Što nam znači uređaj za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera?

Slušajući komentare i izlaganja timova medicinskog osoblja za vođenje dijabetesa vidim da postoji određeno nerazumijevanje što taj uređaj zapravo znači nama roditeljima djeteta s dijabetesom i odraslim oboljelim osobama. Puno puta sam čula komentar kako se dijabetes uspješno može regulirati metodom mjerenja iz prsta. Čak ima komentara da primjenom najnovijih tehnoloških dostignuća pretvaramo djecu u robote?

Jedan od meni najnerazumljivijih komentara jest da bolje da ne gledamo vrijednosti šećera cijeli dan jer to na nas negativno utječe!

Zar je moguće da se u 21. stoljeću obeshrabruje pristup informaciji jer će nas ona uzrujati? Ako uočimo problem i postanemo ga svjesni onda ga možemo i riješiti!!! Ako žmirimo ili okrenemo glavu problem je i dalje prisutan.

Dugo sam slušala da je dijabetes nepredvidljiv. Nepredvidljiv je, to je točno, no ovi uređaji nam omogućuju da ukoliko se pažljivo posvetimo analizi, da shvatimo da se ipak svakodnevna borba s dijabetesom može olakšati.

Zamislite samo kako je to kad idete sa malim djetetom, dijabetičarom na inzulinu, na igralište u park, ili recimo na jednosatni trening. Možemo li se mi roditelji opustiti dok se dijete igra? Zapravo cijelo to vrijeme razmišljamo i pratimo djetetove reakcije i procjenjujemo utjecaj trenutne aktivnosti na šećer u krvi. Prekidamo dijete u igri, treningu, da mu izvadimo šećer u krvi iz prsta. Znači izdvajamo ga iz skupine, vadimo aparatić, brišemo prst, pikamo, mjerimo. I onda kada dobijemo izmjerenu vrijednost to nam daje informaciju samo za taj trenutak! Već za 10 minuta ta vrijednost može pasti na opasno nisku vrijednost, ali aparatić iz krvi to nam ne pokazuje. Već od idućeg trenutka naš mozak ponovno kreće sa izračunom i procjenom kretanja šećera u krvi dok dijete trči po dvorani svoj peti krug.

I onda kada idemo kući i dijete zaspe u autu, ne možemo biti sigurni jel se dijete umirilo radi umora ili od niskog šećera? Da bi otklonili tu sumnju moramo se zaustaviti uz cestu i ponovno mjeriti šećer. Tako smo bez modernih uređaja dnevno mjerili šećer i 10-14 puta.

Nasumičnim redoslijedom iznosim što nam sve znači, jer sve je jednako važno:

Omogućava da preduhitrimo hipoglikemiju i hiperglikemiju!
Uređaj pri mjerenju pokazuje smjer i procijenjenu brzinu kretanja šećera, pa ukoliko se često mjeri moguće je na vrijeme uzeti glukozu i spriječiti blagu ili jaku hipoglikemiju. Isto vrijedi za hiperglikemiju. Naime, ako vidimo da izmjeren šećer u krvi nakon 2h još uvijek raste umjesto da se stabilizira i pada dodavanjem korektivnog bolusa smanjit ćemo vrijeme provedeno u hiperglikemiji. Za one koji misle da uređaj bez alarma ne može smanjiti hipoglikemije, prilažem link na najugledniji medicinski časopis “The Lancet” u kojem je objavljena studija koja potvrđuje suprotno: The Lancet

Omogućava ispravnije odluke o doziranju inzulina!
Uvidom u trend kretanja šećera u krvi može se dati više ili manje inzulina za obrok nego što je to moguće uvidom u podatak o trenutnoj vrijednosti.

Točnije izračunavanje potrebnih doza bazala i bolusa!
Praćenjem promjene glukoze nakon obroka moguće je točnije utvrditi:

  • inzulinsko – ugljikohidratni omjer
  • inzulinsku osjetljivost
  • potrebne doze bazalnog inzulina kroz dan i noć.

Pruža uvid u to kako hrana i kombinacije hrane utječu na kretanje šećera u krvi!
Ovaj zlata vrijedan podatak omogućuje prilagodbu prehrane ovisno o različitoj osjetljivosti osobe na ugljikohidrate. Moguće je brzo detektirati koja hrana na šećer utječe loše te je umanjiti ili drugačije kombinirati i omogućiti stabilniju glikemiju.

Pokazuje trend kretanja šećera, ne trenutno stanje!
Uz izmjerenu vrijednost prikazane su strelice smjera kretanja šećera u krvi: nagli rast, nagli pad, spori pad , spori rast.

Snižava razinu HbA1c-a!
Prikaz vrijednosti i trenda šećera koji su putem CGM/FGM monitora non-stop dostupni omogućava održavanje stabilne glukoze u željenom rangu. Izbjegnute su i vrlo visoke vrijednosti glukoze koje su prije primjene prolazile nezamijećeno. Na taj način smanjuje se i HbA1C kao osnovni pokazatelj uspješnog vođenja dijabetesa, a bez povećanja hipoglikemija. Mjerenjem standardnom metodom niži HbA1C može upućivati na velik broj neprepoznatih hipoglikemija koje mogu biti i opasne po život ili prouzročiti teške zdravstvene posljedice. Niži HbA1C ujedno znači i smanjenu vjerojatnost razvijanja kroničnih komplikacija dijabetesa i u konačnici niže troškove liječenja.

Kvalitetniji i normalniji život cijele obitelji
CGM uređaj daje djetetu i obitelji slobodu u svakodnevnim aktivnostima te naročito spavanju. Roditelj čije dijete ima CGM ne treba stalno ispitivati dijete je li mu dobro, ne mora mjeriti šećer iz prsta pri svakoj promjeni raspoloženja, ne prekida dijete u igri te ga direktno u kolektivu ne čini vidno drugačijim od ostale djece. Roditelji uvijek vide vrijednost glukoze na monitoru, a bez uznemiravanja djeteta. Roditelji su mirniji i opušteniji, što se onda odražava na raspoloženje i stanje cijele obitelji.

Jednostavnije praćenje vrijednosti glukoze u slučaju bolesti
U slučaju bolesti djeteta regulacija je poprilično otežana te razne vrste infekcija imaju razne načine tretiranja doziranja inzulina. Ponekad je potrebno doze inzulina povećati za 50% i više, a ponekad čak u potpunosti ukloniti inzulin. U te dane osim drugačijeg doziranja inzulina i mjerenje glukoze je u češćim intervalima pa dan zna završiti i sa 20 mjerenja. Isto tako kod većih potreba za inzulinom mjerenjem klasičnom metodom potrebno je puno više vremena da se prilagodi doza inzulina kako bi glukoza ostala između zadanih parametara.

Jednostavnija integracija u kolektiv!
Mnogi ljudi koji su u kontaktu sa djetetom, poput učiteljice ili odgajateljice, zbog nelagode ne žele pikati djetetu prst, pa ovakav način mjerenja manje nailazi na otpor.

Smanjenje troškova!
Jednako košta mjeri li se 5, 15, 25 ili 50 puta dnevno vrijednost šećera u krvi!

Manje boli!
Dijete se bode jednom u 14 dana pri postavljanju senzora umjesto 140-180 puta u 14 dana! Svakako da i dalje treba kontrolirati GUK iz prsta, no ne s onakvim intenzitetom kao bez njega. Mi obavezno kontrolno pikamo prst kad nam je šecer previsok pa trebamo dati korekciju, zatim kad je prenizak, ili jednostavno različit od očekivanja.

Zar doista itko još može reći da to nije potrebno?!

Ovakav proizvod mi nemamo dostupan u našoj državi za kupiti, a kamoli da nam je pokriven preko HZZO-a.

Umjesto toga, mi uređaje teško nabavljamo u inozemstvu, a naš HZZO nam daje trakice za mjerenje koje niti prije nisu bile dostatne i ispod su standarda mnogih zemalja s kojima se rado uspoređujemo.

Za one koji žele znati više, informacije su dostupne na www.mojLibre.com