Davor Skeledžija

Inzulin FIASP od danas dostupan u svim (boljim) ljekarnama!

22/11/2018

Kao što smo najavljivali, od danas je novi inzulin FIASP dostupan u ljekarnama na HZZO A listi lijekova (bez doplate). Ako vam liječnik ne bude vjerovao, ovdje je link na objavu u Narodnim Novinama (NN 98/2018, (1904), odluka, 7.11.2018.), a ključni dio glasi ovako:

Naše prošle tekstove na temu Fiasp-a potražite ovdje. Ova obavijest nije namijenjena niti da vas pogura, niti da vas odgura od spomenutog inzulina, ali evo nekoliko zdravorazumskih, ako ste baš nabrijani:

Oprez
Kao i Aspirin, ovaj inzulin neće nužno svakome odgovarati. Nemojte si dozvoliti da idete u „nabavku“ ovog inzulina bez da u frižideru imate nekoliko ampula inzulina na kojem ste trenutno. Ne želite si dozvoliti da u nekom trenutku shvatite da vam inzulin baš i ne djeluje i da nemate alternativu! Osim toga, pazite se hipoglikemija jer je nekima fakat brz.

Tko propisuje
Kao i do sada, to ponajviše ovisi o vašem izabranom liječniku, koliko je komotan i koliko je puta dobio (ne)opravdane kazne od HZZO-a. Indikacija za FIASP je ista kao i za ostale moderne analoge, a glasi „RRA06“ što znači: „Za  potrebe  bolesnika  oboljelih  od  šećerne  bolesti  na  intenziviranoj  terapiji,  a  s  nereguliranom  glikemijom“. Nemojte se odmah zabrinuti. Ako ste već na nekom analogu (npr. Novo Rapid-u), već zadovoljavate tu indikaciju 🙂 . Sjetite se djece i dodatnih trakica za krv preko HZZO-a, slična je indikacija bila neophodna da bi im HZZO financirao dodatne trakice i odjednom su sva djeca u Hrvatskoj postala neregulirana. Moramo se snalazit' kako znamo i umijemo.

(Novolog je ime za NovoRapid u SAD-u)

Službena preporuka uvijek stoji: konzultirajte se sa svojim dijabetologom. No, ako Vam se neda ići do dijabetologa jer želite uštediti sebi vrijeme i novce HZZO-u na preglede, možete pokušati s ovim argumentima kod svog izabranog liječnika (LOM-a):
1) „budući da sam i sada na brzom inzulinu - analogu, već zadovoljavam indikaciju RRA06“
2) „cijena FIASP-a je identična postojećem inzulinu iste tvrtke – NovoRapid-u, dakle HZZO Vas neće dodatno maltretirati ako mi prepišete ovo novo čudo“

Naravno, ima ljekarni i ljekarni, neke za to nisu ni čule, ali npr. one glavne za dijabetes: bivši Kožul na Vuku Vrhovcu i Lanac ljekarni Dvoržak (Gajnice, Prečko i Trešnjevka) – provjereno mogu nabaviti i ovaj inzulin u jednokratnim pen-ovima. Kod izabranih liječnika i izdavanja eRecepta će vjerojatno u početku biti problema, ali tako vam to bude kad morate uvijek biti prvi 🙂 .

Ponavljam, ukoliko se odlučite probati FIASP, a iz bilo kojeg razloga vam ne bude odgovarao, vratite se na stari kojeg morate imati u rezervi u frižideru, po slobodnoj preporuci: prvih 6 mjeseci.

Sretno svima i hvala HZZO-u.

p.s. Roditelji, nemojte se prerano veseliti, prema trenutno dostupnim informacijama od European Medicines Agency (EMA), Fiasp još nije odobren za djecu, ali uskoro…

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: