Ksenija Kolman Goreta

Roditeljski „burnout“ djeteta s dijabetesom

18/01/2017

Svaki roditelj djeteta s dijabetesom dobro zna što znači konstanta briga - 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, danju i noću za razinu šećera svog djeteta. Da je meni netko ranije rekao da postoji takav „stalan“ posao, rekla bih da je nemoguće. E, pa moguće je i te kako, to je posao roditelja djeteta s dijabetesom. Neprekidno brinemo o svojoj djeci i dajemo sve od sebe za njihovu što bolju razinu šećera u krvi. I od tog cilja ne uzmičemo.

24x7Različito se nosimo s tom situacijom, potrebama i obavezama koje nam nameće. Nismo iste snage i nažalost prije ili kasnije, savlada nas umor, možda čak i depresija jer „poslu“ nema kraja, a rezultat je nepredvidiv. Izazovi se pojavljuju svakodnevno, u brojnim oblicima, od hipo i hiperglikemija iz različitih razloga, do priprema odlazaka u vrtić ili školu s manje ili više susretljivim osobljem, izletima, rođendanima, treninzima i drugim različitim svakodnevnim, za narod bez DM-a, uobičajenim aktivnostima.

I s vremenom postajemo pravi žongleri tog finog metaboličkog procesa pretvaranja hrane u energiju, u tijelu naših slatkiša. Stalan nadzor i spremnost na akciju, postali su dio naše svakodnevice, no pitanje je, koliko dugo možemo izdržati taj tempo i brigu. Brigu koja se u konačnici pretvara u stalan stres za dušu i tijelo. 24 satni angažman ostavlja nam malo vremena da se odmorimo, regeneriramo i pripremimo za nove izazove, a put je dugačak.

Veza uma i tijela
I tu svatko od nas treba dobro postaviti prioritete i razmisliti kako prvo pomoći sebi, kako sam(a) biti u najboljem mogućem stanju. Ako imate otpor u stavljanju sebe na prvo mjesto, zapitajte se koji je vaš cilj kao roditelja djeteta s dijabetesom. Očekivani odgovor je djetetovo zdravlje i dobro.

Burnout-SyndromSMA sada se pitajte hoćete li moći ostvariti taj cilj ako vi sami niste dobro? Ako stres uzima svoj danak ili ako se i sami razbolite. Odgovor znate. Reakcija našeg tijela na stres uma je uvjetovana. Adrenalin koji putuje našim tijelom, zbog situacije koju doživljavamo kao stresnu, poput hiper ili hipoglikemije, brige za dijete van obiteljskog okruženja i sličnih neminovnih situacija, trenutno nam daje snagu, no ukoliko su takve stresne situacije učestale, dugoročno nam šteti. I ako smo prečesto u stanju stresa, naše tijelo će doživjeti „burnout“, odnosno pregorjeti.

Kako si pomoći?
- Osvijestite da stres koji osjećate neće ostati samo kod vas, prenijet će se na okolinu, pa i na dijete, a znate i sami kako stres utječe na razinu šećera. Više će odmoći nego pomoći.
- Razmislite hoćete li rješavanje neke situacije dok ste pod stresom, biti uspješnije ili upravo vaš mir daje najbolje rezultate. Na primjer, sigurno ste obavljali neku radnju mnogo puta, poput spremanja omiljenog jela, no ako ste ga pripremali, dok niste bili dobro, zbog nečega nervozni, jelo nije uspjelo. Jednako tako, dodatni stres neće popraviti djetetov šećer, a vama će naštetiti.
- I na kraju pogledajte u daljinu, koliko je još dana dok se vaše dijete neće moći potpuno samostalno brinuti za sebe. Na temelju dosadašnjeg iskustva, vjerujem da možete predvidjeti koliko će još biti situacija kada ćete morati „intervenirati“.

Djelujte s tim u skladu i pametno trošite svoju snagu, da djeci još dugo budete siguran oslonac. To ne znači, maksimalno ne voditi brigu o djetetu, upravo suprotno, to znači davati sve od sebe, ali s mirom i smanjiti broj situacija kada „izgaramo“ u potpunosti, a možda nismo trebali.

Dan po dan
Možda mislite, lako je reći, ostani miran, pitanje je da li je moguće? Da li je moguće kada se radi o zdravlju tvog djeteta, kada želiš zaštiti ono što ti je najdragocjenije? Moguće je, i iako možda izgleda nemoguće na prvu, vrijedno je truda! Pokušajte i vidjet ćete.

Što ako ne uspijete otprve, druge ili treće? Nemojte prestati pokušavati - trud se isplati! Da li ste prestali pokušavati prohodati nakon što ste bezbroj puta pali? Niste!  Uostalom sjetite se kako ste se osjećali kada ste nakon DM dijagnoze došli kući. Sigurno ste barem jednom pomislili da ne možete ovladati svim informacijama koje ste dobili u bolnici i pogledajte koliko daleko ste došli, naučili ste još i više. Majstori ste u brizi za svoje dijete!

Rezultat je svakako truda vrijedan, odsutnost prekomjernog stresa donijet će dobro vama i vašem djetetu. Znate kako kažu, pametan čovjek mudro bira svoje bitke!

Sretno 🙂

sva licaTema roditeljskog „burnouta“ s praktičnim vježbama razrađuje se na radionici „Sva lica dijabetesa!“
Termin radionice: petak 27.01.2017; 17,30 – 19,30 sati.
Mjesto održavanja: Zagreb, Dalmatinska 17/1
Radionicu vodi: Ksenija Kolman Goreta, majstor neurolinvističkog programiranja i roditelj djeteta s dijabetesom
Obavezna prijava do utorka 24.01.2017. a sve detalje o radionici možete saznati na tel. 098/529-442.

Ksenija Kolman Goreta
Predsjednica udruge Slatki Samoborci NLP majstor & coach

Još iz kategorije Djeca: