Tadej Battelino: SVIM dijabetičarima u Sloveniji Abbott ili Dexcom!

Ako išta znate o dijabetesu u Sloveniji, onda znate da su oduvijek ispred Hrvatske. Kada smo se borili za trakice za krv – slovenski dijabetičari su imali koliko im je trebalo. Kada smo vikali da želimo pumpe na HZZO listi – slovenski dijabetičari nisu imali baš nikakvih problema da ih dobiju.

(ovaj članak nije za javnu distribuciju)

Upućeni smatraju da je u Sloveniji najviše toga ostvareno zahvaljujući prof. Tadeju Battelinu, pedijatru dijabetologu koji je odlično povezan zdravstvenim sustavom, medicinarima, farmaceutima, a zna i političke okolnosti iskoristiti u korist pacijenata.

Napomenimo još da je prof. Battelino organizator najbolje tehnološke konferencije o dijabetesu u Europi – ATTD koja je upravo završila u Berlinu.

Naš kratak izvještaj sa ATTD-a su objavile najtiražnije novine 24 Sata, a potražite ga ovdje:

Veliki ljudi – velike vizije

Kako bi netko dogurao do takve pozicije, mora imati vrlo ambiciozne planove i barem neki od njih moraju uspjeti.

Abbott uz podršku prof. Battelina radi ozbiljnu ofenzivu u Sloveniji koja će izgleda uspjeti  – osobe s tip 2 dijabetesom na 3 i više doza inzulina trebaju ostvariti pravo na Libre senzore!

No, to nije kompletna vizija prof. Battelina. Nije profesoru cilj da „samo“ osobe na 3 doze dobiju pravo na senzore niti mu je cilj da Abbott dovede praktički pred vrata monopola.

Abbott Libre i Dexcom ONE za SVE osobe s dijabetesom u Sloveniji!

“Tijelo ne zna odakle šećer, dakle svima sa povišenim šećerom trebaju CGM senzori!”
Tadej Battelino, ATTD2023, Berlin

Trenutak davanja izjave od koje bi svakom trebao zastati dah
Trenutak davanja izjave od koje bi svakom trebao zastati dah

U Sloveniji je već neko vrijeme prisutan Dexcom G6, a uskoro će dobiti i Dexcom G7. Potencijalni problem sa tim vrhunskim senzorima je što su možda ipak previše skupi kako bi ih osiguranje platilo baš svakoj osobi s povišenim šećerom.

To je shvatio i Dexcom pa su napravili Dexcom ONE, senzor koji posjeduje vrhunsku preciznost i tehnologiju kao Dexcom G6, ali i neka ograničenja koja mu omogućuju značajno nižu cijenu.

Paleta Dexcom senzora na jednom mjestu - ATTD2023
Paleta Dexcom senzora na jednom mjestu – ATTD2023

Drugim riječima, postoje argumentirani stavovi da bi svojom kvalitetom i cijenom – Libre 2 i Dexcom ONE trebali biti ponuđeni svim osobama s dijabetesom u Sloveniji!

Svima senzori – utopija ili stvarnost?!

Koliko god moćan i povezan prof. Battelino bio – nemoguće je predvidjeti potpuni uspjeh ove ambiciozne inicijative. No, činjenica je da je važna i logična za skoro svaku osobu s dijabetesom kako bi dulje i kvalitetnije živjela.

Zaključak

Završiti ovaj tekst s kukanjem kako su Slovenci super, a mi u Hrvatskoj bijeda; bi bila čista laž. Hrvati s tip 1 dijabetesom danas mogu lakše i transparentnije do inzulinskih pumpi, senzore dobijemo bez ikakvih problema, najnoviji glukagon na inhaliranje Baqsimi – također.

Ipak nema ništa loše težiti boljima i naprednijima od nas. Stoga dragi slovenci – oduvijek ste nam bili inspiracija, sretno vam bilo i pratimo vas!


Još iz kategorije Advocacy: