Poskupljuju Libre senzori u Hrvatskoj!

Na Facebook grupi „Udruženje oboljelih od dijabetesa tip 1“  je objavljeno da su njemački korisnici dobili službeni mail u kojem ih Abbott obavještava o rastu cijena svih Libre senzora sa 59 € na 65,9 € od 1. siječnja 2023.

Identične, prvo neslužbene, a onda i službene informacije je dobio i portal naInzulinu.com za Hrvatsku.

Maloprodajne cijene Libre senzora u Hrvatskoj idu gore od 1.1.2023., ali ćete za taj novac moći kupovati i Libre 2 senzore.

Ključne informacije za Hrvatsku:

  1. HZZO osiguranici i dalje neće imati nikakvu nadoplatu i ostvarivat će do daljnjeg pravo na Libre 1 senzore!
  2. Uskoro će i HZZO osiguranici ostvarivati pravo na Libre 2 senzore!
  3. S Novom godinom će cijena Libre senzora u maloprodaji skočiti na 65,90€ , ali ćete za taj novac dobiti moderne Libre 2 senzore!
  4. Ukoliko ćete ipak htjeti kupovati Libre 1 senzore, moći ćete još neko vrijeme, ali pripremite se što prije na prelazak na Libre 2.
  5. Libre 2 senzori su kompatibilni s LibreLink mobitel aplikacijom! (Za svaki slučaj ju nadogradite)
  6. Libre 2 senzori su kompatibilni i s novijim Libre 1 čitačima! Provjerite sitna slova na kutiji ako ju niste bacili

Ovako izgleda Abbott-ov mail koji su primili njemački kupci:

Zanimljivo je da su u Njemačkoj cijene Libre 1, 2 i 3 senzora potpuno iste, iako je riječ o opremi s prilično različitom tehnologijom prijenosa podataka i značajno različitim mogućnostima. No sasvim je izvjesno da će ubrzo Libre 1 i Libre 2 tamo biti ukinuti.

Što je službeni uzrok rasta cijena u Njemačkoj?

U popratnom mailu njemačkim korisnicima još piše da se Abbott suočava sa značajnim rastom troškova koji uključuju rast cijene sirovina, logistike i proizvodnje. Da su do sada uspijevali izbjeći rast cijena, ali sada to više nije moguće.

Praktički istu poruku će vjerojatno dobiti i hrvatski korisnici koji kupuju Libre i ostavili su svoj e-mail kontakt.

Još uvijek je u Njemačkoj moguće naručiti Libre senzore po „staroj“ cijeni, ali ne zadugo
U Njemačkoj i u Hrvatskoj je još uvijek moguće naručiti Libre senzore po „staroj“ cijeni, ali ne zadugo.

Što možete učiniti danas

U ovom trenutku na web stranicama službenog distributera Libre 1 senzora u Hrvatskoj, tvrtke Bontech, maloprodajna cijena iznosi 459 kn, dok HZZO kao „veliki kupac“ ostvaruje popust i Libru plaća 420 kn. Ako sami kupujete Libru i zadovoljni ste s Libre 1 senzorima – popunite zalihe ako možete, Bontech i dalje ima stare cijene i besplatnu dostavu.

Što je sa HZZO osiguranicima i potencijalnom doplatom?

Iz izvora bliskih HZZO-u doznajemo da je Abbott čak bio spreman značajno spustiti otkupnu cijenu Libre senzora prema HZZO-u u zamjenu za proširenje indikacije. Abbott je ponudio HZZO-u da barem malena grupa tip 2 dijabetičara naInzulinu – također ostvari pravo na senzore, a da će zauzvrat spustiti otkupnu cijenu za sve kategorije…

Nažalost, inicijativa koja je objeručke podržana od strane dijabetičkih udruga i dijabetološke struke – zasad nije prošla.

Neslužbeno doznajemo da je glavni razlog taj što nitko u Hrvatskoj ne zna koliko je točno osoba s tip 2 dijabetesom na intenziviranoj terapiji inzulinom¹. Zvuči nevjerojatno, ali to je istina i sramota kompletnog zdravstvenog sustava RH 😔. Zbog nečije aljkavosti jedna važna kategorija osoba s dijabetesom naInzulinu je diskriminirana i nema pravo na senzore 😕.

Zaključak

Mnogi upućeni su se pitali hoće li prevladati činjenica da je Libre 1 bio dostupan dugi niz godina po iznimno povoljnoj cijeni u Francuskoj pa će cijena pasti i drugdje. Ili će prevladati aktualni rast cijena svega i svačega koji će uzrokovati i rast cijena Libre senzora. Odgovor je stigao: maloprodajne cijene idu gore..

Ako mogu biti pozitivan uslijed ovih loših vijesti, za dodatnih 6,9 eura po senzoru ćete moći kupiti Libre 2 senzore diljem Hrvatske zahvaljujući kojima ćete u službeno podržanoj aplikaciji imati alarme za visok i nizak šećer.

HZZO osiguranici će u vrlo skoroj budućnosti ostvariti pravo na modernije Libre 2 senzore bez doplate.

Detalji o Libre 2 su dostupni na:

Libre 2 – osvrt i usporedba

Sretno nam bilo  ☹

¹Da budemo 100% precizni, poznata je informacija da je sveukupno u Hrvatskoj oko 20.000 osoba na 4 i više doza inzulina (tip 1 i tip 2)


Još iz kategorije CGMS/FGMS:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com