Davor Skeledžija

Lavandon - još jedne cipele za dijabetičare preko HZZO-a!

28/04/2024

Nedavno smo pisali o tome da je HZZO otvorio novu kategoriju: Ortopedska obuća za dijabetičko stopalo, te u nju odmah uvrstio prve cipele! Riječ je o posebno prilagođenim cipelama za osobe s dijabetesom koje imaju problema s nogama. Bravo, HZZO!

S obzirom da je riječ o korektnom i transparentnom potezu našeg osiguravatelja, nismo dugo čekali do pojave još jednog vrlo ozbiljnog igrača!

Tvrtka Bauerfeind na HZZO-ovu je listu uvrstila kolekciju posebnih cipela Lavandon koje je moguće potpuno prilagoditi osobi s dijabetesom koja ima problema s nogama.

Imaju širok izbor modernih, klasičnih, ali i modela za mlade:

Ukoliko zadovoljavate HZZO-ovu indikaciju 372. ili nedajbože 373. (gubitak osjeta) dijabetolog vam može napisati posebnu doznaku s kojom ostvarujete pravo na ove cipele!

Sve ove preduvjete morate ispuniti kako biste ostvarili pravo na „besplatne“ cipele:

  • Konačno dobro regulirati dijabetes,
  • Imati dokazanu perifernu neuropatiju,
  • Perifernu arterijsku bolest,
  • Znakove biomehaničkog opterećenja stopala,
  • Otežano hodanje

Obje kompletne indikacije potražite na ovom HZZO-ovu linku, a ovdje su lakše shvatljive i malo ljepše vizualno prezentirane 😊

Ortopedske cipele i za odrasle i za djecu

Ortopedske cipele postoje i za odrasle i za djecuSvaki budući korisnik ovih cipela prolazi proces digitalnog skeniranja stopala u svim većim poslovnicama Bauerfeinda kako bi uzete mjere bile potpuno precizne:

Kako ostvariti pravo na ove cipele?

Da biste ostvarili pravo na ove cipele, morate imati kvalitetnog bolničkog dijabetologa informiranog o najnovijim dostignućima u  Hrvatskoj. On će  vam napisati posebnu doznaku. S njom i svom dodatnom dokumentacijom koja potvrđuje da ste ispunili gornje preduvjete idete u lokalnu HZZO-ovu ispostavu kako biste ovjerili doznaku i potom kod distributera pokrenuli proces izrade i isporuke posebnih cipela.

Naravno, ako ne zadovoljavate gornje indikacije, a ipak mislite da vam je kvalitetna i prilagođena cipela potrebna, možete i sami investirati u svoje zdravlje. Javite se na [email protected] radi konzultacija.

Zaključak

Ova obuća je ključna za prevenciju još ozbiljnijih problema s dijabetičkim stopalom, koji mogu uključivati infekcije, čireve, a u najgorem slučaju i amputacije.

Mi smo izloženi većem riziku od ovih komplikacija zbog toga što visoki šećeri donose lošu cirkulaciju u nogama i smanjenu osjetljivost. Nošenje odgovarajuće obuće može značajno smanjiti te rizike i poboljšati kvalitetu života.

Stoga je ovakva podrška od strane HZZO-a ne samo dobrodošla, nego i neophodna za zdravlje osoba s dijabetesom u Hrvatskoj 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: