Davor Skeledžija

Velike promjene u prehrambenim smjernicama - na mala vrata?

01/02/2021

Većina onih koji su imalo uspješno isprobali prehranu sa malo ugljikohidrata (low-carb) ljuti su na struku koja službeno zagovara preko 60% ugljikohidrata u prehrani onih koji sa metabolizmom ugljikohidrata imaju problema. Naravno riječ je o osobama s dijabetesom i puno je tu podjela, subjektivnosti i emocija.

Donekle je već opće-prihvaćeno da se smanjenjem ugljikohidrata smanjuje rezistencija, a time i potreba za inzulinom; lakše se snižavaju trigliceridi i glukoza u krvi, itd..  Zašto struka to uporno ignorira? Možda i ne toliko.

Tekst koji imate pred sobom je inspiriran člankom objavljenim u 24sata u kojem sudjeluju naši vrhunski autoriteti za dijabetes i prehranu. Doduše, članak naizgled nema veze s prehranom: „Uz savjete stručnjaka putujte s dijabetesom bez komplikacija“, a moguće ga je pročitati ovdje.

 

U članku se navodi da „Ugljikohidrati predstavljaju glavni izvor energije, izvor su prehrambenih vlakana, daju okus hrani, ali su i glavni regulator postprandijalne razine glukoze.“

Točno je da su ugljikohidrati glavni regulator glukoze, ali vrlo loš jer baš oni najviše dižu šećer. Stoga ih je potrebno smanjiti u prehrani, ali ne i ukinuti - otud naziv "low carb".

„Za dobro zdravlje stručnjaci savjetuju unos ugljikohidrata iz povrća, voća, cjelovitih žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda umjesto unosa ugljikohidrata iz drugih namirnica, posebice onih koje sadrže dodane masti, šećere ili natrij“.

Za dobro zdravlje koga? Osoba bez dijabetesa?

Povrće, mahunarke pa čak i mnogi mliječni proizvodi uistinu jesu odlična hrana za dobru regulaciju dijabetesa. Ali već i vrapci na grani znaju da su mnoge voćke izvor velikih količina šećera i da tu treba biti jako oprezan. Jednako tako cjelovite žitarice imaju sličan (loš) glikemički indeks kao i necjelovite, što to ne znači da ih treba ukinuti, ali smanjiti - svakako.

Mnogi (uključujući autora ovog teksta) smatraju da je kontrola tip 2 dijabetesa u Hrvatskoj toliko loša i zbog ovakvih prehrambenih savjeta koji obiluju šećerima. Donekle pomaže činjenica da se u članku spominje povrće, koje ako je zeleno - je potpuno legitimni izvor ugljikohidrata nakon kojih vam šećer neće podivljati.

Spomenuti tekst ipak ima još svijetlih strana, pa kaže „najbolja preporuka je tanjur podijeliti na četiri dijela, tako da na 1/4 bude riba ili meso, 1/4 hrana bogata ugljikohidratima, a to su kruh i zamjene (mlinci ili tjestenina ili krumpir ili riža ili grahorice), a na pola tanjura neka bude povrće“

Ako zanemarimo notorne mlince i slične namirnice, ostatak priće je prilično dobar. Naime, lako je izračunati da vam gornjim preporukama spomenuti stručnjaci ustvari preporučaju prehranu sa tek nešto više od 25% ugljikohidrata! Jesu li toga uopće svjesni - nije sasvim jasno, ali napredak je tu.

Što se mlinaca tiće, svako tko ih je jeo, pa promatrao kretanje šećera na CGMS-u - zna su predložene količine pretjerane. To najbolje znaju Šveđani koji zahvaljujući low-carbu ostvaruju nevjerojatne uštede u zdravstvu.

Zaključak

Američka dijabetička asocijacija je bila najtvrđi zagovornik prehrane sa puno ugljikohidrata i konačno su modernizirali svoja stajališta. Za očekivati je da će kroz desetak godina slično učiniti i mnogi naši stručnjaci. Možete li toliko čekati?

Ograda: nisam nutricionist ni liječnik, već osoba s dijabetesom. Zato ne znam sve ono što oni znaju, kao što ni oni ne znaju ono što mi s dijabetesom znamo.

Reference:

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Dijabetes tip 2: