Slatko Drugo Stanje

Dijagnostikovanje i lečenje

Moje ime je Anđela, iz Beograda sam. Imam 27 godina i sa dijabetesom tip 1 živim skoro punih 20 godina. Krajem decembra prošle godine sam se porodila carskim rezom i dobili smo dečaka Filipa. Velika mi je želja motivisati i druge mlade žene koje žive sa dijabetesom tip 1 da mogu da imaju zdravu i pravu trudnoću i da se ostvare kao majke.

KristinaS photo @kristinas_photo_studio

O dijabetesu kad sam ja obolela se u mojoj porodici nije znalo. Sve je počelo kada sam se kao dete inficirala virusom, koji mi je oborio imunitet. Ubrzo su se razvili i standardni simptomi dijabetesa tip 1 – žeđ, mokrenje, gubitak apetita i telesne težine u kratkom vremenskom periodu.

Kada su me doveli na Institut za majku i dete, situacija je bila alarmantna – glikemija 45,5. Na sreću, bila sam u potpuno svesnom stanju. Uspostavili su mi dijagnozu i insulinsku terapiju, a novi način života mi nije lako pao. Do 2012.godine bila sam na terapiji penom, nakon toga na terapiji insulinskom pumpom. Danas koristim i senzore za kontinuirano merenje šećera. Također, koristim i aparat za merenje nivoa šećera u krvi.

Diskriminacija

Od samog početka bila sam svesna svoje bolesti i prihvatila sam je pozitivnog stava, iako sam u osnovnoj školi zbog nje doživljavala diskriminaciju od učenika, nekih nastavnika i direktora škole. Uzrok svega toga bio je manjak edukacije, ne samo u školama, već na nivou čitave nacije. Tada nisu postojala udruženja koja su širila svest o dijabetesu, nije se o tome pričalo, niti se mnogo znalo.

Slatko Drugo Stanje

Početkom maja 2022.godine saznala sam da sam u drugom stanju. Mlada sam, puna pozitivne energije i prihvatila sam lepe vesti s radošću. Znala sam da me čekaju trud i prepreke, ali to me nije sprečilo da se radujem. TSH i HbA1c mi nažalost nisu bili u referentnim vrednostima, iako doktori potenciraju na važnosti da sve bude u granicama normale. Ali sam se brzo potrudila da ih dovedem pod kontrolu.

U trećem mesecu prvog trimestra, suočila se sa još jednim izazovom koji je poremetio tok lečenja dijabetesa. Imala sam hematom i iako on nije dugo bio tu, za mene je to izgledalo kao da traje čitavu večnost. Morala sam da mirujem, primala sam Progesteron depo i niko mi nije rekao da će mi zbog toga biti neophodna veća količina insulina.

Veoma je važno držati nivoe šećera u krvi pod kontrolom (od 5,0 mmol/l do 7,8 mmol/l) tokom trudnoće kako se ne bi rađale “džinovske bebe“. Povišena glukoza, u plodu izaziva hiperglikemiju, koja utiče na pojačano lučenje insulina ploda.

Porođaj

Porodila sam se u decembru 2022. godine carskim rezom. Trudnoću mi je vodila profesorka Dr Miroslava Gojnić Dugalić. Ceo 9. mesec trudnoće sam ležala na odeljenju Patologija trudnoće kako bi mogli svakodnevno da me prate do samog porođaja. Pripremu za porođaj napisao je moj endokrinolog. Prema pripremi za porođaj, trebalo je da tokom celog porođaja kao i nakon njega imam na sebi insulinsku pumpu, sa unapred korigovanim dozama insulina prema mojim potrebama. Kako to nije „po protokolu kuće“ Klinike za ginekologiju i akušerstvo, insulinsku pumpu sam morala da skinem, a u infuziju koju su mi dali nakon porođaja, dodavali su doze brzo-delujućeg insulina Actrapida, koji sam ja koristila pre 20 godina, kada mi je dijagnostikovan dijabetes tip 1. Glikemije su bile konstantno visoke, u rasponu od 14 do 20 mmol/l sve do srede popodne, kada su mi vratili insulinsku pumpu kako bih mogla da nastavim da je koristim. Moj život je, na neki način, bio ugrožen.

Razočarana sam, jer naši lekari kao i kuće, nisu skloni promenama, kao ni dodatnoj edukaciji osoblja. Volela bih da se promene uvedu kako bi i druge mlade devojke i žene u Srbiji koje žive sa dijabetesom tip 1 i koriste insulinsku pumpu kao savremenu vrstu terapije, mogle da se porode normalno, zdravo i bezbedno koristeći insulinsku pumpu.

Zahvaljujem se svom suprugu Siniši, kao i svojoj porodici i prijateljima koji su bili uz mene od samog početka i podržali moje Slatko Drugo Stanje.

@slatkodrugostanje

KristinaS photo @kristinas_photo_studio

Ovim putem pozivam sve da zaprate moju stranicu „Slatko Drugo Stanje“ na društvenim mrežama Instagramu i Facebooku, gde mogu dobiti savete kako se trudnoća sa dijabetesom tip 1 može voditi zdravo, bezbedno i uspešno. Takođe, nam možete pisati i putem mejla: [email protected]

Instagram: https://www.instagram.com/slatkodrugostanje/

Facebook: https://www.facebook.com/slatkodrugostanje/

 

Gost autor Anđela Trajković


Još iz kategorije Izdvojeno: