Srbija: raste pritisak na Abbott da registrira Libre

U Srbiji su dvije vodeće udruge osoba s dijabetesom: Plavi Krug Beograd i Dijabetološki savez Srbije poslale službene dopise predstavništvu tvrtke Abbott. U njima službeno traže od Abbotta da  registrira Libre senzore  u Republici Srbiji.

Abbott je službeno i pristojno odgovorio, ali na žalost u ovom trenutku negativno…

Kažu da uvođenje Libre u neku zemlju zahtjeva ne samo dostupnost proizvoda, nego i izgradnju ozbiljne podrške za pacijente te zdravstvene djelatnike. Tvrde da konstantno procjenjuju situaciju u Srbiji i da će se javiti kada će ju ponovno uzeti u razmatranje.

Da stvar bude gora, u Parizu gdje nastaje ovaj tekst, ne možete jednostavno doći u ljekarnu i kupiti 5 senzora. Zbog kontinuirano neadekvatnog planiranja globalnih proizvodnih kapaciteta od stane tvrtke Abbott s jedne strane i porasta potražnje s druge, jedna osoba u Francuskoj može kupiti samo 1-2 senzora!  Svakome je jasno da dok Abbott tako „škrtari“ na postojećim tržištima, ne može olako donijeti odluku o širenju na nova..

Ministar Turizma ilegalno nabavlja Libre senzore

Dogodilo nešto loše za obitelj Memić, a dobro za srpsku dijabetičku zajednicu. Naime, dijete aktualnog Ministra turizma ima dijabetes i tata Husein je hrabro javno priznao da izvana kupuje Libre senzore „preko posrednika“, dakle ilegalno.

Zahvaljujući tako iskrenom, „skandaloznom“ i hrabrom istupu, ovu vijest su prenijeli mnogi mediji i značajno doprinijeli vidljivosti osoba s dijabetesom u RS, a posebno djece. Svaka čast. Pravo na zdravlje mora biti uvijek na prvom mjestu, a posebno pravo na zdravlje djeteta.

Druga dobra vijest je da je Ministar turizma, očekivano, u dobrim odnosima sa ministricom zdravstva republike Srbije, prof. dr. Danicom Grujčić. Dakle, realno je očekivati da će biti lakše prezentirati i provesti kvalitetne inicijative vezane za prava osoba s dijabetesom. Jedna od njih je već urodila plodom, pa je tako Republika Srbija, po uzoru na Hrvatsku, upravo dobila važne protokole za postupanje i prava djece dijabetičara u školama.

Koliko je to važno pročitajte u tekstu:

Nastavnik u Vinkovcima gnjavio dijete u teškoj hipoglikemiji – priča ima sretan završetak!

Dostupnost senzora u Srbiji

Od standalone senzora u Republici Srbiji su dostupni Medtronic Guardian 4 senzori što je jako dobro jer postoje osobe koje su s njima zadovoljne. No činjenica ja da spomenuti senzori nigdje na zapadu nisu zauzeli značajan udio na tržištu, da su kompliciraniji za uporabu od Libre i Dexcom-a, itd.

Tu je još i najnoviji Medtrum Nano koji se također bori za svoje mjesto pod suncem.

Što je sa Dexcomom?

Dexcom je nakon puno godina shvatio da mora napraviti što povoljnije, ali kvalitetne senzore kako bi mogao osigurati daljnji rast i širenje. Napravili su Dexcom ONE koji ima nešto manje funkcija od starijeg brata, ali se zato sa svojom cijenom i kvalitetom može takmičiti s Librom i to baš na siromašnijim tržištima kao što su ova naša.

Ugovore sa Dexcomom za Hrvatsku i Bosnu je potpisala tvrtka Medilab ONE, a vjerojatno ćemo uskoro saznati tko je „osvojio“ ugovor za Srbiju 😊

Zaključak

Kontinuirani pritisci prema farmaceutskoj industriji, ali i zdravstvenom sustavu su najbolji put za povećanu dostupnost dijabetičke tehnologije u nekoj zemlji.

Druga važna stvar je ukidanje tendera koji potiču korupciju  a istovremeno uništavaju kompetitivnost. U Bosni tako imamo aferu s tenderom za aparatiće za krv, a u Srbiji aferu oko raskinutog tendera za inzulinske pumpe.

Sva dijabetička tehnologija mora, kao u Republici Hrvatskoj, završiti na listama pomagala pod transparentnim uvjetima. To će dodatno potaknuti konkurenciju da dođu na srpsko tržište, a pacijentima osigurati ono najvažnije: pravo na izbor.

Sretno


Još iz kategorije Advocacy: