Davor Skeledžija

HZZO službeno: NE trebaju nove preporuke za Libre 2 i Guardian 4 senzore!

19/04/2023

Prije nekoliko dana, 15. travnja na HZZO-ovu listu pomagala uvršteni su novi Libre 2 senzori s alarmima i Guardian 4 standalone senzori koji više ne zahtijevaju kalibraciju krvlju!

Naše iskustvo s Guardian 4 senzorom u Medtronic 780G inzulinskoj pumpi

No, dio osiguranika našao se u problemu s obzirom da za korisnike prošle generacije nigdje nije jasno pisalo jesu li za novu generaciju senzora potrebne i nove preporuke bolničkih liječnika (specijalista). Paniku je generirala bojazan da će dio obiteljskih liječnika tražiti nove preporuke bolničkih liječnika jer tako stoji u službenim indikacijama. Strahovi su se nažalost ponegdje pokazali opravdanim.

Nezavidnu situaciju u kojoj su se našli neki osiguranici najbolje je opisala znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković, Danijela Barić:

„Što se tiče ove situacije s liječnicima obiteljske medicine, imajte razumijevanja. Ako HZZO nije eksplicitno napisao da se Libre 2 može prepisivati svima koji već imaju pravo na Libre 1 bez dodatne preporuke (a nije! jer na listi pomagala imate i dalje i jedinicu), svaki HZZO-ov kontrolor koji je to jutro ustao na lijevu nogu, može pri posjetu ordinaciji vašeg liječnika raditi probleme.

Kako bismo izbjegli nagađanja i kriva tumačenja, momentalno je poslan upit u HZZO i upravo je stigao službeni odgovor!

 

Ukratko, imamo dokument u kojem eksplicitno stoji da nove preporuke specijalista nisu potrebne!

Naravno, pod uvjetom da ste već ostvarili pravo na prošlu generaciju senzora i period između dviju doznaka za senzore mora iznositi većini poznata 3 mjeseca. Službeni HZZO-ov dopis možete skinuti ovdje.

Kako se dalje ponašati vezano za Libre 2 senzore?

Slobodno se ponašajte onako kako neki liječnici najviše vole – poput ovce. Kada vam isteknu spomenuta 3 mjeseca od posljednjeg dizanja senzora, javite se svom izabranom liječniku i zamolite ga novu doznaku za nove Libre 2 senzore.

Postoji šansa da će sve proći bez krzmanja, ali ako specijalist opće medicine zatraži novu preporuku, bit ćete spremni! Ponosno mu pošaljite službeni dopis HZZO-a u kojem crno na bijelo piše da nova preporuka nije potrebna.

Naravno, možete kao pravi štreber odmah poslati spomenuti službeni dopis jer ćete na taj način potencijalno pomoći i nekom drugome.

Kako se dalje ponašati vezano za Guardian 4 standalone senzore?

Slično kao i kad su u pitanju Libre senzori. Ipak nemojte zanemariti da je za Guardian 4 senzore potreban i zaseban punjivi Guardian 4 odašiljač. Naime riječ je o prilično skupom komadu opreme koji ima službeni „rok uporabe“ od godinu dana. Dakle, tek kada istekne godina dana od posljednjeg dizanja Guardian 3 odašiljača, imate pravo na novi Guardian 4 standalone odašiljač.

Podsjetimo, Guardian 4 više ne inzistira da senzor kalibrirate krvlju, ali ako želite – možete to činiti.

Također, važno je spomenuti da uz Guardian 4 standalone godišnje ostvarujete 50 senzora, a idealno bi bilo 52. Sjajno je što i dalje ostvarujete pravo na 50 trakica za krv svaka tri mjeseca iako kalibracija krvlju nije obvezna! I to po vlastitom izboru na zasebnu doznaku!

O mjerenju glukoze u krvi uz senzore

HZZO je svjestan da, iako je tehnologija dovela do ogromnog napretka, nažalost senzori nikako ne mogu u potpunosti zamijeniti mjerenje glukoze u krvi. Toga su svjesni i proizvođači senzora koji uvijek doduše sitnim slovima naglašavaju da obavezno izmjerite glukozu u krvi ako vam se simptomi npr. hipoglikemije ne podudaraju s vrijednostima izmjerenim senzorom iz međustanične tekućine. Dodajmo tu i krizna stanja kada smo bolesni, provjera potencijalno neispravnih senzora i slično.

Zaključak

Ponovimo da je nova generacija Medtronic i Libre senzora značajan korak naprijed za Republiku Hrvatsku i kvalitetu života osoba s dijabetesom 😊

Podijelite ovaj tekst i sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: