Nakon Abbottovog, stiglo je i službeno priopćenje HZZO-a!

Nadam se da smo apsolvirali da je u službenom priopćenju Abbotta pisalo da još ne mogu isporučiti opremu i da dolaze tijekom kolovoza (o tome više kasnije). O službenom Abbottovom priopćenju pisali smo u jednom od prethodnih tekstova.

Znamo da su mnoga djeca, roditelji, slijepi i trudnice presretni zbog Librea i imaju razloga za to. Svaka čast njima i HZZO-u! Ali isto tako je jasno da su svima nama (dijabetičarima tipa 1) blizu i iznad 18 godina, informacije izazvale mješavinu očaja, nevjerice, proturječnosti, pa opet očaja. Već 18 godina imamo jednaka prava na trakice za krv, samo 4 dnevno. Zar OPET NIŠTA od poboljšanja naših prava?

Naravno da ne 🙂 🙂 .  Morao sam biti malo dramatičan, da vam privučem pažnju.

Upravo je pristiglo službeno, pozitivno, obrazloženje HZZO-a koje objavljujemo u cijelosti!

Vjerujem da su sada mnoge stvari jasnije i da nisu nimalo crne! Da je jasno da se u ovom trenutku želi spriječiti masovna „prepisivačina“ ovog skupog pomagala preko HZZO-a i da se struka želi i sama uvjeriti na hrvatskim pacijentima/osiguranicima da je ovo iznimno koristan uređaj. Da, jako je dobar i Dexcom, pa i Medtronic Guardian, ali ovo imamo ovdje i sada na HZZO listi! Ako vam se ne sviđa, nema problema – točne i precizne trakice za krv su vam i dalje na raspolaganju.

Kada uistinu Abbott dolazi?
Prema informacijama zaštitarskih službi i interventne policije koje štite naše ljekarne – do dijela građana Republike Hrvatske još nije došla informacija Abbotta da odgađaju dolazak do kolovoza. Moram priznati da sam i ja donekle krivo shvatio Abbottov dopis. U priopćenju lijepo piše da će nam u RH Libre biti dostupan „od kolovoza“! Dakle, ne nužno 1. kolovoza, nego možda čak i 31. kolovoza. Naravno da nije vrijeme za paniku i bijes, samo nemojte opet u srijedu 1.8.2018. navaliti pa da vas u lisicama odvode. Polako.

Ponavljam, Abbott je u skladu sa svojim mogućnostima službeno napisao kada dolazi, a to je tijekom kolovoza 2018. Što se HZZO-a tiče, oni su svoj dio posla odradili potpuno i na vrijeme, šifre su u sustavu i sve funkcionira! Ako će i biti još nekih dječjih bolesti, to će biti baš to – poteškoće kod uhodavanja. Sad je na Abbottu da ispoštuje svoje službeno priopćenje.

Gdje to zapravo Libre dolazi?!
Libre će biti dostupan u poslovnicama tvrtke Bontech, za koju donedavno nisam ni znao da postoji, a kamoli gdje imaju poslovnice. Poslovnice, njih 30 nalaze se ovdje i nemojte molim vas da nam sada to bude problem. I dalje postoji mogućnost skoknuti do Beča u Perfektastrasse 84A i tamo s nekim austrijskim državljaninom pod rukom kupiti Libre. Naravno, možete i na njemački webshop koji ne isporučuje u Hrvatsku, ako vam je tako lakše.

Šalu na stranu, naravno da nam je cilj da Libre bude dostupan u svakoj ljekarni koja ima odgovarajuće uvjete. Ma i na kiosku i kućnom dostavom jednog dana. Ipak, nitko, osim stvarno zlonamjernih, ne može ostati pri tome da je sada odjednom problem što će se u početku Libre moći nabaviti u svakom većem hrvatskom gradu. Dragi ljekarnici i veledrogerije, ako se pokaže da ste se sada i vi ispriječili između pacijenata i ove opreme – imat ćete još manje prometa s ostalim doznakama i sličnim. Tko je sljedeći? Veterinarska inspekcija?

Hvala svim akterima na službenim priopćenjima i što su nam javili/pojasnili sve okolnosti. Hvala što su prepreke za Libre za odrasle u ovom trenutku puno niže od dva metra. Nadam se da će uskoro biti još niže, kako za Libre, tako i za Medtronic, Dexcom i slične. Jer novo vrijeme je tu, priznali mi to ili ne. Ovo je tumačenje solidna i logična početna točka.

Osim toga, već smo pisali da nam i dalje ostaju precizne trakice za krv. Ako iz bilo kojeg razloga smatrate da Libre nije za vas – vjerojatno nije. Zaboravite na njega i pustite ljude koji su u najvišem stadiju ovisnosti da imaju miran san i dobiju svoju doznaku. Stvarno su zaslužili.

Uvijek postoji još prostora za napredak
Medtronic je „loše prošao“, samo djeca do 8 godina ostvaruju pravo na Enlite senzore uz inzulinsku pumpu. Osobe s dijabetesom tipa 2 na intenziviranoj terapiji inzulinom također trenutno ne ostvaruju pravo na CGM. Ni ja nisam znao da takvi uopće postoje, ali do 1.6. su praktički imali jednaka prava kao i mi, dijabetičari tipa 1. Stoga se nadam i vjerujem da će i oni uskoro biti zbrinuti. Možda tome pridonese i novo veliko Povjerenstvo s mnogim ključnim ljudima u svijetu dijabetesa. Netom su osnovani pri Ministarstvu zdravstva RH. Čim se njihov glasnogovornik vrati s plaže i iščupamo službeno priopćenje – sve ćete znati, a možda i prije.

Mislim da će se svatko sa zrncem razuma i znanja o trenutnoj, iznimno kompliciranoj situaciji složiti da je ovo u ovom trenutku najbolje što nam se moglo dogoditi.

Hvala svima i sretno nam bilo. 🙂

I zahvalite onima kojima ste pisali! Nemojte da vam moram pisati kako! Budite autentični! Ako ništa drugo, onda barem jedno hvala, znat će da je od srca.

Sjećate se ovog spota? 🙂 – „Čuvaj ono dobro u sebi!“


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com