Tour of Croatia – Intervju s profesionalnim biciklistom na inzulinu!

Profesionalna biciklistička utrka Tour of Croatia se održava već četvrtu godinu zaredom. Jedan od profesionalnih timova se zove „Team Novo Nordisk“ u kojem svi članovi imaju inzulin ovisni dijabetes. Nevjerojatno su popularni u cijelom svijetu što potvrđuje činjenica da na Facebooku imaju skoro osam miliona pratitelja!

Prije zadnje etape, uspjeli smo popričati s Hendrikus-om Van Ijzendoorn-om te vam donosimo zanimljiv intervju s ovim profesionalnim biciklistom s dijabetesom!

Dobar dan i dobro došao u Hrvatsku. Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što si pristao na ovaj intervju. Mi smo najveća i najaktivnija dijabetička udruga u Republici Hrvatskoj, u svojim redovima imamo jako puno zaljubljenika u biciklizam koji jedva čekaju ovaj razgovor.

1) Reci nam za početak ono klasično: odakle dolaziš, koliko imaš godina i koliko dugo imaš dijabetes?
Dolazim iz Nizozemske, imam 30 godina, a dijabetes sam dobio prije 3 godine.

2) Naša zemlja je mala, ali vjerujem da kada se prolazi biciklom, izgleda puno veća. Koliko si kilometara do sada prešao u Hrvatskoj?
U sklopu utrke smo već prešli preko 700 km u Hrvatskoj i uistinu uživam u svakom kilometru.

3) Gdje nalaziš toliko veliku motivaciju da se skoro svako jutro probudiš, sjedaš na bicikl i naporno treniraš?
Meni je to najmanji problem, jer mislim da sam gotovo rođen s biciklom. Najviše volim voziti bicikl kroz prirodne krajolike, uživati u pogledu i dobrom vremenu. To mi je najbolja motivacija da se dignem iz kreveta i krenem!

4) Na ovo znaš kako moraš odgovoriti: Jel ti se sviđa Hrvatska i bi li se volio vratiti? 🙂
Jako mi se sviđa vaša priroda i činjenica da imate mnogo planina, prekrasne krajolike. Svakako bih se volio vratiti i obići još neka mjesta koja nismo uspjeli posjetiti. Kao na primjer jezera i unutrašnjost Dalmacije.

5) Kada uspješno završiš neku tako zahtjevnu utrku, osjećaš li se nadmoćnim i kada je riječ o samokontroli dijabetesa?
Fizička aktivnost mi kao i svima jako pomaže u kontroli dijabetesa. Kada znam da uz pomoć sporta mogu bolje kontrolirati šećere – odmah se osjećam bolje i spremnije da budem što bolje reguliran.

6) Možeš li nam ispričati neki važan, zanimljiv ili smiješan događaj s utrke?
Prije dva dana smo imali utrku u sklopu koje smo se skoro dva sata vozili uzbrdo na planinu. Visinska razlika je bila preko 1.600 m, što je stvarno značajno. Osjećao sam se apsolutno fenomenalno kada sam dospio na vrh, to bio najduži uspon u sklopu utrke koji sam imao u svom životu.

Također, možda se vama neće činiti nimalo smiješno, ali meni je u tom trenutku bilo. Na trećoj etapi je Charles na najobičnijem kružnom toku čak dva puta izletio s ceste zbog toga što je bilo puno šljunka i prašine na cesti.

Foto: Team Novo Nordisk

7) Što misliš koja tvoja osobina ti najviše pomaže u utrkama da budeš bolji i brži?
Jako sam izdržljiv i uporan, bez toga niti jedan trkač ne može puno napraviti, tako da na tome najviše radim. Jučer sam bio posebno prazan jer sam se stvarno umorio od penjanja (vožnje uzbrdo op.a.). Ali nikada ne odustajem, stvarno nikada, bio prvi ili zadnji – idem do kraja.

8) Koji bi bio tvoj savjet za nekoga tko se amaterski bavi nekim sportom radi zdravlja, ali jednostavno ponekad izgubi motivaciju da odradi još jedan trening?
Prvo na što treba pomisliti je na osjećaj nakon treninga, sigurno je da će se osjećati odlično! A druga važna stvar je činjenica da treba biti uporan je će se eventualna odbojnost prema treningu drastično smanjiti nakon nekoliko tjedana redovnog rekreativnog bavljenja sportom. Štoviše, bavljenje tom fizičkom aktivnosti će postati neusporedivo ugodnije.

9) Kako se profesionalizam uklapa u život, karijeru i ljubavni život?
Još sam samac, da ponovimo ženskom dijelu populacije: još sam samac. Vozim bicikl preko 20 godina, počeo sam s 7 godina i to je moj život za sada. Naravno, završio sam školu za električara, čime se planiram baviti kada profesionalni biciklizam bude iza mene.

10) Koja zemlja je za tebe bila najteža za vožnju utrke?
Sjedinjene američke države, u državi Colorado – gdje smo se utrkivali na velikim visinama. Na velikim visinama je manje kisika, pa se tijelo treba posebno prilagoditi za napore.

11) Što konzumiraš prije i za vrijeme utrke?
Pijem velike količine vode, rižine kolačiće i energetske pločice.

12) Kako kontroliraš razinu šećera za vrijeme utrke?
Svi nosimo kontinuirane mjerače glukoze, ali ne smijemo komunicirati koje. (otprije znamo da je riječ o Dexcom-u, op. a. 🙂 )

13) Imaš li hipoglikemije za vrijeme utrke i ako da, kako ih tretiraš?
Ne. Nikada nemam hipoglikemiju za vrijeme utrke, na to jako pazimo i preveniramo ih.

14) Inzulinska pumpa ili pen?
Pen

15) Bojiš li se komplikacija dijabetesa?
Ne, nimalo se ne bojim. Dokle god se bavim sportom i dobro reguliram svoj dijabetes – ne bojim se komplikacija!

Mene osobno, praćenje ovoga tima i čitanje intervjua s ovim dečkima jako motivira i tjera na što bolju regulaciju, što više bavljenja sportom, a ono najvažnije na podsjeća na to da život s dijabetesom nema granica i prepreka! Hvala internacionalnom Timu Novo Nordisk i Riku na slobodnim minutama za ovaj intervju! Hvala i ekipi iz Novo Nordisk Hrvatska što su nas spojili sa ovim nevjerojatnim mladim sportašem 🙂

I za kraj pogledajte jedinstveni video zahvaljujući kojem se po prvi puta možete uživjeti u život profesionalnih biciklista na inzulinu između brojnih utrka i gradova!

izvor: www.zadi.hr


Još iz kategorije Izdvojeno: