Ivica Suran

FIASP u mom djetetu

29/09/2018

Vjerujem da tehnologija današnjice, uz određeno tehničko predznanje, može pružiti puno više nego što pruža. Uz dosta truda i proučavanja, život s dijabetesom može biti lakši, a dokaz tome je i moj prethodni članak o umjetnoj gušterači.

S obzirom na to da većina iskusnijih „loopera“ (oni koji koriste neku od inačica umjetne gušterače) koristi najnoviji inzulin Fiasp i njihovi dnevni grafovi izgledaju bolje nego grafovi nekih zdravih osoba, odlučili smo se za testiranje Fiaspa. Zahvaljujući ostalim blogerima portala naInzulinu.com, dobili smo 3 ampule. Različite tekstove o ovom novom inzulinu potražite ovdje.

Sam prelazak s Novorapida na Fiasp prošao je bezbolno. Nismo mijenjali nikakve postavke u pumpi, jedino smo u postavkama OpenAPS aplikacije odabrali opciju da koristimo Fiasp.

Noći su i dalje bile odlične, iako moram napomenuti da nije uvijek tako. Kada imamo problem sa setom, nikakav OpenAPS ne pomaže. Kada set radi, ali ne baš najbolje (savinuta kanila), OpenAPS može biti dvosjekli mač jer on prepozna manjak inzulina kao rezistenciju na inzulin i noći budu dobre (temp bazali su na 400%), ali su zbog toga skokovi šećera po danu nakon obroka previsoki. Prije OpenAPS-a bismo odmah promijenili set. Sada ga držimo malo duže dok stvarno ne vidimo radi li se o lošem setu. Fiasp radi bolje od Novorapida jer brže djeluje. Najveći problem kod Fiaspa su u početku bile hipoglikemije, Fiasp je počeo djelovati prebrzo i događalo se sljedeće nakon obroka:

Stoga smo morali uzimati dodatne količine ugljikohidrata kako bismo izbjegli hipoglikemiju. Problem smo riješili dodatnim podešavanjem postavki umjetne gušterače (smanjivanjem djelitelja u aplikaciji), ali trebalo je vremena da se sve uskladi.

Trenutno smo ponovno natrag na Novorapidu, ali Fiasp se pokazao kao bolji inzulin − skokovi su puno manji, jedino treba uzeti u obzir da mu je potrebno određeno vrijeme prilagodbe. Samo doziranje je slično kao kod Novorapida, jedino je djelovanje brže. Ako smo imali šećer 18 mmol/L i dali korekciju Fiaspom, brzi pad od čak 2 strelice bi počeo maksimalno 15 minuta od injekcije. Novorapidu, čak i kod mog malog djeteta, treba puno duže.

Hipoglikemije i Fiasp
Čini mi se da hipoglikemije s Fiaspom nekako kraće traju, kao da se organizam uz unesenu glukozu brže „oslobodi“ djelovanja Fiaspa i brže se digne iz hipa (ako Fiasp ima brže djelovanje u kraćem vremenskom periodu, onda bi to bilo logično i ovdje).

Primjer jednog dana s Fiaspom

Zaključak
Svakako se prebacujemo na Fiasp kada bude službeno dostupan u Hrvatskoj. Puno iskusnih „loopera“ na Fiaspu više ne dira pumpicu, samo upisuju broj ugljikohidrata i OpenAPS sam bolusira Fiasp koji djeluje dovoljno brzo bez potrebe za ručnim bolusiranjem preko pumpe. Closed loop o kojem sam čitao prije 2 godine danas je puno dostupniji, odraslima je puno lakše namještanje (moš' mislit' – op. ur.) nego meni s djetetom od 6 godina koje dnevno ponekad pojede i 160 g UH.

Opaska urednika: iako je samo po sebi jasno da nama to nije bitno, važna napomena: „umjetnu gušeraču“ nigdje nitko nije službeno odobrio. Isto tako ni inzulin Fiasp još nije odobren za djecu ispod 18 godina. Sve to tek dolazi.


Još iz kategorije Djeca: