Davor Skeledžija

Ručak s Medtronicom

18/07/2016

1LuchWithMedtronicRiječ je o firmi nakon čijeg spominjanja bi prosječan dijabetičar u regiji tužno uzdahnuo. Zašto? Zato što su (bili) koncentrirani na pumpe kojih je ipak premalo, no možda će nakon ovog teksta, stvari biti malo drugačije.

Krenulo je na večernjem koktel partiju, mlada super zgodna blogerica iz New Yorka i ja, smo zašprehavali friškog Medtronic direktora koji nam je nagovijestio da zna neslužbene termine izlaska novih proizvoda.

Ja sam mu miješao koktele i pivo, a ona ga je šarmirala. Ma kakvi. Ili je premalo alkohola bilo u tim koktelima ili je lik bio utreniraniji nego što nam se činilo. No, sreća nam se osmjehnula drugi dan.

Bili smo pozvani u prekrasan kolonijalni restoran u centru New Orleansa na Medtronicov događaj posebno namijenjen blogerima, gdje su nam nam osigurali iznimno zanimljive sugovornike.

Direktora razvoja proizvoda, direktoricu za odnose s javnošću, glavnu kliničku istraživačicu i druge visokopozicionirane djelatnike firme Medtronic. S druge strane stola mladi i manje iskusni, ali znanja željni dijabetički novinari i blogeri.

Al i mi smo bili brutalni, nikad se sreli, a ubojiti. Zagrijavanje je krenulo s američkom aferom gdje je vodeći osiguravatelj počeo forsirati Medtronic pumpe, a socijalni mediji su doslovce eksplodirali u pobuni.

Jedna cura je došla sa konkurentskom Omnipod pumpom bez katetera i uzviknula – „KAD MIČETE KATETERE?“; Medtronic Enlite2 CGMS senzor je također bio na tapeti. Pitali smo ih kad će više nova i preciznija verzija?!

Zanimljivo je da ovaj viši management ipak imao razvezaniji jezik i Medtronic CGMSotvoreno smo razgovarali o svim temama. A i branili su se više nego uspješno. Novi Enlite3 CGMS senzor prema njima, dolazi u Europu na jesen. Kad je to lik izgovorio cijela dvorana se okrenula prema meni, jedinom Europljaninu. "Jeli? Taj vaš FDA je malo spor, a?" - šeretski im odgovorih. 🙂

Novi Enlite CGMS će prema njima biti čudo. MARD preciznost na ruci bi mu trebala biti 9.3%, a na abodmenu 10.3%! To je usporedivo sa najnovijim Dexcom G5 CGMS-om i Libre-om.

Osim toga imat će transmiter/bateriju koja će biti punjiva i trajati vjerojatno preko dvije godine. Te će sam transmiter imati memoriju, što će značiti da nećete imati rupu u podatcima ako je transmiter predaleko od monitora, kao što to zna biti kod Dexcoma.

A kao šećer na kraju, transmiter će podržavati najnoviju bluetooth tehnologiju, što znači da će mjerenja biti vidljiva direktno na pametnim telefonima uz smanjenu potrošnju energije i podaci će biti vidljivi udaljeno putem „clouda“.

Zaključak:
Medtronic najavljuje veliki izlazak iz isključivo pumperskog svijeta i generalno otvaranje prema kompletnoj dijabetičkoj populaciji, pa čak i osobama s dijabetesom tipa 2, što je dodatno potvrdio simpatični novi direktor baš za taj sektor.

Tu tezu dodatno potvrđuje vrlo ozbiljan i kvalitetan Medtronic-ov nastup na konferenciji, osim dobrog štanda, također su kao i Novo Nordisk briljirali s brojnim posterima i predavanjima u sklopu stručnog dijela ADA konferencije.

Za one koji žele znati više, preporučam da pogledate ovih nekoliko postera. Za američko tržište je to čak četvrta generacija senzora.

Accuracy of a Fourth-Generation Glucose Sensor at Different Anatomical Locations

Accuracy of a Fourth-Generation Glucose Sensor Throughout Its Functional Life

Accuracy of a Fourth-Generation Glucose Sensor Paired with Different Real-Time Display Devices

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: