Gost autor

Gotovo polovicu oboljelih od dijabetesa muči problem suhe kože, evo kako ga riješiti

14/11/2023

Kod osoba s poremećenom regulacijom glikemije, tijelo izvlači tekućinu iz stanica kako bi proizvelo dovoljno urina za uklanjanje viška šećera, što pak dovodi do suhe i oštećene kože, a ova neugodna pojava predstavlja puno više od estetskog problema. Srećom, postoje rješenja kojima se kožne komplikacije mogu spriječiti.

Do suhe kože dolazi zbog poremećene opskrbe kože hranjivim tvarima, a i sama njezina pojava može ukazivati i na neke nedijagnosticirane metaboličke bolesti, primarno dijabetes i bolest bubrega. Poznato je kako izgled naše kože uvelike odražava unutarnje stanje organizma pa su promjene na koži često i prvi znakovi nekih poremećaja, a koža je i dobar pokazatelj općeg psihofizičkog zdravlja.  Ne čudi stoga što gotovo polovica oboljelih od dijabetesa pati od suhe kože, a iako se ova kožna nepravilnost često smatra estetskim problemom – ona je, nažalost, više od toga.

Zašto se kod oboljelih od dijabetesa javljaju problemi s kožom?

Naime, kod osoba s poremećenom regulacijom glikemije, tijelo izvlači tekućinu iz stanica kako bi proizvelo dovoljno urina za uklanjanje viška šećera, što pak dovodi do suhe i oštećene kože. Takva koža sklona je svrbežu, crvenilu, upalama i perutanju, a može nastati i kao posljedica slabe cirkulacije, što je također simptomatično za osobe s dijabetesom. Budući da su dermalni slojevi kože prožeti krvnim žilama, živcima i žlijezdama znojnicama i lojnicama, visoke razine glukoze mogu oštetiti dermu pa je za osobe s dijabetesom, rutina njege kože važna koliko i kontrola same bolesti.

Osobama s dijabetesom smanjena barijerna funkcija kože može ugroziti i imunološki sustav jer se značajno povećava mogućnost nastanka posjekotina i rana koje mogu biti podložne infekcijama.
Važno je znati da redovita i temeljita njega može poboljšati stanje kože koja ne samo da će izgledati bolje i zdravije, već se i rizik od infekcija značajno smanjiti.

Oboljeli od dijabetesa trebali bi posebno paziti na sastav preparata koje koriste na koži. Preporuka dermatologa je držati se provjerenih, klinički i dermatološki testiranih sastojaka koji će oštećenoj koži pružiti intenzivnu njegu i koji će spriječiti daljnje zdravstvene komplikacije na koži.

Znanstveno dokazana medicinska njega

Među najučinkovitijim proizvodima kod njege suhe kože  pokazala se linija proizvoda Eucerin UreaRepair PLUS. Glavni sastojak ove medicinske njege čini urea – prirodni humektans čiji je zadatak održavati vlažnost kože i spriječiti daljnji gubitak vlage. Naime, urea veže vodu u gornjem sloju kože te zbog svojih keratolitičkih svojstava, pospješuje odbacivanje odumrlih stanica kože. Kao prirodni sastavni dio kože, ureju odlikuje izvrsna podnošljivost u osoba s izrazito suhom kožom, kao i osoba s dijabetesom i/ili psorijazom.

Preporuku o izboru postotnog udjela ureje (5%,10% ili 30%) u proizvodu za njegu kože daje specijalist dermatovenerolog, ovisno o lokalizaciji i kliničkom izgledu promjena na koži. Veliki izbor Eucerin proizvoda s različitim postotnim udjelima ureje, posebno namijenjenih pojedinim dijelovima tijela, olakšava prilagođavanje terapije aktualnom stanju kože i individualan pristup u njezi kože za svakog bolesnika s dijabetesom. Zbog svoje učinkovitosti, Eucerin UreaRepair PLUS linija smatra se zlatnim standardom u njezi suhe kože, a preporučuje je čak 95 posto dermatologa.

Naša preporuka za osobe s dijabetesom je primjena Eucerin UreaRepair ORIGINAL fluid za pranje u kombinaciji s UreaRepair Plus losionom za tijelo s 10% ureje i ceramidima te Eucerin UreaRepair PLUS krema za njegu stopala s 10% ureje.

Sadržaj nastao u suradnji s Eucerinom


Još iz kategorije Dijabetes tip 2: