Svečano otvorenje prvog Dijabetološkog centra u Novom Zagrebu

Otvoren je Dijabetološki centar unutar prvog doma zdravlja u gradu zagrebu. Radi se o Domu zdravlja Centar u Sigetu. Prilikom otvorenja je ravnatelj Doma zdravlja Centar, Ino Protrka izjavio da je ovo velika prednost za pacijenta što mogu na jednom mjestu, prvi puta u Hrvatskoj, obaviti sve potrebne pretrage. Naime, u Dijabetološkom centru Siget usluge pacijentima pružaju specijalist dijabetolog, nutricionistički savjetnik i farmakolog. Također imaju zaposlenog kardiologa, nefrologa, psihologa i oftalmologa, te sve laboratorijske pretrage. Na taj način pacijenti na jednom mjestu mogu dobiti kompletnu skrb preporučenu za dijabetičare. U skoroj budućnosti najavljeno je i zapošljavanje kineziologa tako da pacijent dobije i plan tjelovježbe.

Dr. Martina Bogu Barić, izaslanica Ministarstva zdravstva izjavila da je šećerna bolest pritajena, pa se treba potruditi otkriti ju. I to što ranije i što ranije početi adekvatno liječiti. Iz tog razloga Ministarstvo zdravstva podržava jačanje primarne zdravstvene zaštite koja ima najviše direktnog doticaja s najvećim brojem građana. Tako da je otvaranje Dijabetološkog centra Siget u skladu s jednim od ciljeva reforme zdravstvenog sustava.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore je istaknula da nitko u Hrvatskoj nema uslugu farmakoterapije za pacijente. Da pojasnimo, farmakoterapija je specijalizirana za analizu različitih lijekova koje pacijenti piju i za njihovo međudjelovanje. To je posebno važno kod pacijenata koji koriste veći broj lijekova ne znajući da su možda neki od njih u međusobnoj koliziji i da postoje druge opcije. Također će objasniti pacijentima kako i zašto piti neku terapiju te kako ju optimizirati. Uslugu farmakoterapijskog savjetovanja građani mogu dobiti bez uputnice i bez ikakvih dodatnih troškova.

Tomislav Tomašević se obratio okupljenima u ime grada i službeno otvorio Dijabetološki centar Siget. Naime, Grad je organizacijski i financijski podupro ovaj Centar. Tom je prilikom izjavio da nam je cilj dostupniji i ravnomjerniji pristup zdravstvenoj zaštiti svim osobama s dijabetesom u Zagrebu. U ovom dijabetološkom centru građani mogu dobiti sve usluge na jednom mjestu  što organizacijski i financijski svima olakšava skrb i bolju kontrolu šećerne bolesti. Novi Zagreb ima 100.000 stanovnika što je broj veći od većine hrvatskih gradova, a nema niti jednu bolnicu. Na ovaj način koristimo postojeće resurse i dajemo građanima Novog Zagreba nadstandard koji zaslužuju. Grad će i ubuduće podržati ovakve projekte koji su usmjereni na očuvanje zdravlja i lakši pristup liječenju, na korist svim građanima Grada Zagreba.


Još iz kategorije Dijabetes tip 2: