U Hrvatsku stigli novi, precizniji Libre 1 čitači!

Važna obavijest za sve korisnike Librea u Hrvatskoj, a posebno za one koji će to tek postati. Bontech je počeo isporučivati novu inačicu Libre1 čitača! O tome smo okvirno već pisali u izvještajima s ATTD konferencije u Berlinu i još ponegdje, ali:

Što je još novo u Libre 1 svijetu?!

1) Povećanje preciznosti fizičkih Libre1 sustava! (“Out of the box”)
Kao što piše u izvještaju iz Berlina, a pisalo je i u prošlom članku o aplikacijama, zahvaljujući analizama milijuna mjerenja pomoću Libre sustava, Abbott je unaprijedio algoritam za prikaz razine glukoze. Sada bi ona trebala biti još sličnija razini glukoze u krvi. Novi Libre1 čitači koje Bontech odnedavno isporučuje sada imaju poboljšani MARD koji je mjera za preciznost CGM uređaja (manje je bolje).

Ovako je MARD izgledao s prvom generacijom Libre1 čitača koje većina vas ima doma, a ovako izgleda s novom inačicom dostupnom u Bontechu preko doznake:

MARD oznaka za preciznost CGM uređaja. Manje je bolje

Vidi se rast preciznosti prvog dana instalacije senzora, u vrijeme kada se tkivo oporavlja od minišoka uzrokovanog umetanjem stranog tijela (senzora). Prosječan rast preciznosti također će osnažiti tvrdnju da je Libre sposoban za tzv. Insulin dosing decisions. To znači da na osnovu očitanja s Librea donosite odluku o doziranju inzulina (što ionako skoro svi radite).

2) Kompatibilnost s Libre2 senzorima!
Ovo je i mene iznenadilo − svi koji ste na listama čekanja za Libre čitač (prva doznaka), dobit ćete ovu novu inačicu uređaja koji osim što je precizniji, može očitavati i Libre2 senzore. Naravno, bez alarma. Za alarme je ipak potrebno nabaviti Libre2 čitač. Znam da nije Bog zna što, ali ako na Ebayu ili negdje naletite na jeftini Libre2 senzor dok čekate doznaku, komotno ga možete kupiti i koristiti sa svojim Libre1 čitačem (ovom novom inačicom).

A gdje smo mi – stari korisnici Libre1?
Već vidim horde ljutitih librera i hashtag #aDiSmoMi? Ne možemo kupiti drugu generaciju Libre1 čitača u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj, a moramo čekati 5 godina da podignemo novi čitač (HZZO-ov rok uporabe).

Ponovimo − besplatna softverska nadogradnja fizičkog Libre1 čitača
Na službenim Abbott serverima iz Irske je dostupna besplatna službena softverska nadogradnja prve inačice Libre1 čitača! Dakle, s priloženim USB kablom (onim žutim) možete spojiti svoj stari Libre1 čitač na računalo i odraditi besplatnu softversku nadogradnju.

Zaključak
S velikom sigurnošću zaključujem da je Hrvatska jedna od prvih, ako ne i prva zemlja u kojoj je prisutna nova generacija Libre1 čitača! Znam da biste svi željeli da smo mi Njemačka i da imamo Libre2 s kakvim-takvim alarmima, Dexcom i svašta nešto. Sve to želim i ja, ali ovo povećanje preciznosti tu u Hrvatskoj je vrlo, vrlo lijep korak unaprijed. I to za nula kuna.