Najbrži i najnoviji inzulin na svijetu je upravo sletio na HZZO listu lijekova!

Svi koji imalo pratite novosti na polju dijabetesa ste već sigurno na našem portalu pročitali pokoji članak o najnovijem i najbržem inzulinu FIASP-u. Ako niste, link na prošle tekstove na ovu temu je ovdje.

Ali ovo još NIGDJE niste mogli pročitati, a još ponajmanje se uopće i nadati
Da vam je netko rekao da će HZZO nedugo nakon što bez doplate uvrsti Libre i Enlite CGM-ove na listu pomagala, isto to napraviti i sa najnovijim i najbržim inzulinom FIASPom – rekli bi mu da je lud! I ja isto.

No, kako stvari stoje i luđaci ponekad imaju pravo.

Upravo je iz HZZO glasnogovorništva stigla informacija:
„Lijek Fiasp nezaštićenog imena inzulin Aspart je stavljen na listu i prihvaćen na sjednici UV-a koja se održala 30.10.2018. godine.“

Ali ni to nije sve, još kažu:
„Lijek Fiasp nezaštićenog imena inzulin Aspart uvršten je u osnovnu (!) listu lijekova.“. Objava se očekuje u Narodnim novinama idući tjedan, a stupa na snagu 15 dana od objave.
(dopuna: lista lijekova je u međuvremenu objavljena u Narodnim Novinama s datumom 7.11.2018. dakle u ljekarnama bi FIASP trebao biti dostupan od 22.11.2018. nadalje)

Ako ovo uz CGM, nije najbolja moguća vijest povodom nadolazećeg Svjetskog dana dijabetesa za osobe s tip 1 dijabetesom; onda ne znam što jest!

Trenutno stanje:
Od brzih inzulina, osobe s tip 1 dijabetesom i njihovi dijabetolozi bez ikakve doplate, na raspolaganju među ostalim imaju: Humalog, Apidru, NovoRapid i sada Fiasp. To su sve fantastični inzulini, ali budući da ni jedno tijelo nije isto, ne odgovara svaki inzulin – svakome. Stoga je ključno osigurati izbor kako bi svaka osoba ovisna o inzulinu imala mogućnost za što bolju regulaciju dijabetesa, a time i posljedično niže troškove HZZO-u za liječenje komplikacija. O boljoj kvaliteti života da i ne govorimo.

Generalno, za osobe s tip 1 dijabetesom se stvarno može reći da imaju fantastične uvjete u Republici Hrvatskoj što se tiče inzulina i pomagala. Od brojnih inzulina, mi tip 1 doplaćujemo jedan jedini inzulin (Tresiba), a i iznos je u jednom trenutku prepolovljen.

Zaključak
Naravno, želimo mi još više pumpi, želimo da Libre bude dostupan na svakom kiosku i ljekarni, da dođe Dexcom, želimo što veća prava za sve osobe s dijabetesom, želimo još puno, puno toga. Ali tko ovo ne vidi kao fantastične pomake u Republici Hrvatskoj – trebaju mu naočale.

p.s. Roditelji, nemojte se prerano veseliti, prema trenutno dostupnim informacijama od European Medicines Agency (EMA) Fiasp još nije odobren za djecu, ali uskoro…


Još iz kategorije HZZO:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com