Hospitalni uvjeti – ključne poruke iznesene u HRT-ovoj emisiji i stavovi HZZO-a

U emisiji Imam problem, koja se prikazuje u sklopu emisije Dobro jutro, Hrvatska, 22.6.2018. ponovo je tema bila tumačenje „hospitalnih uvjeta“.

Emisiju pogledajte ovdje:

Ključne poruke iznesene u HRT-ovoj emisiji i službeni stavovi HZZO-a su:

1) „Hospitalni uvjeti“ se prema službenom HZZO-ovom obrazloženju odnose na: obradu u dnevnoj bolnici, pregled u ambulanti ili bolničko liječenje. Detalji su dostupni i u ovom službenom HZZO-ovom priopćenju.

2) Glasnogovorništvo HZZO-a poručilo je da svi zainteresirani dijabetolozi koji nisu sigurni što su to „hospitalni uvjeti“ mogu direktno kontaktirati HZZO na e-mail [email protected] i dobit će službeno obrazloženje.

3) Nakon što nadležno Povjerenstvo 10.7.2018. još jednom potvrdi Obrazloženje, isto će moći biti objavljeno i na internetskim stranicama HZZO-a.

4) Abbott je službeno objavio da Libre dolazi tijekom mjeseca kolovoza. Službeno priopćenje Abbotta. Nadalje, Libre će biti dostupan u 30 specijaliziranih dućana diljem Republike Hrvatske.

5) Već 18 godina odrasle osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom imaju pravo na premalo trakica za mjerenje glukoze u krvi, njih samo 4 dnevno što je suprotno stavovima American Diabetes Associationa. Sada je prilika za revoluciju, tj. da s nedovoljnih 4 mjerenja u krvi dnevno, ostvarimo pravo na čak 1440 bezbolnih i kontinuiranih mjerenja glukoze u potkožnom tkivu. Oni koji to žele.

Ako želite doprinijeti tome da ova afera što prije, barem donekle, uspješno završi i za odrasle osobe s dijabetesom tipa 1 na intenziviranoj terapiji inzulinom, pošaljite poveznicu na ovu emisiju svom dijabetologu ili bilo kome tko ima utjecaj u zdravstvenom sustavu. Apelirajte da, sukladno uputi HZZO-a, što prije pošalju upit kako se u međuvremenu stvari ne bi vratile na početak. HRT je obećao da nas neće zaboraviti, ali usprkos nevjerojatnoj podršci struke, medija, politike, javnosti i pacijenata – još uvijek je sve moguće. S obzirom na brojne „centre moći“ kojima nije u interesu da ova tehnologija zaživi u Hrvatskoj, nije gotovo dok Povjerenstvo HZZO-a 10.7. ne „odsvira kraj“, a ono će još sigurno biti izloženo različitim pritiscima.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: