Dijabetologija KBC Sestre milosrdnice – novi igrači s inzulinskim pumpama!

Ako ste roditelj djeteta s dijabetesom, vjerojatno znate za pedijatrice La Grastu i Stipančić sa KBC Sestre milosrdnice. Riječ je o dvjema dijabetologinjama koje su među najiskusnijim u Hrvatskoj kada je riječ o inzulinskim pumpama i djeci. Ako ne vjerujete, zapratite predavanje s ovogodišnjeg eKampa Zagrebačkog dijabetičkog društva gdje je Stipančić prošla kroz apsolutno sve dostupne pumpe i o svakoj imala nešto pametno za reći.

Gdje je problem?

Dio odgovornih je zaboravio da djeca odrastaju te im nije osiguravana adekvatna podrška nakon što navrše 18 godina starosti.

U ovom konkretnom slučaju, odjel za „odrasle dijabetičare“ nije imao pravo na inzulinske pumpe s nacionalnog tendera, a bolnica ih sama nije kupovala. Drugim riječima, djeca pumperi morali su otići u potpuno drugu bolnicu nakon što su navršili 18 godina.

To je jedan od razloga zašto je dio pacijenata „ispadao iz sustava“. Naime, nakon osamnaestog rođendana, događalo se da se na nekoliko godina ta djeca “zagube” i onda “izrone” na Rebru ili Vuku Vrhovcu gdje je pristup pumpama bio lakši, a time i osoblje s više iskustva.

Novo vrijeme Sestara milosrdnica

2021. godina u ovoj je bolnici značila preokret za odrasle u KBCSM.

Uz potporu cijele bolnice, odjel dijabetologije o svom je trošku nabavio određeni broj Medtronic i Ypsomed inzulinskih pumpi za svoje pacijente!

Medtronic i Ypsomed
Medtronic i Ypsomed

Priču oko inzulinskih pumpi vodi mlada i perspektivna dijabetologinja Kristina Blaslov, vjerojatno mlađa od većine svojih pacijenata 😊. Ipak, njena stručnost, broj objavljenih znanstvenih radova pa i iskustvo su nešto čega se ne bi posramili ni puno stariji kolege.

dijabetologinja Kristina Blaslov, izvor: 24Sata

Zaključak

Činjenica je da Zagreb već ima dva ozbiljna centra za inzulinske pumpe za odrasle (Rebro i Vuk Vrhovac), dok brojni drugi gradovi nemaju ni jedan. No, isto tako znamo da značajan dio Hrvatske gravitira zagrebačkoj metropoli i da je poželjno rasteretiti spomenute centre. Jednako tako je poželjno djeci osigurati kontinuitet brige o dijabetesu u istoj ustanovi gdje su i započela svoj život s dijabetesom.

Naravno, cijela ova priča će dodatno imati smisla dolaskom inzulinskih pumpi na listu pomagala sukladno najavi Darka Kaštelana s KBC Zagreb i ministra zdravstva Republike Hrvatske.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: