Davor Skeledžija

Hospitalni uvjeti – ključne poruke iznesene u HRT-ovoj emisiji i stavovi HZZO-a

22/06/2018

U emisiji Imam problem, koja se prikazuje u sklopu emisije Dobro jutro, Hrvatska, 22.6.2018. ponovo je tema bila tumačenje „hospitalnih uvjeta“.

Emisiju pogledajte ovdje:

Ključne poruke iznesene u HRT-ovoj emisiji i službeni stavovi HZZO-a su:

1) „Hospitalni uvjeti“ se prema službenom HZZO-ovom obrazloženju odnose na: obradu u dnevnoj bolnici, pregled u ambulanti ili bolničko liječenje. Detalji su dostupni i u ovom službenom HZZO-ovom priopćenju.

2) Glasnogovorništvo HZZO-a poručilo je da svi zainteresirani dijabetolozi koji nisu sigurni što su to „hospitalni uvjeti“ mogu direktno kontaktirati HZZO na e-mail [email protected] i dobit će službeno obrazloženje.

3) Nakon što nadležno Povjerenstvo 10.7.2018. još jednom potvrdi Obrazloženje, isto će moći biti objavljeno i na internetskim stranicama HZZO-a.

4) Abbott je službeno objavio da Libre dolazi tijekom mjeseca kolovoza. Službeno priopćenje Abbotta. Nadalje, Libre će biti dostupan u 30 specijaliziranih dućana diljem Republike Hrvatske.

5) Već 18 godina odrasle osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom imaju pravo na premalo trakica za mjerenje glukoze u krvi, njih samo 4 dnevno što je suprotno stavovima American Diabetes Associationa. Sada je prilika za revoluciju, tj. da s nedovoljnih 4 mjerenja u krvi dnevno, ostvarimo pravo na čak 1440 bezbolnih i kontinuiranih mjerenja glukoze u potkožnom tkivu. Oni koji to žele.

Ako želite doprinijeti tome da ova afera što prije, barem donekle, uspješno završi i za odrasle osobe s dijabetesom tipa 1 na intenziviranoj terapiji inzulinom, pošaljite poveznicu na ovu emisiju svom dijabetologu ili bilo kome tko ima utjecaj u zdravstvenom sustavu. Apelirajte da, sukladno uputi HZZO-a, što prije pošalju upit kako se u međuvremenu stvari ne bi vratile na početak. HRT je obećao da nas neće zaboraviti, ali usprkos nevjerojatnoj podršci struke, medija, politike, javnosti i pacijenata – još uvijek je sve moguće. S obzirom na brojne „centre moći“ kojima nije u interesu da ova tehnologija zaživi u Hrvatskoj, nije gotovo dok Povjerenstvo HZZO-a 10.7. ne „odsvira kraj“, a ono će još sigurno biti izloženo različitim pritiscima.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: