Diskriminacija djece s dijabetesom u trgovini IKEA?

Majka djeteta s dijabetesom je u zatvorenoj Facebook grupi opisala potresno iskustvo gdje tvrdi da joj je djetetu odbijen pristup u IKEA igraonicu u Hrvatskoj zbog dijabetesa. Da stvar bude bolja, dodaje da je u istoj igraonici bila više puta te da su zaposlenice uvijek bile vrlo zainteresirane i empatične. Nešto se promijenilo, prema pisanju majke, donijele su čak i dokument koji je potkrepljivao njihovo odbijanje.

U Utorak 12.11. oko 16h, dakle dva dana prije Svjetskog dana dijabetesa, smo poslali službeni upit u trgovinu IKEA kako bismo doznali i njihovu stranu priče i zatražili sporni dokument ako postoji. Odgovor je došao u korektnom vremenu, ali na eksplicitno pitanje – postoji li sporni dokument – nema odgovora.

Nadamo se da je sve ovo veliki nesporazum ili barem prilika tvrtki IKEA da ispravi veliku pogrešku. Jer danas je to možda IKEA, a sutra bi to mogao biti netko drugi. Ukoliko šutimo, suodgovorni smo i mi sami i naše obitelji.

Odgovor IKEA
Odgovor IKEA

Ukoliko se nakon ovog odgovora i vi želite raspitati u IKEA-i što se točno dogodilo ili pokušati doznati postoji li sporni dokument, ovdje je link na kontakt centar službe za kupce tvrtke Ikea Hrvatska. Ukoliko želite provjeriti je li svjetska praksa ovog diva ujednačena ili možda postoje posebna pravila za Balkan, e-mail adrese su: Media.Franchisor@Inter-IKEA.com i pressoffice.rangesupply@inter.ikea.com

Također, onima kojima nedostaju lampa, krevet ili ormar, preporučam da sve ovo provjere u praksi. Mogu otići u IKEA-u, ostaviti dijete u igraonici i napomenuti da ima dijabetes. Ako bude ikakvih problema – javite!

Moje mišljenje je da tete u vrtiću i nastavnike u školama moramo svim legalnim načinima natjerati da nauče maksimalno o dijabetesu i preuzmu odgovornost ako imaju dijete u razredu/grupi; no nisam siguran treba li forsirati takve stvari i kod teta u igraonicama trgovačkih centara. Nije lako preuzeti odgovornost za eventualne “dijabetičke probleme” djece koju ne poznajete i koja samo povremeno borave u igraonici. No, generalne zabrane ulaska djeci s dijabetesom su najobičnija diskriminacija koju treba intenzivno i ozbiljno suzbijati jer će u protivnom samo rasti. Nakon ovog pismenog očitovanja tvrtke IKEA vjerujem da će djeca s dijabetesom u trgovačkom lancu IKEA imati samo pozitivna iskustva.

Sretno nam bilo