Inzulin FIASP od danas dostupan u svim (boljim) ljekarnama!

Kao što smo najavljivali, od danas je novi inzulin FIASP dostupan u ljekarnama na HZZO A listi lijekova (bez doplate). Ako vam liječnik ne bude vjerovao, ovdje je link na objavu u Narodnim Novinama (NN 98/2018, (1904), odluka, 7.11.2018.), a ključni dio glasi ovako:

Naše prošle tekstove na temu Fiasp-a potražite ovdje. Ova obavijest nije namijenjena niti da vas pogura, niti da vas odgura od spomenutog inzulina, ali evo nekoliko zdravorazumskih, ako ste baš nabrijani:

Oprez
Kao i Aspirin, ovaj inzulin neće nužno svakome odgovarati. Nemojte si dozvoliti da idete u „nabavku“ ovog inzulina bez da u frižideru imate nekoliko ampula inzulina na kojem ste trenutno. Ne želite si dozvoliti da u nekom trenutku shvatite da vam inzulin baš i ne djeluje i da nemate alternativu! Osim toga, pazite se hipoglikemija jer je nekima fakat brz.

Tko propisuje
Kao i do sada, to ponajviše ovisi o vašem izabranom liječniku, koliko je komotan i koliko je puta dobio (ne)opravdane kazne od HZZO-a. Indikacija za FIASP je ista kao i za ostale moderne analoge, a glasi „RRA06“ što znači: „Za  potrebe  bolesnika  oboljelih  od  šećerne  bolesti  na  intenziviranoj  terapiji,  a  s  nereguliranom  glikemijom“. Nemojte se odmah zabrinuti. Ako ste već na nekom analogu (npr. Novo Rapid-u), već zadovoljavate tu indikaciju 🙂 . Sjetite se djece i dodatnih trakica za krv preko HZZO-a, slična je indikacija bila neophodna da bi im HZZO financirao dodatne trakice i odjednom su sva djeca u Hrvatskoj postala neregulirana. Moramo se snalazit’ kako znamo i umijemo.

(Novolog je ime za NovoRapid u SAD-u)

Službena preporuka uvijek stoji: konzultirajte se sa svojim dijabetologom. No, ako Vam se neda ići do dijabetologa jer želite uštediti sebi vrijeme i novce HZZO-u na preglede, možete pokušati s ovim argumentima kod svog izabranog liječnika (LOM-a):
1) „budući da sam i sada na brzom inzulinu – analogu, već zadovoljavam indikaciju RRA06“
2) „cijena FIASP-a je identična postojećem inzulinu iste tvrtke – NovoRapid-u, dakle HZZO Vas neće dodatno maltretirati ako mi prepišete ovo novo čudo“

Naravno, ima ljekarni i ljekarni, neke za to nisu ni čule, ali npr. one glavne za dijabetes: bivši Kožul na Vuku Vrhovcu i Lanac ljekarni Dvoržak (Gajnice, Prečko i Trešnjevka) – provjereno mogu nabaviti i ovaj inzulin u jednokratnim pen-ovima. Kod izabranih liječnika i izdavanja eRecepta će vjerojatno u početku biti problema, ali tako vam to bude kad morate uvijek biti prvi 🙂 .

Ponavljam, ukoliko se odlučite probati FIASP, a iz bilo kojeg razloga vam ne bude odgovarao, vratite se na stari kojeg morate imati u rezervi u frižideru, po slobodnoj preporuci: prvih 6 mjeseci.

Sretno svima i hvala HZZO-u.

p.s. Roditelji, nemojte se prerano veseliti, prema trenutno dostupnim informacijama od European Medicines Agency (EMA), Fiasp još nije odobren za djecu, ali uskoro…


Još iz kategorije HZZO:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com