SAP – naš robotski anđeo (640g pumpa i rtCGMS u djeteta)

Renato je dobio DM tip1 sa 4 godine, danas ima 7 godina i uskoro će izgubiti pravo na senzorom potpomognutu terapiju inzulinskom pumpom.

Mi smo prvašići. Krenuli u školu na jesen, a neposredno prije od HZZO-a smo dobili odobrenje na mogućnost „bezbolnog mjerenja šećera“  Enlite senzorom koji je kompatibilan s pumpom 640G, koju imamo godinu dana.

Nastavnica je upućena 80% u DM1. Čak je i dr. Severinski imao predavanje u školi zbog 4 djece dijabetičara koji ju pohađaju. Ne želim učiteljicu niti strašit da je on „tempirana bomba“ (ne mogu oni to ni shvatiti, šta bi bilo kad bi bilo – i bolje!), nego se sam uz pomoć Enlite senzora i pumpe osamostaljuje….

Povezanost Enlite-a i pumpe alarmira visoki i niski šećer. Renatu je na pumpi namješten alarm silaznim zvukom za nizak šećer na 3.6 mola, pa se isključuje isporuka bazala 30 min prije te vrijednosti (+1,1 mmol/l), dakle isključuje se na 4.1 mmol/l. Alarm za visok šećer se pali na 13.8 mola uzlaznim zvukom. Tako i po zvuku možemo raspoznati stanje šećera prikazanog na pumpi. Naše iskustvo vezano za preciznost je dobro. Kad šećer u krvi miruje i vrijednost je od 4-7, treba ga kalibrirati i besprijekorno je točan. Ne znam kada je zadnji put imao šećer manji od 3.0 mmol/l. Već sam na niske šećere i zaboravila!

Narančasti “snopovi” označavaju periode kada je pumpa automatski spasila dijete od hipoglikemije!

Pumpa se čak suspendira i alarmira na 7.0 mmola ako pokazuje 3 strelice prema dolje (jako brzo pada i očekuje hipo za cca 30 min). Renatu to daje vremenski rok da si uzme šećera i taman da šećer uđe u krv treba 15-20 min i taj predviđeni hipo stane na nekih 4-5 mmol/l. Pumpa još uvijek bude suspendirana i uključuje se automatski kad šećer počne rasti, odnosno kad prijeđe 6.4 mola. Kada se GUK digne, pumpa počne isporučivati bazal i opet mu „ispegla„ guk na 1-3 mmol/l niže. Ako se dogodi da se GUK ne dovede u normalu ili ako opet šećer počne padati, pumpa opet pišti kada dođe do vrijednosti 3,6 pa ponovimo postupak. U konačnici dobije se dosta ravna linija GUK-a na grafikonu.

Trening dijete odrađuje normalno. Trenira 2 dosta zahtjevna sporta, karate i karting. Prilikom treniranja mu pumpa ne smeta. Ima je non-stop prikopčanu cijeli trening.

Trebalo mi je par mjeseci ušaltavanja al počela sam napokon spavati. Sad ode spavat sa šećerom 5 ili 6. Kalibriramo u 21 h prije zadnjeg manjeg obroka koji je već godinu i pol dana isti (ne znam kako mu nisu dosadili elvita keksići ;). S tom kalibracijom ako nije ništa sumnjivo mirni smo za tu noć. Jedanput u 5 dana bude ipak sumnjivo kretanje šećera, pa provjerim u pola noći ili 3 ujutro iz prsta. Ako pumpa u toku noći predvidi hipo jedino što moram je ustati i isključiti alarm. Ako su djetetu dobro podešeni bazali ne treba mu ništa davati da jede, da bi se dignuo GUK. Pumpa sve sama odradi. Ponekad se jedino dogodi kao ove noći. Nisam mu ništa dala da mu digne GUK. Pumpa je bila suspendirana 2h, to je maksimum (tvornička postavka). Isključila sam upozorenje i opet me probudilo pištanje da je guk došao do 3.6 mola. Ubrzo se sam unormalio.

Super je kombinacija pumpa 640G i Enlite. On kao prvašić ne mora puno razmišljat šta će bit sa šećerom, ne mora osjetit dal ga „noge bole“(tako on osjeti hipo). Ako pumpa pišti, daje mu neku obavijest….pišti nizak šećer – uzmi šećera i vode….pišti visoki šećer – korekcija inzulinom.

Mislim da živi bezbrižno za njegovu dob bez gledanja u pumpu, bez pikanja, „skeniranja“ (Libre)… Jer ova pumpa se oglasi ako nešto ne štima. Ako je neka frka, ako ne zna zašto pišti (tek je počeo učiti engleski), na primjer da je prazna baterija, da se začepio set… slika mi pumpu mobitelom i pošalje sliku na Viber.

Uglavnom, najbitnije je „podesit“ senzor. Kalibrirat ga točno kad šećer miruje, pa makar za sat vremena ponovit kalibraciju, a onda si na miru 12 h. Onda je točan u nulu. Senzor u prosjeku radi 10 dana. Kad je senzor pri kraju pumpa upozorava. Guk se isto pojavi na ekranu pumpe pa nestane ….onako kao da zablesira. Meni još nije ni jedan stao u smislu off/on. Da samo stane radit u minutu, nego uvijek kao neke „nade života“ daje. Što je isto super, ako se spremamo nekamo znam da moram uzeti rezervni. Službeno radni vijek mu je 6 dana, poslije toga ga se „prevari“ tj. podesi kao da se stavlja novi senzor. Zagrijava se 2 sata poslije stavljanja na tijelo i onda samo dobra kalibracija i olakšanje.

Ja ni sama ne znam što ćemo mi za par mjeseci, kad nam ukinu pravo na Enlite senzor jer on navršava 8 god. Inače sam paničar – žešći, ali stekla sam toliko povjerenje u te senzore i pumpu i alarme, da sam konačno počela noćima spavati i općenito manje strepiti. Ako nešto ne valja, znam da će me probuditi ili upozoriti zvuk alarma. Alarm se pojačava ako iz prve ne čuješ, nema šanse da prespavaš.

U školi sam utipkava u pumpu. Kao prvašić, na početku je mijenjao 2 i 5 digitalne brojeve, ali taj smo problem riješili ;). Za viši GUK, dat ranije korekciju nije onako neki grč kao prije. Sigurnije se čovjek osjeća kad zna da će se pumpa suspendirati i da ima čak 30 min fore do hipa. Nekako lakše sve to ide i puuunooo opuštenije. Toliko nam je taj senzor olakšao njegovo spavanje kod bake i djeda, slobodu da ide sa susjedom na 3-4 sata od doma…jer ako Renato ne čuje da pišti, netko će čut od osoba koji su oko njega. Mi smo puno opušteniji, a on je dobio veću slobodu, manje brige i bolju kontrolu GUK-a.