Davor Skeledžija

Predani papiri HZZO-u za Baqsimi! Protiv dijabetičke kome bez igle!

01/08/2021

Baqsimi je prvi proizvod na svijetu koji vam omogućava da osobu u po život opasnoj komi uzrokovanoj preniskim šećerom - spasite bez igle! Riječ je o sigurnom lijeku na inhaliranje koji više nije potrebno držati u hladnjaku! Lijeku koji se u obliku spreja unesrećenoj osobi daje kroz nos pomoću malog i jednostavnog inhalatora!

Obijali ste vrata i Facebook profile, molili ste sve živo i neživo da potpišu peticiju  Lillyju da konačno preda papire za Baqsimi, a HZZO-u da ih ozbiljno razmotri!

HZZO-u i Lilly-ju predana peticija sa 6500 potpisa za Baqsimi!

Lilly je konačno isporučio papire HZZO-u!

Ako odete na stranicu: HZZO zaprimljeni prijedlozi u 2021. godini i otvorite baš ovaj pdf:

pored gomile lijekova za koje dragi Bog ne zna za što služe, pronaći ćete „zahtjev za stavljanje novog lijeka“ -  Baqsimi! ?

Ono što će također oduševiti kratica je - „OLL“! Zašto??
Pa zato što je to kratica za „Osnovna Lista Lijekova“! Dakle, Lilly traži od HZZO-a isto što i mi – da Baqsimi lijek za spašavanje teško unesrećenih dijabetičara bude bez doplate!

Za očekivati je da će biti manje poziva Hitnoj pomoći i manje svađa šokiranih roditelja s tetama i nastavnicima koji su obvezni dati djetetu injekciju glukagona – a to ne žele!

Ponovimo ključne informacije o lijeku Baqsimi

  1. Nije više injekcija nego prah koji se sada daje kroz nos
  2. Ne mora se više držati u hladnjaku!
  3. Prvi je takav proizvod i nije jeftin (cca 790 kn)
  4. Za dolazak ovog lijeka na listu lijekova skupili smo 6.500 potpisa
  5. Brojni dijabetolozi potpisali su peticiju
  6. Trenutno dijabetolozi pišu bijele recepte za taj lijek i imućnije osobe ga nabavljaju u inozemstvu
  7. Neke škole i vrtići odbijaju primiti stari Glukagon u injekciji, držati ga u hladnjaku i dati djetetu injekciju - iako mu je život u opasnosti! Bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti novih izgovora sa glukagonom BEZ igle i bez frižidera.

Bilo je i situacija gdje su se djeca i odrasli nepotrebno smještali u bolnicu, a da ne govorimo o nepotrebnom zvanju Hitne pomoći.

Vjerojatno takve situacije neće nestati, ali bit će ih manje uz bržu i bolju reakciju okoline.

Što sada?

Ukoliko nam se Povjerenstvo za lijekove HZZO-a na svojoj sjednici 7.9.2021. smiluje, dio problema koje imamo ubrzo će postati stvar prošlosti (potrebna je još i potvrda Upravnog vijeća HZZO-a).

Dr. Nebojša Gulić, otac djevojčice s dijabetesom:
Studije su pokazale da česte teške hipoglikemije, posebice ako se javljaju prije pete godine, mogu dovesti do poremećaja u razvoju mozga. Posebno je oštećeno prostorno pamćenje. Takve hipoglikemije dovode do lošijih rezultata na Wechslerovom testu inteligencije za djecu, ukupno manjeg IQ-a nego što je predviđeno genetskim potencijalom. Dovode i do slabijeg perceptivnog rasuđivanja kao i do slabije motoričke memorije. Treba spomenuti da produžena teška hipoglikemija može dovesti do kome i smrti. Na Zapadu, približno 15% uzroka smrti kod mladih osoba s dijabetesom je hipoglikemija!

 

Zaključak

Kako to često bude, Baqsimi je već neko vrijeme dostupan u naprednijim zemljama Europske Unije. Vjerujem i nadam se da smo sada mi na redu, a i da naši istočni susjedi neće dugo čekati. Vjerujem da HZZO, kao i za senzore, neće zaboraviti i na odrasle osobe s dijabetesom tip 1!

Hvala svakoj majci i svakoj osobi s dijabetesom koji su skupljali potpise za našu veliku peticiju! Nadam se da je i liječnicima iz HZZO-ova povjerenstva za lijekove jasno da će pred sobom imati veliku i važnu odluku. Za 96% lijekova o kojima odlučuju nitko nije čuo, Baqsimi nije jedan od njih.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: