Najbolje s tehnološke konferencije u Berlinu

Ova godina je za ATTD2023 bila posebna jer niti jedna svjetski značajna firma nije predstavila nešto super novo i revolucionarno. „Sve je isto kao i lani“, ali nije.

Medicinska pomagala za dijabetes su u proteklih 5-6 toliko napredovala da je nevjerojatno važno stalno ponavljati što se to sve pojavilo i re-evaluirati korist od moderne tehnologije. Važno je predstaviti studije u stvarnom svijetu sa dostupnim senzorima, pumama, inzulinima, algoritmima za zatvorenu petlju, itd.. ATTD2023 je bila upravo to – reedukacija i predstavljanje uspjeha moderne tehnologije.

Doktori tu nisu puno drugačiji od pacijenata; i njima je puna kapa tehnologije, koja oprema što može, koja je kompatibilna s čime, kakvi su rezultati studija, itd. Često je teško „polovit“ čak i kompatibilnost između generacija proizvoda od istog proizvođača, a kamoli različitih.

Top 7 sa ATTD2023 Berlin

Pred vama je vrlo ne-ambiziozan i kratak pregled informacija ili proizvoda na koje se moglo naletjeti na ovoj konferenciji. Broj predavanja i prezentacija je bio nevjerojatan i jako je teško napraviti nešto sa većom „znanstvenom težinom“.

1) Medtronic-ov pogled u budućnost inzulinskih pumpi

Kao što je u uvodu rečeno, nisu predstavili baš ništa novo i konkretno, ipak ono što jesu – najviše ostavlja bez daha. U posebnom „inovacijskom prostoru“ su predstavljeni proizvodi budućnosti za koje je bilo potrebno potpisati poseban ugovor da neće biti objavljeni.

Ono što možemo napisati je da je Medtronic u posljednje vrijeme investirao milijune u firme i tehnologije vezane za inzulinske pumpe bez katetera, ali i da sigurno neće napustiti postojeći koncept s kateterima.

Loše je da će još dosta vode proteći ispod Savskog mosta dok se oprema „pojavi na ulici“, ali ideje i koncepti uistinu ostavljaju bez daha te izgledaju realno ostvarivi u praksi.

Od Medtronica se još nadamo novom senzoru Simpleri o kojoj je bilo riječi na ovom portalu. Sredinom 2023.  bi mogli dobiti Europski CE certifikat 🙂

2) Ypsomed inzulinska pumpa i CamAPS closed loop algoritam!

CamAPS je prema svjedočanstvima fantastičan softver koji konstantno iščitava glukozu sa kompatibilnog senzora i automatski upravlja isporukom inzulina putem kompatibilne pumpe. Svjedočanstva su zbilja odlična, kao i jednostavnost ovog sustava.

Ono što je loše je da je proizvođač pokupio novac iz svih mogućih humanitarnih fondova za razvoj svog proizvoda i na kraju isporučio softver koji je u Britaniji koštao 90 funti/mj, a u Njemačkoj 1.000€ godišnje. I sve to čak i ako ste potpuno pokriveni kvalitetnim zdravstvenim osiguranjem.

Fantastična vijest je da je proizvođač male i vrlo povoljne inzulinske pumpe Ypsomed potpisao ugovor sa CamAPS i svi korisnici njihovih unaprijeđenih pumpi će imati na raspolaganju besplatan CamAPS Ypso softver! Naravno, da bi se taj san realizirao, u zemlji u kojoj živite će morati biti na raspolaganju kompatibilan senzor, a to su u ovom trenutku Dexcom G6 i Libre 3.

Dobra vijest je da će ova napredna verzija Ypsomed pumpe biti uskoro dostupna u Hrvatskoj, a onda slijedi bitka tvrtke Medilab ONE za dolazak „jačeg“ Dexcom G6 ili G7 senzora u našu zemlju koji je kopatibilan sa CamAPS. Tko zna, možda nas i Abbott iznenadi sa svojom novijom Librom.

3) Abbott i senzori koji mjere glukozu i ketone

Kontinuirano mjerenje ketona u svakodnevnom životu je izvor nepotrebno opterećujućih podataka kojih već ionako imamo prilično zahvaljujući kontinuiranom mjerenju glukoze. No, u trenutcima krize, kada su šećeri kontinuirano previsoki, informacija o razini ketona u tijelu može nekome spasiti život. Osobama s dijabetesom alarm o previsokoj razini ketona može pokazati kada su u situaciji opasnoj po život i kada je vrijeme za predati bitku te se zaputiti na hitnu pomoć!

Dakle, NE – svakodnevnom bombardiranju podacima od kontinuiranog mjerenja ketona, ali DA kontinuiranom mjerenju ketona uz mjerenje glukoze i pametnoj aplikaciji koja će znati kada upozoriti osobu s dijabetesom da je u životnoj opasnosti.

4) Senzori za osobe s tip 2 dijabetesom

Zrelost tehnologije, a i određeni pad cijena su doveli do toga da se jako puno priča o isplativosti senzora i za određene osobe s tip 2 dijabetesom. Neke zemlje kao što je Slovenija već svojim dijabetičarima tip 2 na više doza inzulina financiraju senzore, a neke bi mogle uskoro. Među njima je i Hrvatska, držimo fige.

Jedan od najvećih vizionara na ATTD konferenciji je zasigurno i Prof. Tadej Battelino. On, kao i uvijek ide korak naprijed te je izjavio da su senzori potrebni svakoj osobi s povišenim šećerom! Nadamo se da će njegova Slovenija biti jedna od prvih koja će svim dijabetičarima ponuditi senzore za mjerenje glukoze, barem nekoliko godišnje.

5) mobitel aplikacija koja sama računa broj Ugljikohidrata

U SAD-u je dostupna aplikacija SNAQ s kojom je moguće uslikati obrok ispred Vas, a da Vam ona izračuna koliko ćete pojesti ugljikohidrata.

Kao i uvijek – ima vrlo pozitivnih iskustava, ali i onih negativnih. No činjenica je da će uslijed nevjerojatnog napretka umjetne inteligencije (AI) ovakve aplikacije postati sve bolje i bolje. Sjetite se samo ChatGPT aplikacije besplatno dostupne na internetu koju možete pitati što god želite o bilo čemu.

Neosporno je da će pravilno računanje ugljikohidrata uz pomoć umjetne inteligencije značajno doprinijeti boljoj regulaciji dijabetesa.

6) Dexcom paleta proizvoda

Lijepo je bilo vidjeti na Dexcom štandu kompletnu ponudu njihovih senzora: Dexcom G6, Dexcom G7 i Decxom ONE od kojih je posljednji dostupan u HR preko HZZO-a.

Da, sukladno mislima sa početka teksta, nije neka sreća tako veliki broj modela, ali nadamo se da će se situacija uskoro raščistiti i da ćemo imati povoljan Dexcom ONE i skuplji Dexcom G7.

7) Novo Nordisk i Abbott i dalje zajedno u krevetu

Koncept u kojem imate relativno jeftini senzor koji podatke o glukozi šalje na mobitel zajedno sa relativno jeftinim pametnim penom koji podatke o injekcijama inzulina također šalje u istu aplikaciju  – bi morao postati minimalni standard za sve osobe s dijabetesom! Tehnološko rješenje Abbotta i Novo Nordiska (Libre + Echo+) možda nije najnaprednije moguće, ali je odličan omjer cjene i mogućnosti! Dakle, nešto što bi moralo biti važno svakom zdravstvenom sustavu.

Uz vrlo malo ili nimalo truda imati objedinjen dnevnik samokontrole dostupan vama i osobama kojima dozvolite – je nešto fantastično. Fantastično je što je ovaj sustav trenutno dostupan u Hrvatskoj, djelomično i preko HZZO-a. Naime Libre od HZZO-a lagano možete dobiti ukoliko ste tip 1, a Novo Pen Echo+ već sada možete kupiti u Bontech-u za 50€. Potonji bi trebao postati dostupan uz manju doplatu preko HZZO, samo da Novo Nordisk pokrene proceduru uvrštenja.

Sretno nam bilo


Još iz kategorije Tehnologija: