je pak odlično. Kako jednom postaviti ondje i sposobnog dijabetologa - pitanje je sad.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: