Davor Skeledžija

Napustilo nas je još jedno dijete s dijabetesom

02/10/2021

Ako ste jučer gledali Dnevnik Nove TV, sledila vam se krv u žilama. Na Novoj TV je prvi put neslužbeno objavljeno da je dijete koje je umrlo u Puli: „imalo dijabetes koji nije adekvatno liječen“.

Usprkos tome što je riječ o neslužbenoj informaciji, siguran sam da se svakome s dijabetesom ili dijabetičarom u obitelji – svijet barem na trenutak zaustavio. Pažnja se usmjerila na televizor ili mobitel, krenula je nevjerica i užas.

Kako javlja Nova TV, dječak je išao u prvi razred pulske gimnazije, tri mjeseca mu se stanje pogoršavalo i gubio je na kilaži (poznato?), mama je konačno nazvala Hitnu, ali bilo je prekasno, dijete je uskoro preminulo. Ove informacije upućuju da bi mogla biti riječ o novo(ne)otkrivenom dijabetesu tip 1.

Roditelji su bili članovi manje vjerske organizacije, ranije su izgubili još jedno dijete koje se utopilo (!). Troje djece je preživjelo i izuzeti su iz obitelji, a roditelji su uhićeni.

Rastuće nepovjerenje u znanost

Tko je sve kriv za to nije tema ovog teksta; ali rezultat je sveopća histerija oko koronavirusa i cijepljenja. Nisam jedini kome je palo na pamet da su roditelji koji su odbijali medicinsku pomoć svom djetetu možda i antivakseri.

S obzirom da su se i u „mainstream“ medije počele probijati informacije o nekolicini osoba za koje je dokumentirano da su teško stradale od cjepiva, logično je da se sve više ljudi boji ovog medicinskog postupka. Ako tome dodamo činjenicu da su ucjene i/ili prisile na cijepljenje postale dio svakodnevice, logična je pobuna i otpor. Oduvijek je tako bilo i bit će.

Ipak, ako znate nekog radikalnog vjernika ili antivaksera, molim vas da mu prenesete ove 4 činjenice:

1) Inzulin nije obaveza, niti ga je itko nametnuto. Štoviše, za razliku od cjepiva, neki inzulini se nažalost i doplaćuju. Dakle, zdravstvenom sustavu je važnije da se cijepite nego da uzmete inzulin. Za inzulin nema prisile ni ucjene, ali umiremo ako nam ga se uskrati.

2) Inzulini koje nazivamo „humanim inzulinima“ na tržištu se nalaze već preko 20 godina i nije bilo nikakve „hitne procedure“ u njihovu odobravanju. Pozitivne i negativne posljedice iznimno su dobro poznate. Moderniji analozi također su dostupni zavidan broj godina.

3) Možete im priznati da cijepljenje ne jamči apsolutnu zaštitu od COVID-19 bolesti i da cijepljeni ipak mogu prenijeti koronavirus. No, inzulin uistinu garantira učinkovito spuštanje šećera! Ako ne prvi koji vam liječnik preporuči, onda drugi ili treći.

4) Inzulin je hormon koji je gušterača u osoba s tip 1 dijabetesom prestala proizvoditi. Dakle, inzulin nije kao cjepivo – inzulina je bilo u tijelu i sada ga nema! Ako ga ne nadomjestimo umjetnim  – umiremo. Kraj priče.

Zaključak

Ovaj portal potiče uvažavanje i toleranciju. Ipak, duboki raskol hrvatskog i svjetskog društva vezano za cijepljenje i druga ograničenja - ne smije se preliti na inzulin jer za to ne postoje nikakvi razlozi. Jedno mlado ljudsko biće nas je napustilo jer bez inzulina nema života1,2 . Ozbiljnost i simptomi dijabetesa su i dalje mnogima nepoznati, a to se ne smije događati. Počivao u miru.

1 U slučaju tip 1 dijabetesa
2 Ako se službeno potvrde informacije objavljene u Dnevniku Nove TV

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: