Velike promjene u prehrambenim smjernicama – na mala vrata?

Većina onih koji su imalo uspješno isprobali prehranu sa malo ugljikohidrata (low-carb) ljuti su na struku koja službeno zagovara preko 60% ugljikohidrata u prehrani onih koji sa metabolizmom ugljikohidrata imaju problema. Naravno riječ je o osobama s dijabetesom i puno je tu podjela, subjektivnosti i emocija.

Donekle je već opće-prihvaćeno da se smanjenjem ugljikohidrata smanjuje rezistencija, a time i potreba za inzulinom; lakše se snižavaju trigliceridi i glukoza u krvi, itd..  Zašto struka to uporno ignorira? Možda i ne toliko.

Tekst koji imate pred sobom je inspiriran člankom objavljenim u 24sata u kojem sudjeluju naši vrhunski autoriteti za dijabetes i prehranu. Doduše, članak naizgled nema veze s prehranom: „Uz savjete stručnjaka putujte s dijabetesom bez komplikacija“, a moguće ga je pročitati ovdje.

 

U članku se navodi da „Ugljikohidrati predstavljaju glavni izvor energije, izvor su prehrambenih vlakana, daju okus hrani, ali su i glavni regulator postprandijalne razine glukoze.“

Točno je da su ugljikohidrati glavni regulator glukoze, ali vrlo loš jer baš oni najviše dižu šećer. Stoga ih je potrebno smanjiti u prehrani, ali ne i ukinuti – otud naziv “low carb”.

„Za dobro zdravlje stručnjaci savjetuju unos ugljikohidrata iz povrća, voća, cjelovitih žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda umjesto unosa ugljikohidrata iz drugih namirnica, posebice onih koje sadrže dodane masti, šećere ili natrij“.

Za dobro zdravlje koga? Osoba bez dijabetesa?

Povrće, mahunarke pa čak i mnogi mliječni proizvodi uistinu jesu odlična hrana za dobru regulaciju dijabetesa. Ali već i vrapci na grani znaju da su mnoge voćke izvor velikih količina šećera i da tu treba biti jako oprezan. Jednako tako cjelovite žitarice imaju sličan (loš) glikemički indeks kao i necjelovite, što to ne znači da ih treba ukinuti, ali smanjiti – svakako.

Mnogi (uključujući autora ovog teksta) smatraju da je kontrola tip 2 dijabetesa u Hrvatskoj toliko loša i zbog ovakvih prehrambenih savjeta koji obiluju šećerima. Donekle pomaže činjenica da se u članku spominje povrće, koje ako je zeleno – je potpuno legitimni izvor ugljikohidrata nakon kojih vam šećer neće podivljati.

Spomenuti tekst ipak ima još svijetlih strana, pa kaže „najbolja preporuka je tanjur podijeliti na četiri dijela, tako da na 1/4 bude riba ili meso, 1/4 hrana bogata ugljikohidratima, a to su kruh i zamjene (mlinci ili tjestenina ili krumpir ili riža ili grahorice), a na pola tanjura neka bude povrće“

Ako zanemarimo notorne mlince i slične namirnice, ostatak priće je prilično dobar. Naime, lako je izračunati da vam gornjim preporukama spomenuti stručnjaci ustvari preporučaju prehranu sa tek nešto više od 25% ugljikohidrata! Jesu li toga uopće svjesni – nije sasvim jasno, ali napredak je tu.

Što se mlinaca tiće, svako tko ih je jeo, pa promatrao kretanje šećera na CGMS-u – zna su predložene količine pretjerane. To najbolje znaju Šveđani koji zahvaljujući low-carbu ostvaruju nevjerojatne uštede u zdravstvu.

Zaključak

Američka dijabetička asocijacija je bila najtvrđi zagovornik prehrane sa puno ugljikohidrata i konačno su modernizirali svoja stajališta. Za očekivati je da će kroz desetak godina slično učiniti i mnogi naši stručnjaci. Možete li toliko čekati?

Ograda: nisam nutricionist ni liječnik, već osoba s dijabetesom. Zato ne znam sve ono što oni znaju, kao što ni oni ne znaju ono što mi s dijabetesom znamo.

Reference:


Još iz kategorije Dijabetes tip 2:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com