Davor Skeledžija

Psihološki problemi i dijabetes – što drugi čine

04/05/2018

Dokazano je da su mnoge osobe s dijabetesom često podložne depresiji, anksioznosti i poremećajima prehrane. U SAD-u su također prepoznali da je broj stručnjaka koji imaju dovoljno iskustva pomoći osobama s dijabetesom s ovim problemima – premalen. Stoga je Američka dijabetička asocijacija (ADA) uspostavila partnerstvo s Američkom psihološkom asocijacijom (APA) kako bi povećali broj stručnjaka koji mogu pomoći osobama s dijabetesom. Riječ je o psiholozima koji se žele dodatno educirati o tome kako pomoći onima koji su podložni: depresiji, anksioznosti (tjeskobi) i poremećajima s prehranom.

Za stručnjake psihologe razvijen je poseban dodatni program koji se sastoji od tečaja u trajanju od ukupno sedam sati, potom je potrebno odslušati online predavanja u ukupnom trajanju od pet sati, te položiti ispit.

Napravljena je i posebna javno dostupna baza gdje svaka osoba s dijabetesom u svom kraju može potražiti psihologa s ovim certifikatom i pomoći si stručnim savjetovanjem.

Kako bi dobili bolju sliku o tome kakvo je stanje kod nas, molim da odaberete odgovor koji vam je najbliži:

 

A dodatne informacije na ovu temu potražite ovdje (ADA) i ovdje (APA).

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: