Davor Skeledžija

Najbrži i najnoviji inzulin na svijetu je upravo sletio na HZZO listu lijekova!

31/10/2018

Svi koji imalo pratite novosti na polju dijabetesa ste već sigurno na našem portalu pročitali pokoji članak o najnovijem i najbržem inzulinu FIASP-u. Ako niste, link na prošle tekstove na ovu temu je ovdje.

Ali ovo još NIGDJE niste mogli pročitati, a još ponajmanje se uopće i nadati
Da vam je netko rekao da će HZZO nedugo nakon što bez doplate uvrsti Libre i Enlite CGM-ove na listu pomagala, isto to napraviti i sa najnovijim i najbržim inzulinom FIASPom – rekli bi mu da je lud! I ja isto.

No, kako stvari stoje i luđaci ponekad imaju pravo.

Upravo je iz HZZO glasnogovorništva stigla informacija:
„Lijek Fiasp nezaštićenog imena inzulin Aspart je stavljen na listu i prihvaćen na sjednici UV-a koja se održala 30.10.2018. godine.“

Ali ni to nije sve, još kažu:
„Lijek Fiasp nezaštićenog imena inzulin Aspart uvršten je u osnovnu (!) listu lijekova.“. Objava se očekuje u Narodnim novinama idući tjedan, a stupa na snagu 15 dana od objave.
(dopuna: lista lijekova je u međuvremenu objavljena u Narodnim Novinama s datumom 7.11.2018. dakle u ljekarnama bi FIASP trebao biti dostupan od 22.11.2018. nadalje)

Ako ovo uz CGM, nije najbolja moguća vijest povodom nadolazećeg Svjetskog dana dijabetesa za osobe s tip 1 dijabetesom; onda ne znam što jest!

Trenutno stanje:
Od brzih inzulina, osobe s tip 1 dijabetesom i njihovi dijabetolozi bez ikakve doplate, na raspolaganju među ostalim imaju: Humalog, Apidru, NovoRapid i sada Fiasp. To su sve fantastični inzulini, ali budući da ni jedno tijelo nije isto, ne odgovara svaki inzulin – svakome. Stoga je ključno osigurati izbor kako bi svaka osoba ovisna o inzulinu imala mogućnost za što bolju regulaciju dijabetesa, a time i posljedično niže troškove HZZO-u za liječenje komplikacija. O boljoj kvaliteti života da i ne govorimo.

Generalno, za osobe s tip 1 dijabetesom se stvarno može reći da imaju fantastične uvjete u Republici Hrvatskoj što se tiče inzulina i pomagala. Od brojnih inzulina, mi tip 1 doplaćujemo jedan jedini inzulin (Tresiba), a i iznos je u jednom trenutku prepolovljen.

Zaključak
Naravno, želimo mi još više pumpi, želimo da Libre bude dostupan na svakom kiosku i ljekarni, da dođe Dexcom, želimo što veća prava za sve osobe s dijabetesom, želimo još puno, puno toga. Ali tko ovo ne vidi kao fantastične pomake u Republici Hrvatskoj - trebaju mu naočale.

p.s. Roditelji, nemojte se prerano veseliti, prema trenutno dostupnim informacijama od European Medicines Agency (EMA) Fiasp još nije odobren za djecu, ali uskoro...

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: