HZZO službeno: NE trebaju nove preporuke za Libre 2 i Guardian 4 senzore!

Prije nekoliko dana, 15. travnja na HZZO-ovu listu pomagala uvršteni su novi Libre 2 senzori s alarmima i Guardian 4 standalone senzori koji više ne zahtijevaju kalibraciju krvlju!

HZZO službeno: došli Libre 2 i Guardian 4 standalone senzori!!

No, dio osiguranika našao se u problemu s obzirom da za korisnike prošle generacije nigdje nije jasno pisalo jesu li za novu generaciju senzora potrebne i nove preporuke bolničkih liječnika (specijalista). Paniku je generirala bojazan da će dio obiteljskih liječnika tražiti nove preporuke bolničkih liječnika jer tako stoji u službenim indikacijama. Strahovi su se nažalost ponegdje pokazali opravdanim.

Nezavidnu situaciju u kojoj su se našli neki osiguranici najbolje je opisala znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković, Danijela Barić:

„Što se tiče ove situacije s liječnicima obiteljske medicine, imajte razumijevanja. Ako HZZO nije eksplicitno napisao da se Libre 2 može prepisivati svima koji već imaju pravo na Libre 1 bez dodatne preporuke (a nije! jer na listi pomagala imate i dalje i jedinicu), svaki HZZO-ov kontrolor koji je to jutro ustao na lijevu nogu, može pri posjetu ordinaciji vašeg liječnika raditi probleme.

Kako bismo izbjegli nagađanja i kriva tumačenja, momentalno je poslan upit u HZZO i upravo je stigao službeni odgovor!

 

Ukratko, imamo dokument u kojem eksplicitno stoji da nove preporuke specijalista nisu potrebne!

Naravno, pod uvjetom da ste već ostvarili pravo na prošlu generaciju senzora i period između dviju doznaka za senzore mora iznositi većini poznata 3 mjeseca. Službeni HZZO-ov dopis možete skinuti ovdje.

Kako se dalje ponašati vezano za Libre 2 senzore?

Slobodno se ponašajte onako kako neki liječnici najviše vole – poput ovce. Kada vam isteknu spomenuta 3 mjeseca od posljednjeg dizanja senzora, javite se svom izabranom liječniku i zamolite ga novu doznaku za nove Libre 2 senzore.

Postoji šansa da će sve proći bez krzmanja, ali ako specijalist opće medicine zatraži novu preporuku, bit ćete spremni! Ponosno mu pošaljite službeni dopis HZZO-a u kojem crno na bijelo piše da nova preporuka nije potrebna.

Naravno, možete kao pravi štreber odmah poslati spomenuti službeni dopis jer ćete na taj način potencijalno pomoći i nekom drugome.

Kako se dalje ponašati vezano za Guardian 4 standalone senzore?

Slično kao i kad su u pitanju Libre senzori. Ipak nemojte zanemariti da je za Guardian 4 senzore potreban i zaseban punjivi Guardian 4 odašiljač. Naime riječ je o prilično skupom komadu opreme koji ima službeni „rok uporabe“ od godinu dana. Dakle, tek kada istekne godina dana od posljednjeg dizanja Guardian 3 odašiljača, imate pravo na novi Guardian 4 standalone odašiljač.

Podsjetimo, Guardian 4 više ne inzistira da senzor kalibrirate krvlju, ali ako želite – možete to činiti.

Također, važno je spomenuti da uz Guardian 4 standalone godišnje ostvarujete 50 senzora, a idealno bi bilo 52. Sjajno je što i dalje ostvarujete pravo na 50 trakica za krv svaka tri mjeseca iako kalibracija krvlju nije obvezna! I to po vlastitom izboru na zasebnu doznaku!

O mjerenju glukoze u krvi uz senzore

HZZO je svjestan da, iako je tehnologija dovela do ogromnog napretka, nažalost senzori nikako ne mogu u potpunosti zamijeniti mjerenje glukoze u krvi. Toga su svjesni i proizvođači senzora koji uvijek doduše sitnim slovima naglašavaju da obavezno izmjerite glukozu u krvi ako vam se simptomi npr. hipoglikemije ne podudaraju s vrijednostima izmjerenim senzorom iz međustanične tekućine. Dodajmo tu i krizna stanja kada smo bolesni, provjera potencijalno neispravnih senzora i slično.

Zaključak

Ponovimo da je nova generacija Medtronic i Libre senzora značajan korak naprijed za Republiku Hrvatsku i kvalitetu života osoba s dijabetesom 😊

Podijelite ovaj tekst i sretno nam bilo.


Još iz kategorije HZZO: