HZZO – predani papiri za inzulin FIASP u višekratnim penovima

Na HZZO linku Pozivi s dnevnim redom – 2019. godina piše da je Novo Nordisk predao zahtjev za stavljanje „novog oblika lijeka“ na osnovnu listu (bez doplate) i to po nižoj cijeni od postojećeg. O tome će se odlučivati na idućoj sjednici HZZO povjerenstva za lijekove zakazanoj za 3.12.2019.

Riječ je o staklenom ulošku, tzv. Penfill-u, koji je namijenjen korištenju u višekratnim pen-ovima NovoPen Echo i starijim verzijama NovoPen penkala za injekcije. Kada/ako HZZO to odobri, onda će i ovaj inzulin biti moguće inicirati na pola jedinice, ali i koristiti memoriju NovoPen Echo uređaja (nedavno smo pisali da je FIASP odobren i za djecu). S obzirom na to da je ponuđena cijena Penfil-a niža od cijene jednokratnih Pen-ova, HZZO-u će se ovaj prijedlog, ako su imalo mudri – svidjeti. Jer čak i kad se u kalkulaciju uključi cijena višekratnog pen-a (170kn), nakon potrošene samo tri i pol kutije inzulina – HZZO štedi lijep novac.

FIASP penfill i prateći pen
FIASP penfill (221kn) i prateći pen (170kn)

Sljedeće godine na Hrvatskom tržištu očekujemo i dolazak najnovije generacije NovoPen Echo+ uređaja koji će imati puno veću memoriju i mogućnost prebacivanja doza i vremena injekcija na računalo ili mobitel. O spomenutim pen-ovima je već bilo nešto riječi u izvještaju s EASD konferencije, a bit će još.

Novo Pen Echo plus

Ima li konkurencije u areni super-brzih inzulina?
„Utvrđivanje FIASP-a“ u Hrvatskoj je mudar potez tvrtke Novo Nordisk budući da se uskoro očekuje i dolazak prvog  konkurenta. Tvrtka Lilly završava svoj Ultra Rapid Lispro (Humalog), a nedavno je pokazala rezultate studije kojom su pokazali sličan HbA1c njihovom starijem Humalogu, ali značajno smanjenje „post-prandijalnih“ šećera u krvi. Studija je predstavljena na ovogodišnjoj ADA konferenciji u San Francisco-u na kojoj smo i mi sudjelovali. „Post-prandijalni“ šećeri označavaju razine šećera nakon obroka, a o kojima, prije dolaska senzora za kontinuirano mjerenje, nismo puno ni znali jer nismo imali dovoljno trakica za krv da ih izmjerimo.

Svi koji razviju rezistenciju ili im iz bilo kojeg razloga ne odgovara Novo Nordisk FIASP, a žele veliku brzinu (Need For Speed), uskoro će imati alternativu u Lilly-ijevom novom i bržem Humalogu. I obratno.

Sretno nam bilo 🙂

p.s. Na ovom portalu je već bilo riječi o FIASP-u, tekstovi su dostupni pod tag-om FIASP