Davor Skeledžija

Nakon Abbottovog, stiglo je i službeno priopćenje HZZO-a!

06/06/2018

Nadam se da smo apsolvirali da je u službenom priopćenju Abbotta pisalo da još ne mogu isporučiti opremu i da dolaze tijekom kolovoza (o tome više kasnije). O službenom Abbottovom priopćenju pisali smo u jednom od prethodnih tekstova.

Znamo da su mnoga djeca, roditelji, slijepi i trudnice presretni zbog Librea i imaju razloga za to. Svaka čast njima i HZZO-u! Ali isto tako je jasno da su svima nama (dijabetičarima tipa 1) blizu i iznad 18 godina, informacije izazvale mješavinu očaja, nevjerice, proturječnosti, pa opet očaja. Već 18 godina imamo jednaka prava na trakice za krv, samo 4 dnevno. Zar OPET NIŠTA od poboljšanja naših prava?

Naravno da ne 🙂 🙂 .  Morao sam biti malo dramatičan, da vam privučem pažnju.

Upravo je pristiglo službeno, pozitivno, obrazloženje HZZO-a koje objavljujemo u cijelosti!

Vjerujem da su sada mnoge stvari jasnije i da nisu nimalo crne! Da je jasno da se u ovom trenutku želi spriječiti masovna „prepisivačina“ ovog skupog pomagala preko HZZO-a i da se struka želi i sama uvjeriti na hrvatskim pacijentima/osiguranicima da je ovo iznimno koristan uređaj. Da, jako je dobar i Dexcom, pa i Medtronic Guardian, ali ovo imamo ovdje i sada na HZZO listi! Ako vam se ne sviđa, nema problema – točne i precizne trakice za krv su vam i dalje na raspolaganju.

Kada uistinu Abbott dolazi?
Prema informacijama zaštitarskih službi i interventne policije koje štite naše ljekarne – do dijela građana Republike Hrvatske još nije došla informacija Abbotta da odgađaju dolazak do kolovoza. Moram priznati da sam i ja donekle krivo shvatio Abbottov dopis. U priopćenju lijepo piše da će nam u RH Libre biti dostupan „od kolovoza“! Dakle, ne nužno 1. kolovoza, nego možda čak i 31. kolovoza. Naravno da nije vrijeme za paniku i bijes, samo nemojte opet u srijedu 1.8.2018. navaliti pa da vas u lisicama odvode. Polako.

Ponavljam, Abbott je u skladu sa svojim mogućnostima službeno napisao kada dolazi, a to je tijekom kolovoza 2018. Što se HZZO-a tiče, oni su svoj dio posla odradili potpuno i na vrijeme, šifre su u sustavu i sve funkcionira! Ako će i biti još nekih dječjih bolesti, to će biti baš to – poteškoće kod uhodavanja. Sad je na Abbottu da ispoštuje svoje službeno priopćenje.

Gdje to zapravo Libre dolazi?!
Libre će biti dostupan u poslovnicama tvrtke Bontech, za koju donedavno nisam ni znao da postoji, a kamoli gdje imaju poslovnice. Poslovnice, njih 30 nalaze se ovdje i nemojte molim vas da nam sada to bude problem. I dalje postoji mogućnost skoknuti do Beča u Perfektastrasse 84A i tamo s nekim austrijskim državljaninom pod rukom kupiti Libre. Naravno, možete i na njemački webshop koji ne isporučuje u Hrvatsku, ako vam je tako lakše.

Šalu na stranu, naravno da nam je cilj da Libre bude dostupan u svakoj ljekarni koja ima odgovarajuće uvjete. Ma i na kiosku i kućnom dostavom jednog dana. Ipak, nitko, osim stvarno zlonamjernih, ne može ostati pri tome da je sada odjednom problem što će se u početku Libre moći nabaviti u svakom većem hrvatskom gradu. Dragi ljekarnici i veledrogerije, ako se pokaže da ste se sada i vi ispriječili između pacijenata i ove opreme – imat ćete još manje prometa s ostalim doznakama i sličnim. Tko je sljedeći? Veterinarska inspekcija?

Hvala svim akterima na službenim priopćenjima i što su nam javili/pojasnili sve okolnosti. Hvala što su prepreke za Libre za odrasle u ovom trenutku puno niže od dva metra. Nadam se da će uskoro biti još niže, kako za Libre, tako i za Medtronic, Dexcom i slične. Jer novo vrijeme je tu, priznali mi to ili ne. Ovo je tumačenje solidna i logična početna točka.

Osim toga, već smo pisali da nam i dalje ostaju precizne trakice za krv. Ako iz bilo kojeg razloga smatrate da Libre nije za vas – vjerojatno nije. Zaboravite na njega i pustite ljude koji su u najvišem stadiju ovisnosti da imaju miran san i dobiju svoju doznaku. Stvarno su zaslužili.

Uvijek postoji još prostora za napredak
Medtronic je „loše prošao“, samo djeca do 8 godina ostvaruju pravo na Enlite senzore uz inzulinsku pumpu. Osobe s dijabetesom tipa 2 na intenziviranoj terapiji inzulinom također trenutno ne ostvaruju pravo na CGM. Ni ja nisam znao da takvi uopće postoje, ali do 1.6. su praktički imali jednaka prava kao i mi, dijabetičari tipa 1. Stoga se nadam i vjerujem da će i oni uskoro biti zbrinuti. Možda tome pridonese i novo veliko Povjerenstvo s mnogim ključnim ljudima u svijetu dijabetesa. Netom su osnovani pri Ministarstvu zdravstva RH. Čim se njihov glasnogovornik vrati s plaže i iščupamo službeno priopćenje – sve ćete znati, a možda i prije.

Mislim da će se svatko sa zrncem razuma i znanja o trenutnoj, iznimno kompliciranoj situaciji složiti da je ovo u ovom trenutku najbolje što nam se moglo dogoditi.

Hvala svima i sretno nam bilo. 🙂

I zahvalite onima kojima ste pisali! Nemojte da vam moram pisati kako! Budite autentični! Ako ništa drugo, onda barem jedno hvala, znat će da je od srca.

Sjećate se ovog spota? 🙂 – „Čuvaj ono dobro u sebi!“

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: