Davor Skeledžija

Prosvjedi za osobe s dijabetesom u Bosni – KONAČNO!

23/09/2018

Netko se dovoljno moćan u Sarajevu dosjetio bijednoj ideji i krenuo ograničavati ljudima na inzulinu – inzulin. Nije neobično da se osiguravatelj ponaša kao slon u staklani, navikli smo. Ono u čemu je sustav pogriješio je da su se istovremeno okomili i na djecu i na odrasle, a svi znamo da se to tako ne radi. Svi znamo da smo svi, a posebno mediji, najviše osjetljivi na djecu, dok je odrasle puno lakše obespravljivati. Ako želiš nekoga upropastiti i uskratiti mu prava, to se radi polako, starom metodom – zavadi pa vladaj.

„Turković djeci i odraslim dijabetičarima ne da inzulin.“

Rezultat ove bijedne akcije bosanskog zdravstvenog sustava je fantastičan:
Osobe s dijabetesom uspješno su alarmirale medije, javili su se Avaz, Al Jazeera, Hayat i Faktor te je zabrana tj. ograničavanje inzulina trenutno ukinuto – i za odrasle i za djecu. 🙂  Ako to nije dobra motivacija za daljnju borbu protiv obespravljivanja, ne znam što jest.

Ipak, Sarajlije su ozbiljni: u ponedjeljak 24. 9. 2018. u 12h zakazan je prosvjed u Ložioničkoj 2 ispred Zavoda za zdravstvo (njihov HZZO) s porukom da se njihova prava ne mogu zloupotrebljavati: „Nemojte odustati! Svi koji mogu neka dođu, a ako ne možete, pošaljite babe i stričeve. Jer inzulin je crvena i posljednja linija, bez njega umiremo. Bilo kakvo petljanje i ciganjenje s tom svetinjom − je nedopustivo!“

Nakon prosvjeda je dogovoren sastanak s ključnim osobama u Zavodu za zdravstvo. Ako su imalo slični Hrvatima, ovako će sastanak izgledati:
Zavod: „Nismo mi krivi, oni drugi su. Al' ovi mediji vam nisu nimalo pomogli.“
Prosvjednici: „Da, naravno, vi ste odlični, a mediji samo smetaju. Al' nemojte da se ponovi.“ 🙂

U svakom slučaju, ovo je prvi put nakon dugo vremena da netko na ovim prostorima uopće pokušava organizirati javni prosvjed vezan za dijabetes. Ako se dobro sjećam, zadnji je bio kada su ukidali bolnicu Vuk Vrhovac, tj. pripajali je Merkuru.

Dragi supatnici, mi smo ti koji trebamo stajati na prvim linijama obrane prava osoba s dijabetesom. Ne možemo se nadati da će to učinkovito raditi netko drugi. Naravno da su struka i politika bitni, uvijek su bitni, ali sjetite se stare narodne: Uzdaj se u se i u svoje kljuse, za vjernike ima druga: Pomozi si sam, pa će ti i Bog pomoći.

Dragi Sarajlije – ISKRENE ČESTITKE!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: