Lilly-jev novi superbrzi inzulin na korak do tržišta EU!

Vjerujem da će svaku dobronamjernu osobu s dijabetesom razveseliti informacija da je drugi superbrzi inzulin uskoro na tržištu. Stručno povjerenstvo Europske regulatorne agencije (EMA) je dalo preporuku da EMA službeno odobri Liumjev (link). Tijelo se zove CHMP i rekli su da Liumjev mogu koristiti osobe iznad 18 godina na igli (MDI) ili na pumpi (CSII). Sve to još mora potvrditi krovno tijelo EMA-e, ali smatra se da je to samo formalnost koju trebaju odraditi u roku od 60-ak dana.

Što je to Liumjev i zašto nam treba?
Za one koji žive ispod kamena, evo kratki presjek. Na tržištu u Hrvatskoj imamo nekoliko brzih inzulina, riječ je o Humalogu, Apidri i Novo-Rapidu. Iz moje osobne perspektive, problem s tim inzulinima je taj što u većini slučajeva nakon uzimanja moramo čekati 30-ak minuta do obroka kako bi inzulin počeo djelovati. Znam da među vama ima pedantnih štrebera koji to možda i rade, ali isto tako znam da je dijabetes doživotna bolest te da uglavnom nemamo ili nećemo imati dovoljno samodiscipline tako nešto zauvijek prakticirati. Rezultat su česti visoki „postprandijalni šećeri“ (poslije obroka), osim eventualno ako vam se prehrana ne bazira na Low-Carbu, ali to je tema za zasebni tekst.

Aktualna HZZO lista pomagala i cijene
Aktualna HZZO lista lijekova i cijene.

Što nama treba, farmaceuti će napravit’ 😉
Prvi  proizvođač koji je isporučio proizvod koji pokušava riješiti ovaj problem je tvrtka Novo Nordisk s FIASP-om o kojem je bilo puno riječi ovdje, a sada vrlo brzo dolazi Lilly s Liumjev-om. Oba su naravno isporučili klinička istraživanja koja dokazuju bolje šećere u krvi nakon obroka. Vjerovali ili ne njihovim istraživanjima, niži postprandijalni šećeri su vrlo logični jer inzulini brže počinju djelovati pa se njihovo djelovanje bolje poklapa sa uobičajenom prehranom bogatom ugljikohidratima.

Koja je razlika između FIASP-a i Liumjev-a?
Za one koji žele znati više, preporučam odličan članak mog prijatelja Tim Streeta koji radi njihovu detaljniju usporedbu iz dostupnih studija. Ukratko, studije pokazuju da je Liumjev čak još malo brži od FIASP-a, ali i da kraće djeluje. Jeli to dobro ili loše? Svaki proizvođač će reći da je njegov proizvod bolji, što je normalno, a istina će vjerojatno ovisiti o različitim faktorima, među ostalim o vašem probavnom sustavu te još više o hrani koju jedete.

Stollen from diabettech.com. Sorry Tim.
URLi označava najnoviji inzulin Liumjev od Lilly-ja, Faster Aspart je FIASP, Lispro je Humalog (Borrowed from Diabettech.com. Thank you Tim)

Ukoliko vam se hrana zasniva na ugljikohidratima i mastima, veće su šanse da će vam od ta dva možda više pasati FIASP, budući da će takva prehrana  mrvicu sporije dići šećer, ali će masti taj šećer duže održavati visokim. S druge strane, ako sukladno tradicionalnim prehrambenim smjernicama konzumirate prevelike količine ugljikohidrata s malo masnoća – onda bi vam možda Liumjev mogao više pasati.

Kada Liumjev dolazi u Hrvatsku i hoće li biti bez doplate?
Neslužbeno doznajem da Hrvatska ne bi trebala dugo čekati na novi super brzi inzulin. S obzirom na to da je konkurentski Novo Nordisk na kraju dao svoj FIASP po cijeni starijeg Novo Rapida, velika je vjerojatnost da će se i Lilly uspješno uklopiti u HZZO financijske okvire. Ako naš nacionalni osiguravatelj ne bude stvarao nove krize i probleme, nadamo se da će već ove godine dijabetolozi i osobe s dijabetesom u Hrvatskoj imati superbrzi Liumjev raspolaganju.

Zaključak
Kome će koji inzulin bolje odgovarati su samo moja predviđanja, tek će praksa pokazati pravu istinu. Ono što je objektivno fantastično je što će liječnici koji preferiraju pisati preporuke za Novo Nordisk inzuline imati alternativu ako ipak ne uspiju postići željene rezultate. Jednako tako će Lilly tabor dobiti svog novog „konja za utrku“ u obliku Liumjev-a.

Sretno nam bilo