Libre 3 i Dexcom G7 – borba divova – a Hrvatska?

Jedan od članaka o Libre 3 pročitajte ovdje, a o Dexcom G7 ovdje. Ukratko, Libre 3 je dostupan u Njemačkoj već neko vrijeme, a Dexcom G7 samo što nije krenuo osvajati po Europi.

Libre 3 i Dexcom G7 su vrlo slični; jako su maleni, podatke šalju na mobitel i nude vrhunsku preciznost. Oba će pored mobitela imati i zasebni jednostavni fizički čitač za npr. starije ili djecu koju ne želite zaraziti mobitelom.

Što se preciznosti tiče, Dexcom tvrdi da njihov G7 ima MARD 8.7%, dok za svoj Libre 3 – Abbott tvrdi da ima MARD 7.9% (manje je bolje). Iako je Libre 3 u ovom trenutku bolji za 0,8%, najvažnije kod ovih brojki je da budu što češće i u stvarnom životu te da nemate problema sa svakim trećim senzorom.

Libre 3 ili Dexcom G7 – koji će prije u Hrvatsku?

U ovom tekstu ne želim kukati i jadikovati zato što nam najnovija tehnologija nije odmah i sada dostupna, mislim da su Libre 1, Medtronic i Medtrum senzori u Hrvatskoj ogroman razlog za zadovoljstvo. A da ne govorimo da su stvarno svi dostupni preko HZZO-a barem za osobe s tip 1 dijabetesom i to bez ikakve doplate.

Ipak, logično je da želimo novije i bolje, da želimo da najnovija tehnologija kontinuirano i brzo dolazi u Lijepu našu. Posebno sada kada je procedura pri HZZO-u jasna i transparentna, a postoji i dopunska lista pomagala za opremu čija je cijena viša.

Izazovi za Dexcom G7 u Hrvatskoj

Ako pratite portal, onda ste pročitali tekst Dexcom dolazi u Hrvatsku u kojem piše da je hrvatska tvrtka Medilab ONE potpisala ugovor s Dexcomom za ekskluzivno zastupstvo u Hrvatskoj, a možda i nešto šire 😉. No, u ovom trenutku je riječ o senzoru Dexcom ONE, koji ima alarme, izvrsnu preciznost, tvorničku kalibraciju itd. No, nema prediktivne alarme i još ponešto. Pozitivno je to što je ONE-u zbog manjka spomenutih funkcionalnosti cijena prilično niska, a zbog toga će bez problema doći na HZZO listu pomagala.

Problem je u tome što Dexcom ONE nije moguće povezati ni na jednu pumpu niti je to u planu.

S pozitivne strane, Dexcom vrlo dobro zna da postoji sve više pumpi koje se povezuju na njihov senzor i postoji dobra volja da se svaka zemlja zasebno razmotri. Nova verzija Ypsomed pumpe komunicira sa Dexcom G6 senzorom, a bude i s G7; u jednom trenutku također očekujemo i pumpu OmniPod 5 koji također komunicira sa Dexcom G6, a bude i sa G7.

Zastupnik za OmniPod i Dexcom je objedinjen u jednoj tvrtki Medilab ONE koja je i market lider na tržištu trakica za krv u Hrvatskoj. Drugim riječima, očigledno je riječ o tvrtci koja je oba lidera uspjela uvjeriti u svoju kvalitetu i koja će sve učiniti da hrvatskim pacijentima budu dostupni baš svi modeli njihovih senzora i pumpi. Neće biti lako, ali ipak je moguće.

Izazovi za Abbott Libre 3 u Hrvatskoj

Libre 1 je u Hrvatsku došao prije više od 4 godine, logično je da tražimo od Abbotta i lansiranje LibreLink aplikacije u Hrvatskoj! Naime, oni ljubitelji Libre kojima je je važno da imaju backup uređaj ako čitač npr. crkne ili pored mobitela ne žele nositi još jedan uređaj; uskoro će 15.9.2022. u 21h doći na svoje! LibreLink aplikacija dolazi u Hrvatsku!

Ne zaboravimo da će i Medtrum i Medtronic cijelo vrijeme nude aplikaciju, a Medtrum ima već senzore bez kalibracije krvlju, a uskoro će to imati i Medtronic. Tu je još i Dexcom ONE.

Postavlja se pitanje hoće li osim LibreLink aplikacije, koja je fantastična, nam Abbott ponuditi Libre 3 ili će ih ova „najezda“ konkurencije demotivirati da nam „zauvijek“ nude Libre 1?

Moja procjena je da ćemo prvo dobiti kompromis, a to je Libre 2.

Zaključak

Odgovor na pitanje iz naslova ne znaju ni sami Abbott ni Dexcom, ali nadam se da je barem malo jasnije kakvo je trenutno stanje i neke od prepreka.

Kako bi ipak ponudili neki odgovor, u nastavku je vrijedna informacija o tome kako trenutno dišu napredniji dijabetičari u Hrvatskoj. Na zatvorenoj Facebook grupi Libre Hrvatska ovako ljudi razmišljaju o dolasku Dexcom-a i Libre-a u Hrvatsku:

Poruka za Abbott: Lijepo je da ste nam (konačno) riješili LibreLink mobitel aplikaciju, zbilja jest. Rezultati gornje ankete pokazuju da u ovom trenutku pacijenti očigledno puno vjeruju u Abbott. Vjerojatno da tome doprinosi i tvrtka Bontech koja isporučuje Libre na sve moguće načine, a s kojom smo se, nakon početnih ratova, jako zbližili i jako ih volimo (iz rezultata druge ankete). Nije u redu neposredno uoči dolaska aplikacije odmah agitirati za nešto više, ali Libre 2 i Libre 3 nam se veselo smješkaju iz Njemačke i sličnih zemalja.

Poruka za Medilab ONE: Dokažite da su sudionici ove ankete u krivu i da premalo poznaju Medilab ONE i što prije dovedite Dexcom ONE; a onda i Dexcom G7.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Blog:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com